Att splitta par i Blackjack

Att splitta par i black jack är något du bör göra i stor utsträckning ifall du eftersträvar att maximera dina vinstchanser. Det finns dock lite olika regler beroende på var du spelar som avgör när du tillåts att splitta par och inte. Här tittar vi på vad det innebär att splitta ett par och när du bör göra det.


För att splitta din hand i black jack måste du ha ett par. När du sedan valt att splitta paret separeras dina kort och bildar två fristående händer. Därmed måste du också göra en likadan insats till och därefter delas du nya kort till respektive hand.

Vilka par ska du splitta och när?
Som vanligt när du spelar black jack har dealerns uppkort stor betydelse för dina egna beslut. Dock ska du ha som regel att alltid splitta 8-8 och A-A. Summan 16 är verkligen inget att glädjas över, men två åttor har däremot fin potential. När det gäller A-A är det uppenbart att du får ett bra utgångsläge genom att dra till dina ess.

Nästa tumregel är att aldrig splitta 5-5 eller 10-10. I det första fallet är det självklart eftersom du hellre vill dra från summan tio än fem. Med två tior är det lockande att splitta eftersom du då får dra till två tior. Oddsen visar trots allt att du i genomsnitt vinner mer genom att stå nöjd vid 20, detta även då dealern har 10 eller A som uppkort.

Du ska för det mesta heller aldrig splitta med 4-4, fast när reglerna tillåter dubbling efter split förekommer ett par undantag. I dessa fall ska du splitta när dealerns uppkort är 5 eller 6.

När det gäller övriga par varierar det desto mer och du måste memorera somliga detaljer. Inte desto mindre är det mestadels logiskt ifall du förstår de strategiska grunderna i black jack. Vid 7-7 till exempel splittar du ifall dealern har ett uppkort som är 7 eller lägre.

Med 6-6 gäller liknande förutsättningar, du ska splitta när dealern har 6 eller lägre. Ett undantag gäller dock här. När dealerns uppkort är två ska du inte splitta såvida du inte spelar med en så kallad ”single-card deck” (dvs. en kortlek).

Även med 9-9 ska du splitta när dealern har 9 eller lägre med undantaget då dealerns uppkort är 7. Du börjar antagligen lära dig mönstret nu, det gäller bara att hålla reda på undantagen.

När det gäller paren 2-2 och 3-3 avviker spelsättet en aning gentemot övriga fall. Med dessa par ska du splitta när dealern har 4-7 eftersom du då har ett mindre övertag. Även här finns undantag du bör känna till. Ifall dubbling efter splitt är tillåtet ska du även splitta när dealern har 2 eller 3.

Re-split
Re-split är mycket riktigt att splitta en andra gång ifall ett nytt par bildas. Det förekommer olika regler i blackjack kring möjligheten att splitta en andra gång. Ibland är re-split otillåtet, antingen helt och hållet eller så kan det finnas restriktioner kring att splitta två ess. Ta reda på detta innan du börjar spela, för dig som spelare är det så klart fördelaktigt om det tillåts.

En sista kommentar
Att splitta par i black jack är ett måste om du vill ha en verklig chans på mot dealern. Hela konceptet bakom detta handlar om att du vill göra en extra insats i de lägen där du har övertaget. Se därför till att du hela tiden har några extra insatser till hands för dessa lägen, i annat fall missar du en möjlighet att reducera casinots övertag mot dig.