Videopoker – strategi för Jacks or Better

Det finns flera olika sorters videopoker, men den ursprungliga och vanligast förekommande är ”Jacks or Better”. Genom att använda rätt strategi kan man få en stor fördel mot casinot när man spelar denna variant.

Reglerna för  Jacks or Better videopoker är tämligen enkla – för att maskinen ska betala ut något till spelaren måste spelare bilda en giltig pokerhand som är värd mer än par i tior, det vill säga ”Jacks or Better (par i knektar eller bättre).

Den grundläggande strategi som visas nedan ger, om man följer den exakt och inte gör några misstag, en utbetalningsgrad nära 99,5% på vissa ”Jacks or Better”-maskiner – det beror på den individuella maskinens utbetalningsschema så dubbelkolla detta om du vill försäkra dig om högsta möjliga procent.

Grundläggande strategi för videpokermaskinen “Jacks or Better”
Efter att du mottagit fem kort, titta helt enkelt på alla möjligheter att spela handen och välj det högsta alternativet ur följande ”strategistege”.

 1. Fyrtal, straight flush, royal flush
 2. Fyra kort av en potentiell royal flush
 3. Triss, stege, färg, kåk
 4. Fyra kort av en potentiell straight flush
 5. Tvåpar
 6. Högt par
 7. Tre kort av en potentiell royal flush
 8. Fyra kort av en potentiell färg
 9. Lågt par
 10. Fyra kort av en potentiell utsidesstege
 11. Två höga kort av samma färg*
 12. Tre kort av en potentiell straight flush
 13. Två höga kort av olika färg* (om fler än två, välj de lägsta två)
 14. Knekt-Tia, Dam-Tia eller Kung-Tia av samma färg*
 15. Ett högt kort
 16. Kasta allt

*Färg = hjärter/spader/ruter/klöver

Som exempel, låt oss ponera att videopokermaskinen gett dig följande kort: Spader sex, spader dam, spader två, spader kung, ruter sex. Här finns tre uppenbara alternativ att gå vidare med. Det första är att behålla de två sexorna (”lågt par” i strategistegen), det andra är att behålla de fyra spaderkorten och hoppas på att få färg (”fyra kort av en potentiell färg” i stegen) och det tredje är att behålla de två höga korten av samma färg (”två höga kort av samma färg” i stegen). Det alternativ som ligger högst upp på stegen är ”fyra kort av en potentiell färg”, så det är alternativet du bör välja.

Lycka till och ha så roligt vid videopokermaskinerna!