Aces and Eights

Aces and Eights (Ess & Åttor) är en slags videopoker som betalar ut extra stora vinster när man får fyrtal i åttor eller fyrtal i ess. Även fyrtal i sjuor betalar ut mer hos Aces & Eights än hos de flesta andra sorters videopoker.

Ess och åttor har en speciell roll i pokermytologin och en hand bestående av ess och åttor brukar kallas för död mans hand, särskilt om det rör sig som spader och klöver. Enligt en berättelse hade Wild Bill Hickok två mörka ess + två mörka åttor + ett femte kort på hand när han blev skjuten bakifrån under ett parti femkorts stötpoker och dog. (Vilket det femte kortet var förtäljer inte historien. Det finns de som hävdar att Bill precis hade kastat sitt femte kort och väntade på att få ett nytt då han blev skjuten.) Hickok hade en plats vid pokerbordet som innebar att han satt med ryggen mot dörren, något som han starkt ogillade. Han bad flera gånger om att få en annan plats, men hans motspelare vägrade. Västernikonen Wild Bill Hickok avled på Nuttal & Manns’ Saloon No. 10 i Deadwood, Dakota Terriotory, den 2 augusti 1876. Den som avlossade de dödande skottet var buffeljägaren John “Broken Nose Jack” McCall.

Aces & Eights videopoker

De flesta spelmaskiner som erbjuder Aces & Eights använder en vanliga kortlek med 52 kort, utan jokrar eller kort som fungerar som jokrar. Normalt krävs att man får par i knektar eller högre för att man ska vinna något, precis som i Jacks or Better.

För att kompensera för de stora utbetalningar som ges för fyrtal i ess, åttor och sjuor brukar Aces & Eights betala ut mindre för andra händer. Detta måste man ta med i beräkningen när utformar en strategi för spel på Aces & Eights. En strategi som är optimal för standardvarianten av Jacks or Better är inte optimal för standarvarianten av Aces & Eights. För

Här nedan hittar du ett exempel på ett utbetalningsschema för Aces & Eights. Detta schema tillhör en så kallad full pay-maskin som har en teoretisk utbetalning på över 100% för den som tillämpar optimal strategi över tid och spela för maxinsats. Att hitta full pay-maskiner kan vara svårt, och även om man hittar en är det viktigt att tänka på att siffran 100,25% gäller över tid. Det är inte alls omöjligt att spela flera hundra händer optimalt och ändå inte få tillbaka 100,25% av det man har stoppat in.

Utbetalningsschema för Full Pay Aces and Eights videopoker

Hand1 mynt5 mynt
Royal Straight Flush där alla kort kommer upp på skärmen i rätt ordning10 00050 000
Royal Straight Flush2504 000
Fyrtal i ess80400
Fyrtal i åttor80400
Straight Flush50250
Fyrtal i sjuor50250
Övriga fyrtal25125
Kåk840
Färg525
Stege420
Triss315
Tvåpar210
Par i knektar eller högre15
Teoretisk återbetalning 99,02%100,25%

Grundläggande strategi för Aces and Eights videopoker

Om man vill tillämpa en strategi när man spelar Aces & Eights kan man använda sig av nedanstående tabell. När du får kort, kontrollera var någonstans i tabellen din hand befinner sig. Ju högre upp i tabellen du hittar din hand, desto bättre är det att behålla den och låta bli att bryta upp den för att få andra kort. Om du till exempel har tre kort av Royal Straight Flush och två andra kort som bildar ett par är det bättre att behålla de tre korten av Royal Straight Flush än att behålla paret. Däremot är det inte värt att förstöra ett par för den som bara har tre kort av Straight Flush.

Listan baserar sig på den statistiska chansen för olika utfall och hur mycket olika händer betalar ut. I en enskild hand kan det alltså visa sig att det hade varit bättre att göra tvärt om – listan visar bara vad som är matematiskt korrekt över tid.

Observera att detta bara är en grundläggande strategi. Varje liten förändring i utbetalningsschemat kan kräva en justering av den grundläggande strategin för den som vill fatta matematiskt optimala beslut.

KombinationRankning
Fyrtal i Ess1
Fyrtal i Åttor1
Fyra kort av en Royal Straight Flush2
Fyra kort av en Straight Flush3
Tre kort av en Royal Straight Flush4
Fyra kort av en färg5
Par6
Fyra kort av en stege7
Tre kort av en Straight Flush8
Två kort av en Royal Straight Flush9
Två kort som är knekt eller högre10
Ett ensamt kort som är knekt eller högre11
Allt annat12

[sitelist heading=”Bäst casinon för videopoker”]