Topp 10 bästa svenskarna i NHL någonsin

Top 10 swedish nhl players

Sverige är ett populärt land på andra sidan Atlanten i världens bästa hockeyliga NHL. Idag är Sverige den nation som har flest spelare i ligan med undantag för USA och Kanada. Dagens stjärnor är många men nu ligger fokus på de som inte längre är aktiva. Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström är fortfarande aktiva men hade nog varit med på listan annars.

Här kommer våra 10 bästa spelare i NHL från Sverige någonsin utan inbördes ordning. 

Pelle Lindbergh

Historien om Pelle Lindbergh har ett tragiskt slut men under hans korta karriär gjorde han stort avtryck. Målvakten tog brons i både VM och OS och silver i junior-VM. 1985 vann han en Vezina Trophy, priset som ligans bäste målvakt. Året efter skulle dock få ett tragiskt slut när han var med om en bilolycka i New Jersey. Efter att ha förklarats hjärndöd donerade han sina organ, bland annat hjärtat. Samma år blev han utsedd i NHL:s All Star-match postumt med flest röster av samtliga. Hans nummer 31 är inte officiellt pensionerat i Philadelphia Flyers men ingen spelare i klubben har burit numret sedan tragedin.

Markus Näslund

Markus Näslund slog igenom samtidigt som en viss Peter Forsberg och de båda är födda samma år och skulle få fantastiska karriärer. De följdes åt i TV-pucken för Ångermanland och följdes till Modo. Gjorde 104 poäng säsongen 2002/03 och var den stora stjärnan för Vancouver Canucks. Fick tröjan upphissad och sitt nummer pensionerat och hade säkerligen varit mer upphaussad om han plockat fler titlar. Lyckades inte vinna en enda titel vilket säkerligen spelar in. Han var uttagen till laget som tog OS-guld 2006 men en skada stoppade honom från den turneringen. Enda medaljen är ett VM-silver från 1993. Men Näslund var en otrolig spelare och var kapten för Canucks under många år.

Mats Näslund

Mats Näslund föddes 1959 i Timrå och hann med en sagolik karriär.  Var med i Malmös stjärnspäckade lag som tog dubbla SM-guld under 1992 och 1994 men det är åren i Montreal Canadiens som imponerar mest. Över 700 poäng blev det totalt under NHL-karriären och blev den mest värdefulle spelaren i klubben tre gånger. 1986 vann han Stanley Cup med klubben och hann också med att bli med i Triple Gold-klubben med OS-guld i Lillehammer 1994 och VM-guld med Tre Kronor 1991. En otrolig spelare som fick smeknamnet ”Le Petit Viking” eftersom han endast är 1,70 lång.

Håkan Loob

1979 började Håkans Loobs professionella karriär i Färjestad BK och det var här han spelade under sin stora delar av karriären. Men Loob hann definitivt göra avtryck i NHL och det är nästan synd att han inte stannade kvar i ligan mer än under sex säsonger. På 450 matcher blev det 429 poäng men det hade kunnat bli mycket mer. Var den första svensken som vann ”Triple Gold” efter att ha vunnit Stanley Cup med Calgary Flames samt OS-guld och VM-guld med Tre Kronor. Säsongen 86/87 var den bästa poängmässigt när han som förste svensk gjorde 50 mål under en säsong och totalt stod för 106 poäng på 80 matcher. En otrolig spelare som är en av de största vi haft. 

Daniel Alfredsson

Daniel Alfredsson hade en väldigt lång karriär och var Ottawa trogen fram till sin sista säsong där det blev en sejour för Detroit Red Wings. Under sin karriär i NHL blev det 1246 matcher och 1157 poäng. Det blev aldrig någon Stanley Cup-titel för ”Alfie” men däremot såväl SM-guld som OS-guld. I OS i Turin var han bäste svenska poängspelare med fem mål och lika många assist på åtta matcher. Bästa säsongen i NHL inträffade 2005/06 när han stod för 103 poäng under säsongen. 

Kent Nilsson 

Kent Nilsson fick smeknamnet ”The Magic Man” vilket beskriver hans magi på isen. 1977 tog han steget från Djurgården till NHL-klubben Winnipeg och säsongen 1980-81 stod han för hela 131 poäng. Efter en sejour i Minnesota North Stars avslutades karriären i Edmonton där han vann sin enda Stanley Cup. Med 686 poäng på 553 matcher har han ett av de bättre poängsnitten av NHL-spelarna och under hela hans karriär snittade han 1,24 poäng per match. En av de skickligaste spelarna med klubban av alla svenskar någonsin.

Mats Sundin

Mats Sundin räknas som en av de bästa som någonsin spelat i Toronto Maple Leafs och hans karriär var minst sagt enastående. Var kapten när Sverige vann OS-guld i Turin 2006 och stod för 1349 poäng på 1346 matcher i en sagolik karriär. Var den första Europé att bli kapten för ett NHL-lag och den första svensk som nådde 500 mål och över 1000 poäng. Lyckades aldrig vinna Stanley Cup men kan trösta sig med såväl OS-guld som VM-guld.

Börje Salming

Börje Salmings storhet i NHL kan sammanfattas med ett klipp från 1976 när han återvände till Toronto för att spela för Sverige i Canada Cup. Hela arenan reste sig upp för att hylla deras favoritspelare. Var en pionjär då han var en av de första Europeiska spelarna att  spela i NHL. Beskrivs som en extrem talang och samtidigt extremt hård. 1986 fick han Gerard Gallants skridsko i ansiktet och fick opereras och sy 200 stygn. Tre dagar senare var han på isen igen. Stod för 787 poäng på 1148 matcher och var den första svensken att bli medlem i Hockey Hall of Fame. 

Peter Forsberg

Sveriges förmodligen bästa offensiva spelare genom tiderna i ishockey. Redan sin första säsong 1994-95 gjorde han 50 poäng och fick priset som Årets Rookie. Under karriären vann han Stanley Cup x 2, OS x2 och flera VM-guld. Han är den enda svensken som vunnit ”Triple Gold” två gånger som innebär just guld i OS, VM och Stanley Cup. 885 poäng på 706 matcher är givetvis galet och det var under 2002 som han hade sin livs form. Är också invald i hockeyns Hall of Fame.

Nicklas Lidström

Nicklas Lidström blev Detroit Red Wings troget hela sin karriär och inte en enda säsong missade han slutspelet. Vann fyra Stanley Cup under sin karriär samt både OS och VM-guld. Vann hela sex stycken James Norris Trophies som vinnare av NHL:s bästa back. Avgjorde också OS-finalen för Sverige i Turin 2006 och är den första Europeiska backen att nå 1000 poäng i världens bästa hockeyliga. Räknas som en av världens absolut bästa backar genom tiderna.