Mahjong

Mahjong Time Spelbräde

Mahjong är ett kinesiskt sällskapsspel som vanligtvis spelas med fyra deltagare. Man spelar med 136 eller 144 spelbrickor – s k ”stenar”. Dessa var tidigare gjorda av bambu och elfenben men är idag oftast av plast.

Stenarna delas in i sju serier: drakar, vindar, cirklar, bambu, tecken, årstider och blommor. Varje serie består av ett antal valörer och fyra stenar av varje valör, undantaget årstider och blommor där det endast finns en av varje valör. Cirklar, bambu och tecken har 9 valörer (1-9), vindar har fyra valörer (nordan, östan, sunnan och västan) och drakar har tre valörer (röd, grön och vit). Vid spel med 136 stenar plockas blommorna och årstiderna bort.

Ett parti Mahjong spelas fyra ronder för varje vind, dvs totalt 16 ronder, och den spelare som har flest poäng efter 16 ronder vinner partiet. En rond avslutas med att någon spelare erhållit ”mahjong”. Har ingen spelare gjort detta vid slutet av ronden så spelas ronden om.

Mahjong på internet
Mahjong lämpar sig utmärkt för att spelas online på internet. Det finns idag inte lika många mahjongsajter som det finns sajter för andra speltyper, men den som utmärker sig mest är Mahjong Time som är partner till flera olika Mahjongorganisationer och även officiell partner till världsmästerskapen i Mahjong 2008 – World Series of Mahjong.

Det finns flera olika regeluppsättningar inom Mahjong, mahjongsajter erbjuder ofta en eller flera av dessa. De fem största är:

  1. Mahjong tävlingsregler (Chinese Official)
  2. Hong Kong Mahjong
  3. Amerikansk Mahjong
  4. Japansk Modern Mahjong
  5. Europeisk Klassisk Mahjong

Läs mer om Mahjong