Pokerfilmer

Här tipsar vi om olika pokerfilmer. Vi har försökt välja ut de bästa filmerna om poker och här hittar du både spelfilmer/underhållning, dokumentärer samt instruktionsfilmer. Vill du tipsa om någon riktigt bra pokerfilm som vi missat får du jättegärna höra av dig!

Spelfilmer / underhållning

Rounders – Sista Spelet (1998)

Rounders – Sista Spelet (Rounders, 1998) skildrar autentiskt pokerspelaren Mike McDermott (spelad av Matt Damon). Mike är en slipad pokerspelare med högflygande mål, fast som ofta i poker kan en dålig kväll innebära att man får börja om från noll igen. Mike slits mellan viljan att lyckas i poker som innebär ett osäkert liv och att hålla ihop relationen med flickvännen Jo.

Den viktigaste birollen spelas av Edward Norton som gestaltar den opålitlige Lester ”Worm” Murphy. Han har en talang att finna pokerpartiet med enkla pengar i, men har också förmågan att hamna i trubbel. Kuriosa är att den tvåfaldige världsmästaren i poker Johnny Chan spelar sig själv i en liten roll.

Stuey (2003)

Om inte legendariska Stu Ungars liv filmatiserats vore det märkligt då hans liv kantades av spektakulära upp- och nedgångar. Stu, med smeknamnet Stuey, växte upp med en far som var bookmaker och genom att spendera mycket tid i dennes bar blev han tidigt en mästare på att avläsa ansiktsuttryck. Redan som tonåring skulle han besegra landets bästa spelare i Gin Rummy.

I denna film handlar det kanske mest om poker och Stu Ungar rankas som en av de bästa turneringsspelarna genom tiderna. Han hade dock ett spelberoende tillika smak för droger som gjorde att pengarna försvann nästan direkt han vunnit dem. I Stuey skildras detta fascinerande livsöde och Al Bernstein, Andrew N.S. Glazer samt Michael Imperioli spelar Stuey från barn till vuxen person.

Lucky You (2007)

I filmen Lucky You vimlar det av bekanta ansikten för den som känner igen pokerspelare som Doyle Brunson, Daniel Negreanu, Sam Farha, Jennifer Harman och Barry Greenstein med flera. När Huck Cheever (spelad av Eric Bana) tar chansen att nå världens största pokerturnering World Series of Poker i Las Vegas är detta några av spelarna han har att besegra. Hans största motståndare på och utanför pokerbordet är dock hans egen far L.C. Cheever (spelad av Robert Duvall).

Lucky You övertygar inte i trovärdighet på samma sätt som Rounders och kommer kanske därför göra en och annan inbiten spelare besviken. Samtidigt har den låg tröskel för de som inte är pokerproffs och lär tilltala de flesta.

Dokumentärer

All In: The Poker Movie (2012)

Från att ”Anarillos Slim” Preston en gång personifierade bilden av en pokerspelare tills att dagens introverta onlinespelare tog över skildras i All In: The Poker Movie. Filmen är en resa som visar hur pokern utvecklats i USA under decennier: det är historien från att pokern varit var mans egendom i hemmen, till att den förlorat sin position under 60-talet då pokerborden röjdes undan från casinona i brist på intresse och lönsamhet till att åter stigit till oanade popularitetsnivåer efter millenniumskiftet.

Vi får bland annat träffa Chris Moneymaker vars seger i World Series of Poker blev ett startskott för pokers explosiva utbredning. Men även andra perspektiv för detta ta upp som till exempel hur TV-sändningar med poker gick från att vara ett sömnpiller till en dramatisk show efter att kameror äntligen kunnat visa hålkorten.

En kuriös detalj som idag är svår att bortse från är Howard Lederers uttalande där han smått kritiskt kommenterar filmen Rounders och säger ”the heroes of poker don’t cheat”. De som hängt med i svängarna senaste åren vet förmodligen att Lederer av många inte anses som den ärligaste personen i pokervärlden numera.

A Kid’s Game (2011)

Detta är en dokumentärfilm som borde tilltala inbitna pokerspelare som redan vet att det ägde rum en pokerboom i början av 2000-talet och att många spelare runtom i världen lever på att spela poker, men vill veta mer detaljerat om vilka dessa är och hur de ser på sina liv.

A Kid’s Game består av intervjuer med flera av de onlinepoker spelare som vunnit mest pengar framför sina datorskärmar. Dessa berättar hur poker på nätet en gång var så enkelt att det inte gick att förlora till hur det har utvecklats till något betydligt mer krävande. Profiler som Di ”Urindanger” Dang, Andrew Robl och Ike Haxton ger oss en inträngande bild hur det egentligen är att leva på pokern och hur man som individ fungerar då summor som tusen dollar plötsligt har blivit en näst intill obetydlig summa.

Du kan titta på A Kid’s Game på Vimeo.

Instruktionsfilmer

Det finns massor av DVD-filmer och dylikt som är gjorda i syfte att lära dig poker. Vilken som passar dig beror så klart på vilken spelnivå du befinner dig på. Här följer ett litet urval med filmer där kända spelare lär ut sina knep.

Phil Hellmuth’s Million Dollar Online Poker Secrets

Phill Hellmuths bok Play Like the Pros är en av de bäst säljande pokerböckerna och i denna film får du träffa legendaren öga mot öga och höra honom berätta några av sina bästa tips. Det är en del som gäller tells och är du ute efter en film som uteslutande behandlar onlinepoker kanske inte denna DVD är det perfekta valet för dig.

Annie Duke’s Advanced Texas Hold ’Em Secrets – How to Beat the Big Boys

Annie Duke anses som en av de bästa kvinnliga spelarna inom poker och i denna instruktionsfilm från 2005 lär hon ut många avancerade pokertips under en och en halv timme. Pokermagasinet All In utnämnde denna till den bästa instruktionsvideon för poker som någonsin getts ut.

Trademark Final Poker Table DVD With Phil Gordon Instructional

Phil Gordon, känd pokerspelare och författare till den populära Little Green Book ger här tips om vad du ska tänka på när du hamnar på finalpokerbordet i en turnering. Samma strategier kan så klart även användas för sit & go’s.