European Poker Tour

eptEuropean poker tour [EPT] är en Europeisk turneringsserie med turneringar över hela Europa. European Poker Tour är trots sitt namn inte associerat med World Poker Tour utan är en oberoende turneringsserie som grundades 2004 till följd av den växande popularitet som Texas holdém poker då åtnjöt och fortfarande åtnjuter. Den grundades av pokerspelaren John Duthie. EPT sponsras av pokerstars och drivs av rational group som äger pokerstars och full tilt poker.

Antalet events som spelas under EPT har gradvis ökat allteftersom serien har utvecklats. Inköpen har under samma period också stigit i pris. Under de första säsongerna var inköpen och därmed också prispotterna i European Poker Tour ungefär hälften av vad de var i WPT. Numera är dock båda inköpen och prispotterna ofta jämförliga med de vid WPT om än kanske något lägre. Detta har gjort turneringarna mer attraktive för spelare från hela världen. EPT innehåller några av de absolut mest prestigefyllda turneringarna i Europa.

En spelare som vinner en EPT turnering vinner oftast mer än 5 miljoner svenska kronor. Första priset är dock ibland betydligt större och har vid tillfällen passerat 15 miljoner.

European Poker Tour har inte samma koppling till TV som WPT och inte heller lika många tittare men samtliga turneringarna sänds online och på TV. I Sverige sänds EPT av Viasat Sport.

Eftersom Pokerstars är sponsor till EPT så erbjuder pokerstars.eu en stor mängd satelliter där man kan vinna inträdde till dessa turneringar. Det finns satelliter som gör det möjligt att kvala till EPT för enbart några få kronor eller t.o.m. genom att vinna en free roll.

Den första EPT turneringen någonsin vanns av en svensk, Alexander Stevic, och sedan dess har svenska spelare vunnit EPT turneringar totalt 8 gånger och kommit till finalbordet hela 57 gånger. När du läser detta skall dock de siffrorna förhoppningsvis ha ökat genom fler svenska framgångar vid EPT. Det land som har producerat flest EPT vinnare är Storbritannien tätt följt av USA. Sverige är för närvarande på delad fjärdeplats.