Texas Hold’em – strategi för första handen

För dig som önskar förfina din teknik kan det vara en god idé att lära dig mer om hur du bäst spelar första handen. Nybörjare har ofta problem med att inse att en hand är så dålig att den bör kastas direkt, medan många skickliga spelare är betydligt striktare mot sig själva – satsa eller lägg, det finns inget mellanläge.

Förenklat kan man säga att alla händer i Texas Hold’em tillhör en av fyra kategorier:
1. Fantastisk förstahand
2. Utmärkt förstahand
3. Bra förstahand
4. Dålig förstahand

Hur man spelar en fantastisk förstahand
Med en fantastisk förstahand är det i princip alltid en bra idé att gå ut hårt. Exempel på händer som brukar räknas som fantastiska förstahänder är ess eller klädda par på fickan, ess/kung i färg, och ess/dam i färg.

Hur man spelar en utmärkt förstahand
Trots att en utmärkt förstahand inte är lika bra som en fantastisk är det i de flesta lägen ändå helt rätt att spela den hårt. Exempel på utmärkta förstahänder är par på fickan av valörerna 6-10, samt höga kort i följd. Är de höga korten i följd dessutom av samma färg är detta naturligtvis ett extra plus.

Hur man spelar en bra förstahand
Det är lockande att stanna kvar i spelet med en bra förstahand, men i många situationer är det bäst att inse att den varken är fantastisk eller utmärkt och lägga sig direkt. Ibland är det på sin plats att satsa på en bra förstahand, men sådana situationer inträffar långt ifrån så ofta som nybörjare har en tendens att vilja tro. Om du bedömer att du kan syna en satsning men inte en höjning från en senare position bör du lägga dig. Exempel på bra förstahänder är par på fickan av valörerna 2-5, låga kort i följd av samma färg, samt ess i kombination med ett kort av samma färg.