Svenska pokerspelare

svenska pokerspelare

Det är inget tvivel om att svenska pokerspelare har rosat marknaden när det kommer till poker både i liveturneringar och kanske i synnerhet online. Vi har förvisso ännu ingen spelare som varit riktigt nära att vinna kronjuvelen, dvs. World Series of Poker Main Event (eller ”Poker-VM” på svenska), men det finns gott om svenska pokerspelare i världseliten.

Om vi reser tillbaka i tiden några år när poker började bli riktigt stort och spelare strömmade in från vänster och höger till olika pokerrum på nätet. På den här tiden kunde man finna en viss Erik Sagström online under alias som ”Erik123” och ”DIN_FRU”. Erik Sagström som började spela poker på heltid som 17-åring var framför allt en expert på Fixed Limit och sägs ha spelat in många miljoner, fast då detta delvis var innan sajter som HighStakesDB.com började spåra resultaten finns det inga närmare uppgifter på hur mycket pengar Sagström egentligen har vunnit.

Två andra svenskar som hamnat desto mer i rampljuset är William Thorson och Martin de Knijff. William Thorson är högst meriterad och har också haft något av en playboy-stämpel under åren. Pokermässigt har han imponerat bland annat genom höga placeringar i EPT och WSOP (som bäst en 13e plats i Main Event). Han har synts i många sammanhang bland annat genom en blogg i Aftonbladet och därefter har han också hunnit vara ambassadör för Svenska Spel.

martin de knijff
Martin de Knijff

Martin de Knijff erhöll internationell ryktbarhet 2004 då han vann $3 miljoner i WPT efter en första plats. Han har precis som Thorson också varit ytterst nära att nå finalbordet i WSOP Main Event. Under pokerboomen skulle han också starta ett eget pokerrum, Martin Poker, som senare såldes vidare.

På tal om välmeriterade svenska pokerspelare måste Christer Björin  nämnas som kanske är den mest meriterade i Sverige när det kommer till turneringsresultat och innehar bland annat två WSOP-bracelets. Det finns många fler som kan nämnas där Johan Storåkers, Erik Friberg och Michael Tureniec är några av de främsta namnen.

Pokerboomen var ett faktum i Sverige i mitten av 00-talet – rapporter visade att fler spelade poker än hockey – och SVT passade på att visa en egen dokumentär vid namn Pokerlandet. Svenska televisionens försök att närma sig poker ger sig här tillkänna som en produkt från mellanmjölkens land, men det är ändå ett intressant dokument där många svenska pokerspelare intervjuas tidigt i sina karriärer. I klippet kan du se en bit ur den svenska dokumentären Pokerlandet.

viktorbloom
Viktor Blom

När Pokerlandet sändes visste ingen vem Viktor Blom var, men han skulle kring 2010 bli det största svenska pokernamnet. Från början var det oklart vem han var, han spelade på Full Tilt Poker med alias ”Isildur1” och efter att ryktena under en längre tid pekat ut denne som en viss Viktor Blom bekräftades detta av Blom 2011. Viktor Blom hade då blivit legendarisk online och var det största unga stjärnskottet sedan Tom Dwan. Han gjorde sig tidigt känd som extremt aggressiv och inte rädd för att möta någon. Idag spelar han på Full Tilt Poker och har också ett – troligtvis mycket lukrativt – sponsorkontrakt med samma sajt.

Det finns förstås många fler svenska pokerspelare som skulle och borde omnämnas. En sådan är Dan Glimne som numera är en veteran i gamet. Förutom att Glimne är respekterad för vad han uträttat vid borden är han också en erkänt skicklig skribent och har skrivit böcker om poker och andra casinospel. Sedan en tid bloggar han dessutom på både Aftonbladet och Unibet.

En annan svensk pokerprofil av det mer kontroversiella slaget är Ken Lennaárd. Lennaárd som självt utnämnt sig till ”Mr. Poker” och som förutom imponerande resultat från pokerturneringar har varit chefredaktör på Poker Magazine. Hans tvärsäkra pokeråsikter kan numera avnjutas på Pokerlistings.se där han fått en egen blogg.

Martin Jacobson
Martin Jacobson

På senare tid har nya spelare som Ramzi Jelassi och Martin Jacobson visat framfötterna. Glädjande för svensk poker var att Jacobson 2014 blev den första svensk att nå finalbordet i WSOP Main Event sedan 2006 (när detta skrivs är tävlingen inte avgjord).

Trots ett invånarantal på under 10 miljoner är Sverige alltså en stormakt i poker. Vad som gör svenskar så framgångsrika på poker har det länge spekulerats om. Ken Lennaárd sa vid ett tillfälle i en amerikansk TV-show till publikens förtjusning att det helt enkelt beror på att vi har dåligt väder och att vi därför lirar poker dygnet runt. I dokumentären A Kid’s Game ses frågan utifrån motsatta perspektivet, där amerikanska pokerproffs får uttala sig om svenska onlinespelare och då nämns nyckelord som ”galna” och ”oberäkneliga”.

Sedan ett par år spelas Poker-SM Online på PokerStars i samarbete med Svenska Pokerförbundet. Där kan du själv delta och kanske bli någon av de nästa namnkunniga svenska pokerspelarna.