Hur spelar man Yatzy?

Alla har vi någon gång spelat det klassiska tärningsspelet Yatzy. Men känner du till spelet Yahtzee som går ut på liknande sätt med liknande regler men skiljer sig något från Yatzy-varianten? I denna artikel ska vi gå igenom vad skillnaden mellan spelen är och hur man spelar Yahtzee.

Övre delen i Yahtzee

SiffranMax poäng
16
212
318
424
530
636

Övre delen på Yahtzee

Den övre delen av spelplanen på Yahtzee består av siffrorna 1 till 6. Här gäller det för dig som spelare att på varje siffra samla ihop så många tärningar av samma nummer som möjligt att komma upp i så hög total poäng. Beroende på vilka regler ni väljer att köra så går man antingen från siffran 1 och uppåt eller så får man välja fritt vilket nummer man vill spara på och kasta vidare för att få så många av detta nummer som möjligt. När alla spelare har kastat klart alla sina nummer så räknas den totala poängen för varje spelare på den övre delen ihop och samlar man på sig tillräckligt med poäng så kan man lyckas kvalificera sig för att få bonuspoäng.

Bonus i Yatzy

Om du som spelare lyckas samla ihop minst 63 poäng på den övre delen så delas det ut 25 extra poäng till dig som spelare. Varför det just är 63 poäng som du behöver samla in för att du ska få ta del av bonuspoängen är för att det är uträknat om du samlar minst tre av varje nummer på den övre delen så landar du på exakt 63 poäng. Tre ettor ger tre poäng, tre tvåor ger sex poäng, tre treor ger nio poäng, tre fyror ger tolv poäng, tre femmor ger femton poäng och tre sexor ger arton poäng och dessa poäng tillsammans ger dig en slutpoäng på den övre delen på 63 poäng. Självklart kan du även få bonus även om du inte samlar exakt tre på varje nummer men då behöver du samla in fler poäng på en annan siffra för att nå den magiska 63 poängsgränsen för att få med dig dina bonuspoäng vidare i spelet.

Undre delen på Yahtzee

Till skillnad från den övre delen så består inte den undre delen av att man ska samla så många av samma siffra som möjligt. Utan den undre delen är att man ska försöka bilda olika kombinationer. Det är tretal, fyrtal, kåk, liten stege, stor stege, Yahtzee och Chans som finns på den undre delen av spelplanen i Yahtzee.

  • Tretal – Du ska samla minst tre av samma nummer för att få tretal
  • Fyrtal – Du ska samla minst fyra av samma nummer för att fyrtal
  • Kåk – Du ska samla tre av ett nummer och två av ett annat nummer för att få kåk.
  • Liten stege – Du ska få siffrorna ett, två, tre, fyra och fem i samma runda för att få liten stege.
  • Stor stege – Du ska samla tärningarna så att det blir kombinationen två, tre, fyra, fem och sex.
  • Chans – Du slår ihop den totala siffran på alla dina sex tärningar som tillsammans bildar den summan du får på din chans.
  • Yahtzee – Du ska få fem tärningar av samma nummer för att få Yahtzee.

Att använda sig av chans

Chans är en extra livlina kan man säga. Det är om du har kastat något som du redan har fått eller inte lyckas träffa den kombination som du är söker. Då kan du välja att använda dig av chans istället. Då samlas alla poängen från de fem tärningarna som du har kastat och du får dem poängen på Chans i stället. Du kan enbart använda chans vid ett tillfälle under spelets gång.

Totala poängen

När alla spelare har kastat klart alla sina rundor så räknar man ihop den totala poängen för varje spelare. Detta betyder då att man räknar ihop den övredelen, eventuella bonuspoäng, den undre delen och eventuella Yahtzee poäng. Det är sedan den totala poängen som avgör vem som sedan står som slutsegrare i spelet.

Att få Yahtzee

Att få Yahtzee betyder att man får alla samma siffra på alla fem av tärningarna när man slår.  Så under dem tre försökerna man har att slå tärningen så gäller det då alltså att alla fem tärningarna landar på samma siffra, lyckas man med detta så får man Yahtzee. Får du det en gång under spelrundan så får du 50 extra poäng, skulle du lyckas få det ytterligare en gång under samma runda så ger nästa Yahtzee 100 poäng. Att få Yahtzee är inte helt enkelt och det finns faktiskt statistik på hur svårt det är att lyckas få en Yahtzee. Innan ditt första kast så är det 4,60% chans att du lyckas kasta Yahtzee under ditt försök. Skulle du efter ditt första kast ha turen och få fyra av fem som redan efter första kastet är samma siffra så stiger siffran till 30,56% att du får Yahtzee. Har du fyra av fem tärningar med samma siffra efter två av dina tre kast så sjunker din siffra till 16,67% att du får Yahtzee. Skulle du ha tre av fem tärningar med samma siffra inför ditt sista kast så är procentchansen nere på 2,78% att du får Yahtzee.

Reglerna i Yahtzee

Det finns olika att sätt att spela Yatzy på och alla har lite sina egna regler. Men de tre vanligaste spelformerna är att man antingen börjar högst upp på den övre spelplanen med nummer ett och sedan går man bara rakt nedåt i spelet och man måste spela på den siffran eller kombinationen som är för just den runden och man får då inte välja lika fritt hur man ska samla poäng. Den andra formen är att man börjar på den övre delen och får där välja fritt mellan de olika numren men man får inte spela på den nedre delen av spelplanen, detta för att det ska bli lite lättare och mer fritt att välja vad man ska samla på. Sedan finns det dem som kör att man får välja fritt från hela spelplanen varje kast man gör och det ger såklart större utrymme för att samla högre poäng i det totala spelet. En regel som dock är för alla är att om man inte kan efter man kastat alla sina tre tillfällen. Det kan vara att alla de kombinationer man har gjort redan är tagna eller att numret man ska samla på inte kommer på sina kast så stryker man en kategori från spelplanen och får därmed 0 poäng på den kategorin.

Skillnaderna mellan Yatzy och Yahtzee

Det är inte så stora skillnader i spelen Yatzy och Yahtzee. Men det finns några skillnader som skiljer spelen mellan. Den ena är att bonuspoängen som man kan samla på sig från den övre delen av spelet ger 50 bonuspoäng i Yatzy men i Yahtzee så är bonuspoängen 35 poäng. I Yahtzee så finns inte heller ett par och två par på den undre delen som det finns i Yatzy. Den största regelen som skiljer spelen åt är när man for Yahtzee alltså alla tärningar av samma siffra. I Yahtzee så kan man under en och samma runda samla på sig flera av denna typ av bonusar. Första Yahtzee ger 50 poäng, men skulle du sedan få en till under samma runda så får du ytterligare 100 poäng för varje Yahtzee du får under spelrundan. Annars så skiljer sig inte spelen från varandra vad gäller andra regler. 

Spela Yahtzee online

Att spela Yahtzee gör man vanligtvis som ett sällskapsspel tillsammans med kompisar, släkt eller familj. Men det finns även möjligheter att spela Yatzy online. Detta finns på flera sidor där man kan utmana spelare runt om i hela världen på ett parti Yahtzee. Men även där du kan spela mot datorn eller telefonen utan att behöva möta en annan människa. Det finns mängder med hemsidor och appar tillgängliga att spela Yahtzee ute på marknaden. Så här handlar det mest om vilken produkt som passar just dig bäst när det kommer till vilken spelsida du ska välja för att spela Yahtzee online.

Bäst casinon för Yahtzee Online

  1. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor
  2. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Regler & Villkor
  3. Reklamlänk | 18+ | Välkomsterbjudanden gäller nya kunder | Spela ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se | Erbjudandet gäller nya spelare | Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.07.23 | Min. insättning 100 kr. | Omsättningskrav 20x | Gratisspinsen är omsättningsfria & giltiga i 60 dagar. | Ev. vinster är riktiga pengar. | Läs fullständiga regler och villkor under ‘Bonus och Erbjudandevillkor’.

Så ser ett Yahtzee ut

Om du inte har ett Yahtzee hemma men har fem tärningar så kan du enkelt bygga ihop ditt eget Yahtzee. Då ska spelplanen se ut enligt följande;

Övre delenPoäng
Ettor 
Tvåor 
Treor 
Fyror 
Femmor 
Sexor 
Poäng: 
Bonus: 
Total poäng: 
Undre delenPoäng
Tretal 
Fyrtal 
Kåk 
Liten Stege 
Stor Stege 
Yahtzee 
Chans 
Yahtzee Bonus: 
Poäng övre delen: 
Poäng nedre delen: 
Total poängen: