Stu Ungar

stu ungarStu Ungar levde ett liv som försvårades av gambling och droger – hans vinster i poker brukade direkt gå till spel på hästar. En del avsattas också till droger och det var drogerna som slutligen skulle avgöra Ungars livsöde. Dessa var tragiska inslag hos kanske det största geniet inom kortspel någonsin.

Pokerprofilen Mike Sexton som också var Ungars vän uppskattar att Stu Ungar ställde upp i 35 större turneringar och vann 10 av dem. Som turneringsspelare i poker är det få som kan matcha Ungars facit. Han avgick som segrare i WSOP Main Event första gången han deltog och försvarade sedan titeln!

Med detta sagt var poker förmodligen inte ens Ungars bästa spel. Det var i Gin Rummy som Stu Ungar blev odödlig på ett sätt som ingen annan. Han vann sin första turnering i detta kortspel i en ålder av 10 år. I vuxen ålder fanns det sedan ingen som kunde slå honom. Proffs kunde komma långväga för att utmana honom bara för att bli slagna på ett förnedrande sätt.

Anledningen till att han påbörjade poker var kort och gott att han efter ett tag inte längre gavs någon action i Gin Rummy.

Stu Ungar föddes 1953 och skälet till varför han blev en kortspelare av Guds nåde sägs till hög del bero på att han växte upp med en far som var bookmaker och hade en egen restaurang. Den unga Stu befann sig under massor av timmar vid sin fars sida medan denne arbetade; han kunde på så sätt studera människor och lärde sig med tiden att tyda deras ansiktsuttryck, något han sedan kunde dra nytta av i kortspel.

Fadern dog dock redan när Stu var 13 år och hans nya fadersgestalt blev sedan en man med anknytning till maffian. Det var ofta maffians pengar som såg till att Stu kunde köpa in sig i dyra pokerturneringar och givetvis försvann en andel åt samma håll.

I det senare skedet av Stu Ungars liv blev drogmissbruket alltmer märkbart och bekymmersamt. Han försvann under en längre tid från pokerscenen, men skulle dyka upp igen för en mästerlig comeback.

Året var 1937 och Ungars plan var att delta i World Series of Poker ännu en gång. Han hade dock inga pengar att köpa in sig i huvudeventet och ställde därför upp i en kvaltävling i vilken han spelade sig fram till heads up, men förlorade på grund av en bad beat. Pokerspelaren Stuart Baxter fanns dock på plats och vågade satsa på Stu.

Efter att Baxter bekostat inköpet var Stu Ungar med i världens största turnering. Många tvivlade på hans förmåga vid denna tid, men när alla kort hade delats skulle underbarnet ha alla markerna hos sig ännu en gång.

Stu skulle försöka göra om bedriften ett år senare, men då hann ödet upp honom och mitt under turneringens gång hittades han livlös på sitt hotellrum. Stu Ungar blev 45 år.