Snabbpoker

En del av kontantborden på majoriteten av pokerrum utgörs numera av någon form av snabbpoker. Snabbpoker slog igenom på allvar under 2012 och snart hade var och vartannat pokerrum sin egen version av snabbpoker.

Detta är en översikt över det utbud i form av snabbpoker som finns på olika pokerrum och vad som skiljer sig åt beroende på var du spelar.

Snabbpoker bygger på att spelets tempo höjs och att man i det närmaste eliminera alla väntetider där du som spelare är inaktiv. Detta kan ske tack vare att du ingår i en större spelarpool och direkt när du kastar din hand förflyttas du till ett annat bord i poolen där du omedelbart delas in i en ny hand. Det kan tyckas som det vore svårt att få denna process att flyta på effektivt nog, fast så länge det är tillräckligt många spelare i en pool fungerar det utmärkt och stunderna där du själv inte deltar i spelet är som bortblåsta.

I övrigt är reglerna helt samma och är du nyfiken att prova på denna slags poker sammanställer vi här en mängd alternativ:

Rush Poker

Rush Poker innebar starten för snabbpoker och det Full Tilt Poker som stod för innovationen. Även att en del så klart var skeptiska till ett delvis helt annorlunda sätt att spela poker skulle det inte dröja länge förrän Rush Poker-poolerna började fyllas.

Full Tilt Pokers Rush Poker var först med vad som kallats snabbpoker, eller på engelska ibland fast fold poker, och när de introducerade detta i början av 2010 var det ingen som var bekant med begreppet. En del tyckte detta koncept var för radikalt annorlunda mot det traditionella sättet att spela poker.

Enligt skeptikerna tog Rush Poker bort många av de ingredienser som var en del av ”riktig” poker som t.ex. att observera andra spelare vid bordet och sedan dra nytta av den information man samlat ihop. Med Rush Poker blev ingen spelare långvarig vid ett och samma bord och därmed blev den del av pokerspelet som bestod i att observera motståndarna mindre väsentlig.

Andra omfamnade nyheten och tackade innovatören för att alla väntetider som uppstår när man väntar på att andra ska spela färdigt handen eller att spelare tar lång tid på sig att agera äntligen hade försvunnit. Om man inte var nöjd med sin hand kunde man lägga handen och ögonblicket därpå förflyttas till ett nytt bord och sedan handlade de ofta om tiondelar eller på sin höjd sekunder innan man delats en ny hand.

Originalet Rush Poker imponerar med högt tempo och animationerna gör så att det ser ut som att du sitter kvar vid samma bort medan en ny uppsättning motspelare flyger in med rekordfart. Här finns bra funktioner som vissa andra versioner av snabbpoker inte har som Quick Fold om någon satsar och Stå över nästa SM.

Under 2011 drabbades Full Tilt Poker av Black Friday, vilket i förlängningen gjorde att sajten inte längre erbjöd poker och det var länge ovisst ifall det någonsin skulle delas ut några pokerhänder på det smått legendariska pokerrummet. Men efter att det till slut blev PokerStars som tog över återöppnades Full Tilt Poker igen och Rush Poker var ett självklart inventarium.

Idag är Rush Poker ett av de mest attraktiva alternativen och du vill spela poker med högsta möjliga speltempo. Utbudet är stort och innefattar även turneringar som ibland har garanterade prispengar. I övrigt erbjuds spelen Texas hold’em, Omaha Hi och Omaha Hi/Lo. Limits är från $0,02/$0,05 till och med $2/$4. Det finns också utförlig information av varje bord som du kan ta del av innan du väljer var du vill spela: du kan se hur många spelare som ingår i poolen, fast även hur många händer som spelas per timme på varje specifikt bord.

Zoom Poker

Zoom Poker var den första versionen av snabbpoker som skulle dyka upp efter att Rush Poker inte längre fanns tillgänglig när Full Tilt stängdes ner (dock tillgänglig nu igen). Med världens största trafik och väl genomförd marknadsföring skulle poolerna snabbt fyllas med spelare och idag är det här trafiken är som allra bäst.

Pokerrum: PokerStars

Läs mer om Zoom Poker

Fast Poker

Fast Poker lanserades under våren 2012 och var därmed en av de första versionerna av snabbpoker. Denna gång var det en utomstående mjukvarutillverkare som tagit fram produkten och de första som kunde ta del av den var spelare på pokersajterna Betsson Poker och Unibet Poker.

Pokerrum: Betsafe, Betsson, Unibet

Nästan samtidigt som PokerStars lanserade Zoom Poker kunde Relax Gaming presentera sin nya version av snabbpoker: Fast Poker. Företaget Relax Gaming som utvecklar mjukvara för spelplattformar var inne på samma idé som en gång väckt Rush Poker till liv: tempot skulle höjas och spelarna skulle smidigt flyttas mellan bord som ingick i en större pool.

Några av idéerna som genomsyrade konceptet från utvecklarens sida var att spelarna skulle kunna spela fler händer, men också att oerfarna spelare skulle kunna få sina pengar att räcka längre då de i detta spelupplägg inte kunde kartläggas och därmed exploateras av korthajarna på samma sätt som i vanlig poker.

Fast Poker-poolerna är i jämförelse med vad som gäller på de största sajterna med snabbpoker en rejäl bit efter. Detta innebär att det ibland är knappt med spelare, vilket gör att speltempot blir lidande samt att spelutbudet reduceras till ett fåtal limits.

Blaze Poker

Blaze Poker var nätverkets MPN:s svar på den heta trenden inom onlinepoker och nu fanns även möjligheten att spela snabb poker på spelsajter som NordicBet Poker och Ladbrokes Poker.

Pokerrum: Betway, Ladbrokes, NordicBet

Att det vid det här laget fanns flera konkurrenter som saluförde produkten snabbpoker hindrade inte att MPN under sommaren 2012 kunde meddela att deras egen version av snabbpoker var tillgänglig – Blaze Poker. För att samtidigt erbjuda något nytt hade en funktion lagts till med vilket det enkelt gick att klicka på en knapp i fönstret för att få upp ännu ett spelfönster med snabbpoker på vilket samma spelförutsättningar gällde.

Blaze Poker ger dig kontroll över ditt speltempo. Så fort du får en hand du inte vill investera en enda cent i är det bara att klicka på Fast Fold-knappen och du skickas iväg till ett nytt bord. För att hitta Blaze Poker i pokerklienten hos respektive pokerrum där detta erbjuds finns det en egen flik med namnet ”Blaze” i lobbyn.

Här finns även möjlighet att spela om låtsaspengar, vilket annars inte erbjuds särskilt ofta när det gäller snabbpoker.

Utbudet är relativt litet i jämförelse med andra sajter som erbjuder snabbpoker, men då trafiken är relativt liten för Blaze Poker är det ett helt rätt val att inte sprida ut spelarna mer än nödvändigt. Texas hold’em heter spelvarianten som erbjuds och insatsnivåerna börjar på €0,01/€0,02 och fortsätter till och med €10/€20 – det ska sägas att trafiken är bäst på de lägre nivåerna. Det erbjuds även Anonyma bord där inga noteringar om andra spelare får göras eller användning av pokerprogram tillåts.

Speed Hold’em

Att inte iPoker som världens största pokernätverk skulle erbjuda produkten på modet hade varit förvånande. Mycket riktigt dröjde det inte alltför länge förrän Speed Hold’em dök upp inom nätverkets sajter. På bet365 döptes i stället produkten till Sprint Poker.

Pokerrum: bet365, William Hill

  1. Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod ekluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas

Speed Hold’em kom som en spännande nyhet under 2012 till pokerrum i nätverket iPoker. Om du väljer dessa bord, vilka du hittar via en egen flik i lobbyn, kommer tempot vara ett helt annat än du förmodligen är van vid innan. Speed Hold’em är en form av så kallad snabbpoker eller fast fold poker vars koncept är att du förflyttas mellan olika bord varje gång du lägger en hand. Eftersom du kan lägga handen innan det ens är din tur att agera slipper du vänta på de andra spelarna och själv bli mer aktiv i spelet.

Om du är missnöjd med din hand kan du klicka på Speed Fold, vilket innebär att din hand kastas och du förflyttas i rasande fart över till ett annat bord som ingår i spelarpoolen. Mjukvaran har bland annat också en funktion där du kan följa ditt spel med hjälp av statistik.

Snabbpoker-delen på iPoker-rummen består faktiskt av två sektioner. Vid sidan av Speed Hold’em finns Speed Omaha – dvs det rör sig om Texas hold’em respektive Omaha. Som alltid är Texas hold’em-borden mer befolkade och här finns också 6 olika insatsnivåer medan det finns 3 för Omaha.

Tack vare många stora bolag som delar på samma spelarvolym är trafiken bra, åtminstone vad gäller Texas hold’em då. Det finns dock inga stakes över $1/$2 och under stora delar av dygnet är det svårt att även få spel på $1/$2. Samtliga bord är 6-handade.

Notera att Speed Hold’em kallas ”Sprint Poker” hos bet365.

FastForward

Det dröjde förhållandes länge förrän det en gång ledande pokerrummet PartyPoker presenterade sin turboladdade produkt FastForward. PartyPoker har en stor spelartrafik och formatet har därför all potential att fungerar bra i detta pokerrum.

Pokerrum: PartyPoker, bwin

Läs mer om FastForward

Strobe Poker

Sist ut bland alla versioner av snabbpoker är till dags dato Strobe Poker. En sak som talar för Strobe i uppsjön av versioner är att pokerklienten för rummen med Strobe Poker erbjuder 5-max bord i stället för det vanligare 6-max, vilket eventuellt kan locka spelare med förkärlek för bord med färre spelare.

Pokerrum: Betsson

Under våren 2013 dök Strobe Poker upp på kartan bland alla övriga varianter av poker i snabbt format. Det var nätverket Ongame som stod bakom lanseringen. Strobe Poker innebär att du till skillnad från traditionell poker slipper vänta på andra spelare utan kan så fort du vill kasta din hand för att snabbt förflyttas till ett nytt bord och en ny hand.

Strobe Poker stöder både Windows och Mac, samt mobila enheter såsom Android och iPhone/iPad.

Ongame har under de senaste åren tappat något i trafik och då det har visat sig att andra pokerrum med relativt låg trafik inte fullt ut lyckats skapa en hög volym för snabbpoker-borden finns ett visst frågetecken för Strobe Pokers framgång.

Strobe Poker har dock möjligen ett ess i rockärmen som kan göra att några väljer just denna produkt. På Ongame-rummen gäller nämligen 5-max bord, vilket är ganska sällsynt då det oftast är 6 stolar eller mer placerade på ett bord. Med bara 5 platser kommer logiskt nog tempot att höjas ytterligare, vilket förmodligen är vad de som gillar snabbpoker är ute efter.