Blackjack strategi

Med rätt blackjack strategi har du mycket större chans att vinna mot huset – om du följer ett bra system och använder den grundläggande blackjack-strategin är husets övertag normalt mindre än 1%.

Blackjack är alltså ett av de spel man bör välja om man vill ha den statistiskt största chansen att gå hem med pengar på fickan. Så, är strax under 1% övertag från husets sida något man som spelare bara har att finna sig i eller finns det metoder att ta till för att minska övertaget ytterligare?

Svaret är att det finns en rad knep att tänka på för den som ytterligare vill öka sina chanser vid Blackjackbordet. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på tre vanliga misstag som Blackjack spelare gör och förklara varför du bör undvika dem för att ytterligare sänka husets fördel.

Att inte våga dubbla när banken har 10

Att dubbla när man har 11 och banken har t ex 3 eller 6 är vanligen en god idé och inget man behöver fundera närmare på, men när banken istället har 10 brukar många spelare börja dra öronen åt sig och låta bli att dubbla. Vad man bör tänka på i den här situationen är hur det fungerar rent matematiskt.

Att bara ta kort innebär att spelaren vinner i 56% av fallen, medan dubbling leder till vinst i bara 54% av fallen. Detta är dock inte hela sanningen. En vinstchans på 56% representerar $560 i vinster och $440 i förluster om satsningen är $10. Mellanskillnaden är alltså $120. Om spelaren istället väljer att dubbla från $10 till $20 innebär det $1,080 i vinster och $920 i förluster eftersom chansen att vinna dalar till 54% vid dubbling. Detta kan verka negativt, men om vi räknar ut mellanskillnaden ser vi att den är $160.

Slutsatsen är alltså – var inte rädd för att dubbla!

Att inte splitta åttor

Det är något av en BJ-kliché – splitta alltid åttor och ess – men anledningen till att klichén levt vidare genom alla år är att den vilar på matematisk grund. De flesta spelare förstår varför man ska splitta ess, 12 är en betydligt sämre Blackjack hand än två 11:or, men när det kommer till åttorna blir många förvirrade och låter bli att splitta. Att sitta med 16 på hand är inte särskilt trevligt men att ha två åttor känns inte lockande nog för att spelaren ska vilja riskera ännu mer pengar. Hellre ta smällen med 16 än att ösa mer pengar över två åttor tycks många resonera.

Rent matematiskt bör spelaren dock försöka övervinna sin rädsla och splitta sina åttor eftersom $10 satsade på 16 kommer att förlora 40 cent per hand i genomsnitt om vi förutsätter att banken har 10. Två händer med 8 kommer i samma situation bara förlora 32 cent (16 cent per hand) i genomsnitt.

Att få två åttor på hand är aldrig en idealisk sits men genom att splitta kan du minska din risk att förlora.

Att inte splitta nior när banken har nio

Den här situationen påminner mycket om den ovanstående och många spelare föredrar att behålla 18 framför att lägga in mer pengar och hoppas på att få något ännu högre. En matematisk uträkning visar oss dock att 18 vinner mot bankens 9 i cirka 40% av alla händer, medan 9 vinner mot bankens 9 i nästan 50% av alla händer. Båda fallen innebär alltså att risken att förlora är större än chansen att vinna, men genom att splitta dina nior trots att banken har nio drar du i alla fall ned förlustrisken från cirka 60% till strax över 50%.

Blackjack strategi – tolv mot två

Det är inte roligt att sitta vid blackjackbordet och se casinodealern visa upp en 2:a när man själv har tolv. Du är rädd för att ta ett kort till eftersom ett klätt kort känns helt oundvikligt. Det här kan helt klart vara en frustrerande hand att spela, så låt oss reda ut en gång för alla hur man bör spela den mest irriterande av alla blackjackhänder.

Huvudskälet till att 12 mot dealerns 2:a orsakar problem för blackjackspelare är att det kan vara mycket svårt att tvinga sig själv att ta ett kort till eftersom det alltid är så frustrerande när den där tian dyker upp och man tänker ”Jag visste att det skulle bli såhär, varför tog jag ett kort till?”. Men vi minns bara de gånger de går illa och tenderar att glömma bort de gånger det fungerar bra. Datorsimulationer visar att det bästa man kan göra i denna situation är att ta kort, eftersom du i 65% av fallen inte blir tjock.

En närmare titt på situationen

Om du tänker närmare på det inser du att det bara finns fyra olika kort i leken som kan göra dig tjock – tiorna, knektarna, damerna och kungarna. Detta innebär att du på din sida har alla ess, tvåor, treor, fyror, femmor, sexor, sjuor, åttor och nior, och närapå hälften av de här korten ger dig en kraftfull blackjackhand (de sista fyra ger dig 18-21). När det skrivs ut såhär blir det rätt så tydligt hur man bör agera.

Tycker du att det här en alltför förenklad bild av sanningen? Kanske har du rätt, så här kommer lite fler siffror. Blackjacksimulationer har visat att om du tar ett kort till när du har 12 och dealern 2 kommer du att vinna i 37% av fallen, medan att avstå från ett kort till innebär att dealern blir tjock i 35% av fallen.

Denna skillnad på 2% kan verka som småpotatis, men det spelar roll på lång sikt. Om du fick välja mellan $102 och $100, vad skulle du ta? Att ha 12 mot 2 är inte en lönsam blackjacksituation så du bör sträva efter att minimera dina förluster på lång sikt, för de där 2 procenten kan verkligen ha betydelse för din bankrulle på lång sikt.

En annan sak att ha i åtanke rör situationen där din tolva består av två sexor – du bör verkligen splitta det paret. Tolv mot dealerns två är mycket värre än sex mot två eftersom den handen vinner cirka 43% av gångerna. Ja, även denna blackjackhand är en förlorare på lång sikt men den förlorar inte lika ofta som din ursprungliga tolva och det är därför definitivt en bra idé att splitta.

Du bör också splitta om din tolva består av två ess, men det lär du redan känna till. För mer tips om Blackjack hittar du på våran blackjack guide.

Lycka till vid blackjackborden och ta alltid kort när du har 12 mot 2 om du vill gå enligt denna strategi.