Jamie Gold

jamie goldJamie Golds (född 1969) inspelade pengar i poker och rykte härrör i stort sett endast från en turnering – WSOP 2006 Main Event. Denna turnering som hade den största prissumma någonsin – vinnaren fick $12 miljoner – dominerades av Jamie Gold på ett sätt få har gjort. Gold träffade i stort sett allt som gick att träffa och blev relativt tidigt överlägsen chipleader och ökade bara avståndet till det övriga fältet.

Att Jamie God hade pokergudarna på sin sida är bortom alla tvivel och det hade varit felaktigt att påstå att denne var turneringens bästa spelare. Gold som vid denna tid inte var pokerproffs utan TV-producent ska ändå inte fråntas en högst imponerande prestation. Jamie Gold kunde under turneringen inte mäta sig de bästa gällande förmågan att läsa av motspelare, fast han kompenserade detta med att sätta griller i huvudet på sina motspelare genom att prata mycket under händerna. Han fick helt enkelt de han mötte att göra dåliga beslut och det innefattade även flera av storspelarna.

Om man lyckas få svenska proffsspelare som William Thorson och Erik Friberg att båda gå all in med J-J pre flop med djupa stackar mot överpar när man är chipleader måste man göra någonting rätt. Gold lyckades dessutom få Paul Wasicka med ett storartat tal i den allra sista handen att satsa sina återstående marker med pocketparet T-T när det låg ett överkort på bordet. Jamie Gold hade träffat överkortet, vilket var en dam, och därefter var $12 miljoner och ett WSOP-armband i hans ägo.

Även om Jamie Gold vid tiden för sin triumf i World Series of Poker inte var ett pokerproffs hade han ändå ägnat mycket tid åt poker. Talang för kortspel fanns det dessutom i generna då hans far var en framgångsrik gin rummy-spelare. En orsak till framgången torde även vara att Johnny Chan anlitats som personlig tränare inför turneringen.

Jamie Golds vinst i WSOP 2006 efterföljdes också att en tvist med spelbolaget Bodog. Det var Bodog som betalat inköpet för Jamie Gold i samband med att de gjorde ett projekt tillsammans med Gold som TV-producent. Bodog ansåg sig berättigade till en del av vinsten och efter en stämning mot Gold gjordes en förlikning utanför rättsrummet där detaljerna inte blev kända offentligt.

Jamie Gold har inte haft någon stor framgång i pokersammanhang efter vinsten. Han deltog i WSOP Main Event 2007 som regerande mästare, fast fick se sig utslagen redan under första dagen.