Poker Royale

Poker RoyalePoker Royal var en poker tv-serie som sändes i sju säsonger under 2004-2005. De flesta säsonger av denna pokerserie har ett lite annorlunda format jämfört med de flesta andra pokerserierna på TV. Istället för att ställa individer mot varandra så ställer denna serie två lag mot varandra. Givetvis finns dock den individuella tävlingsandan kvar och alla spelare vill vara den som vinner oavsett hur det går för deras lag. I många fall består de två lagen av olika grupper av individer såsom t.ex. män mot kvinnor, unga mot gammal, proffs mot kändisar, proffs mot komiker osv.

Första säsongen hade ett mer traditionellt upplägg och bestod av en turneringar där spelare slogs ut allt eftersom deras chips tog slut. Det kostade $10 000 att vara med i denna turnering och totalt deltog 72 spelare. Den första säsongen var baserad på World Poker Players Associations Mästerskap. Den första säsongen vanns av James Van Alstyne som fick $125,420 för besväret. Lee Markholt kom tvåa.

Inför andra säsongen så ändrades formatet till det som användes i resten av serien. Spelarna delas in i två lag och varje lag får poäng baserat på hur deras spelare placerar sig i varje heat. Det lag som har flest poäng när säsongen är över vinner. Givetvis gick även en individuell spelar ur turneringen som vinnare.

Varje säsong hölls ett antal kvalificeringsheat som avgjorde vilka spelare som fick spela finalbordet. Den spelare som vann vid finalbordet är den individuelle vinnaren. Den individuella vinnaren måste inte nödvändigtvis vara på det vinnande laget. Varje heat hade prispengar att tävla om och finalbordet hade ett större pris att vinna.

Formatet förändrades lite över de kommande säsongerna för att kompensera för det antal deltagare, heat och avsnitt man villa ha.

De olika säsongerna hade följande inriktningar:

  1. Vanlig turnering
  2. Män mot kvinnor
  3. Kändisar mot pokerproffs
  4. Unga spelare – Special
  5. Komiker mot pokerproffs
  6. James Woods Gang mot the Unabombers
  7. Battle of the Ages – Gamla mot unga spelare
  8. Unga spelare – Special 2

Kvalitén på pokern i dessa turneringar var mycket ojämn och överlag inte den bästa såsom ofta är fallet i tv-serier där man ställer proffs mot kändisar eller amatörer. Serien är inte att rekommendera för den som vill lära sig spela bättre poker.