Åby Stora Pris

Det är bara Elitloppet på Solvalla som slår Åby Stora Pris när det handlar om status för travlopp på svensk mark. Loppet, som har körts varje år utom ett (1975) sedan 1936, är internationellt travlopp som ingen stor häst och ingen stor tränare vill missa. Genom åren har alla de stora svenska hästarna visat upp sig och vunnit på Åbytravet, och en kusk som vinner Åby Stora Pris skriver för alltid in sig i historieböckerna.

Fakta om Åby Stora Pris

Premiär: 1936
Plats: Åbytravet, Mölndal
Datum: September
Distans: 1640 m

Åby Stora Pris på Åbytravet

Åby Stora Pris är en invitationstävling för hästar fyra år eller äldre. Sedan 2005 körs två heat över 1640 meter. Efter det första heatet inverteras spårordningen så att häst nummer 1 placeras i spår nummer 8, häst nummer 2 tar spår nummer sju, och så vidare. Om det skulle bli så att heaten har olika vinnare körs ett skiljeheat, även detta över 1640 meter. Alla heat körs med autostart.

Svenska resultat i Åby Stora Pris

Åby Stora Pris har en tydligt internationell prägel och det är många utländska hästar som har tagit hem segern i loppet genom åren. Bland de svenska hästar som har vunnit återfinns enbart de absolut bästa hästarna i historien. Några exempel på svenska segrare från 2000-talet är Sebastian K, Gidde Palema och Victory Tilly. Går vi tillbaka till 1990-talet hittar vi hästar som Zoogin och Queen L. Bland kuskarna är Stig H. Johansson och Åke Svanstedt i särklass.

Spela på Åby Stora Pris

Åby Stora Pris avgörs i mitten av september varje år, alltid på en lördag. Det första heatet anordnas inom ramen för V5 medan det andra heatet i regel är lopp nummer ett på V75-kupongen. ATG erbjuder också alla de vanliga vinnarspelen på loppen, såsom Trio och Vinnare & Plats.
[sitelist heading=”Spela på Åby Stora Pris här:”]