Pokerns historia

Det finns många teorier och historier hur pokerspel uppstod. Många av historierna pekar ut tidiga kortspel från olika länder i Europa, några historier pekar ut Kina och dominon som ursprung för spelet. Det finns även historier där man påstår att det är Egypten eller det gamla Persiska riket som är ursprungslandet. Kanske kan det ligga en del sanning i dessa olika historier men ingen som berättar hela sanningen. Det finns delar i dessa gamla spel som påminner om olika moment i pokerspelet, men inget spel kan direkt pekas ut som urmodern. Alla dessa historier verkar i alla fall stödja påståendet om att spel om pengar eller andra värdesaker (kan ha varit mat, boskap eller kanske bara äran) har funnits sedan tidernas begynnelse.

Första gången Poker är nämnt vid just det namnet är 1834. En man vid namn Jonathan Green besöker den amerikanska södern, närmare bestämt New Orleans. På flodbåtarna som trafikerar Mississippifloden träffar han några franska nybyggare sin introducerade ett kortspel för honom. Förmodligen blev han av med lite pengar eftersom han, i sin första recension av spelet, beskriver det som ett fuskspel. Green beskrev ett kortspel där man använde sig av 20 kort (ess, kungar, damer, knektar och tior), 4 personer kunde delta i spelet och alla fick fem kort vardera. Man satsade för att vinna på den givna handen. Att förmågan att bluffa är en viktig ingrediens i spelet var uppenbart redan då, det kanske var det som fick Green att hävda fusk. Detta spel kallade han i alla fall för poker.

Varför spelet kallas poker finns det också ett antal teorier om, men håller vi oss till Jonathan Green och de franska nybyggarna i New Orleans så är väl följande scenario inte helt otroligt. De franska nybyggarna kallade sitt spel Poque (franska för ficka och insatserna kanske var just det du hade i fickan). När man uttalar namnet låter det ungefär som pok. Att Green sedan, när han berättade om spelet för andra, lade till ändelsen –er är väl inte helt otroligt. Så kan det faktiskt komma sig att kortspelet fick namnet poker.

Spelet har sedan 1800-talet och fram till idag varit under ständig utveckling. Från att ha spelats med 20 kort så ingår numera hela kortleken, men det inte finns några internationellt vedertagna regler för hur man spelar. Tradition och erfarenheter har ändrat spelet under åren och hur spelet går till beror mycket på var du bestämmer dig för att spela. Det finns nämligen så kallade husregler som styr spelet.

Fyra huvudgrenar av poker har utvecklats: Five Card Draw, Texas Hold’em, Omaha och Seven Card Stud? Texas Hold’em är för närvarande den mest populära varianten. Många turneringar inklusive världsserien WSOP (World Series of Poker) är Texas Hold’em spel.

Den senaste tidens förändring har inte förändrat själva spelet, utan bara spelandet. Genom onlinespel har både tillgängligheten och populariteten stigit. Traditionellt har poker spelats på kasinon eller på speciella pokerklubbar, ofta dessutom på avlägsna platser och i miljöer som kan upplevas obekväma för nybörjare. Antalet aktiva pokerspelare har således begränsats. Onlinespel har gett pokern ett lyft. Allt fler spelar poker idag och poker är numera det mest populära onlinespelet.