the stars group

Fusion skapar det största spelbolaget i världen

Världens största pokersajt PokerStars är nu en del av det största spelbolaget i världen. Det står klart sedan The Stars Group blivit uppköpta av Flutter Entertainment för 6 miljarder dollar. Affären gör det nya spelbolaget till det största i världen.

Nyligen tillkännagavs att The Stars Group har blivit uppköpta av Flutter Entertainment, som också äger FanDuel, Paddy Power och BetFair. Köpesumman på 6 miljarder dollar ger Flutter Entertainment en ägarandel på ungefär 55 procent och bestämmanderätt i bolaget.

Flutter Entertainment har sitt huvudkontor i Dublin, medan The Star Group har kanadensiskt ursprung. Under 2018 uppgick omsättningen hos båda bolagen sammanräknat till 4,66 miljarder dollar. 

Två giganter i spelvärlden

PokerStars är The Stars Groups främsta produkt, med en kundbas på över två tredjedelar av samtliga pokerspelare online i världen, medan Flutter Entertainment har några av marknadens största sajter inom Sportsbetting i sin ägo. Hit hör bland annat FanDuel Group som tillhandahåller tjänster inom vadslagning och Daily Fantasy Sports. Även spelsajterna Paddy Power, Betfair och Sportbet finns i Flutter Entertainments ägo.

Flutter Entertainment är listad på Londonbörsen och en del av FTSE 100 Index, som utgör de 100 största bolagen på nämnda börs.

Den nuvarande VD:n hos Flutter Entertainment, Peter Jackson, kommer att fortsätta som VD även i det nya bolaget. Rafi Ashkenazi, VD för The Stars Group, blir huvudchef för det operativa arbetet. Båda kommer att vara en del av ledningsgruppen. 

Fusionen förväntas skapa ytterligare 153 miljoner dollar i vinst till aktieägarna och samtidigt minska kostnaderna i bolaget. Sammanslagningen er också Flutter Entertainment tillgång till nya marknader som man inte tidigare hade tillträde till.

Fusionen öppnar upp för nya marknader i USA

I maj gick The Stars Group samman med Fox Sport för att omprofilera sin plattform inom sportsbetting och få tillgång till nya marknader i USA. I samband med detta lanserades den nya tjänsten Fox Bet.

Fox Bets Sportsbook finns redan nu i Pennsylvania och Flutter Entertainments FanDuel Sportsbook är en av de största i New Jersey. De två tjänsterna kommer att fortsätta verka på skilda håll trots att de nu finns under samma bolag.

På den amerikanska marknaden finns PokerStars endast i New Jersey för tillfället, men planerar att lansera sina tjänster i Pennsylvania inom kort.

Allt eftersom fler delstater nu legaliserar sportsbetting och igaming generellt, har det blivit tydligt att online betting är en viktig del av marknaden. Efter att ha missat skatteintäkterna med bred marginal har myndigheterna på Rhode Island antagit en lagstiftning som godkänner mobilbetting. 

Genom fusionen kommer det nya bolaget nu att ha tillgång till en stor del av marknaden inom sportsbetting online i USA.

Det är ännu oklart hur fusionen kommer att påverka bolagets ställning i delstater där man har en så kallad Bad Actor Clause i lagstiftningen gällande iGaming. PokerStars har hittills varit utestängda från dessa marknaden efter att ha fortsatt med att erbjuda sina tjänster till amerikanska kunder även efter att lagstiftningen Unlawful Internet Gambling Enforcement Act gick igenom år 2006.

Från The Stars Groups resultatrapport för det andra kvartalet i år framgår att man nu satsar mindre på poker och mer på sportsbetting.