Hasardspel

Som en särskild grupp av spel kan man räkna hasardspel, vadslagningsspel. Det gemensamma för dessa är att man satsar (pengar, normalt) på en framtida händelse som kan inträffa eller ej, eller på en redan inträffad händelse vars utfall är åtminstone delvis obekant. Dessa spel har dock ett eget namn, och det är dobbel. Dock har det ordet en negativ klang, varför spel med pengar oftast kallas spel, vilket i sin tur har givit ordet spel en lite negativ klang. Ofta är ett vadslagningsspel kopplat till en viss sport, till exempel travsport där spelet går ut på att satsa på vilken häst man tror kommer att vinna. (Se tips.)

Fotboll är en annan sport som det ofta spelas med pengar om, som t.ex. Stryktipset och Måltipset. I Sverige har Svenska Spel monopol på att driva den här typen av spel. En särskild undergrupp av vadslagningsspel är de som spelas på kasino, till exempel roulette och automatspel av olika slag. Poker är både kortspel och vadslagningsspel. Helt slumpmässiga vadslagningsspel är Bingo, Lotto, Bingolotto samt lotterier och skraplotter av olika slag. Hasardspel kan delas upp i turspel och skicklighetsspel, där sportspelen huvudsakligen är skicklighetsspel och roulette och automatspel huvudsakligen är turspel.

I Sverige är spelmarknaden reglerad. Det finns ett statligt ägt företag, Svenska Spel, och några privatägda företag, som ATG, Folkspel (Bingolotto) och Spero.
En hel del utländska företag opererar inom Sverige främst via Internet, till exempel Betsson, Ladbrokes och Expekt.

Källa: Wikipedia.se

Spel från AB Svenska Spel Tur . Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se