Blackjack strategi – tolv mot två

Det är inte roligt att sitta vid blackjackbordet och se casinodealern visa upp en 2:a när man själv har tolv. Du är rädd för att ta ett kort till eftersom ett klätt kort känns helt oundvikligt. Det här kan helt klart vara en frustrerande hand att spela, så låt oss reda ut en gång för alla hur man bör spela den mest irriterande av alla blackjackhänder.

Huvudskälet till att 12 mot dealerns 2:a orsakar problem för blackjackspelare är att det kan vara mycket svårt att tvinga sig själv att ta ett kort till eftersom det alltid är så frustrerande när den där tian dyker upp och man tänker ”Jag visste att det skulle bli såhär, varför tog jag ett kort till?”. Men vi minns bara de gånger de går illa och tenderar att glömma bort de gånger det fungerar bra. Datorsimulationer visar att det bästa man kan göra i denna situation är att ta kort, eftersom du i 65% av fallen inte blir tjock.

Om du tänker närmare på det inser du att det bara finns fyra olika kort i leken som kan göra dig tjock – tiorna, knektarna, damerna och kungarna. Detta innebär att du på din sida har alla ess, tvåor, treor, fyror, femmor, sexor, sjuor, åttor och nior, och närapå hälften av de här korten ger dig en kraftfull blackjackhand (de sista fyra ger dig 18-21). När det skrivs ut såhär blir det rätt så tydligt hur man bör agera.

Tycker du att det här en alltför förenklad bild av sanningen? Kanske har du rätt, så här kommer lite fler siffror. Blackjacksimulationer har visat att om du tar ett kort till när du har 12 och dealern 2 kommer du att vinna i 37% av fallen, medan att avstå från ett kort till innebär att dealern blir tjock i 35% av fallen.

Denna skillnad på 2% kan verka som småpotatis, men det spelar roll på lång sikt. Om du fick välja mellan $102 och $100, vad skulle du ta? Att ha 12 mot 2 är inte en lönsam blackjacksituation så du bör sträva efter att minimera dina förluster på lång sikt, för de där 2 procenten kan verkligen ha betydelse för din bankrulle på lång sikt.

En annan sak att ha i åtanke rör situationen där din tolva består av två sexor – du bör verkligen splitta det paret. Tolv mot dealerns två är mycket värre än sex mot två eftersom den handen vinner cirka 43% av gångerna. Ja, även denna blackjackhand är en förlorare på lång sikt men den förlorar inte lika ofta som din ursprungliga tolva och det är därför definitivt en bra idé att splitta.

Du bör också splitta om din tolva består av två ess, men det lär du redan känna till.

Lycka till vid blackjackborden och ta alltid kort när du har 12 mot 2.