Förstå vad som sägs vid pokerbordet – del V

Pokern är full av färgstarka uttryck och för en nybörjare kan det vara en smula förvirrande att sätta sig in i den nya terminologin.

I vår serie ”Förstå vad som sägs vid pokerbordet” tar vi upp både vanliga och ovanliga uttryck från pokerns eget språk, så att du kan känna dig säker på att förstå allt som sägs vid bordet, även när du spelar med gamla inbitna pokerrävar.

Flop, turn och river – samt en del uttryck de gett upphov till
I flera populära pokervarianter, såsom Texas Hold’em och Omaha Holde’m, spelar man med fem gemensamma kort som dealern placerar öppet på bordet. Efter att alla spelare har fått sina kort på hand och gått igenom en satsningsrunda läggs tre kort på bordet. Dessa tre kallas ”floppen”. Efter en ny satsningsrunda kommer ytterligare ett kort vilket kallas ”turnen” och slutligen, efter ytterligare en satsningsrunda, läggs det sista kortet ut – ”rivern”.

På många casinon delas floppen ut genom att dealern placerar tre kort i en hög på bordet med baksidan uppåt. Dealern vänder sedan upp högen och drar snabbt ut alla tre korten på borden. Om korten istället delas ut ett och ett kommer vissa spelare inte att kunna dölja hur de reagerar på ett visst specifikt kort, vilket är varför tekniken med att snabbt dra ut alla tre korten på en gång blivit så populär. Texas Hold’em och Omaha Hold’em spelas båda med en vanlig kortlekt innehållandes 52 kort och inga jokrar, vilket innebär att det finns 22 100 möjliga pokerfloppar. Om en flopp inte hjälper någon av spelarna kallas den för ragged flop, efter det engelska ordet rag som betyder trasa / lump. Över lag är rag ett vanligt slanguttryck för ett kort man inte har någon nytta av.

Om en spelare lyckas få en pokerhand med hjälp av floppen kallas det för att ha floppat handen, till exempel ”jag floppade en stege” eller ”han floppade kungar, och fick se’n triss på turnen”. Om man istället har en pokerhand helt utan hjälp av bordet brukar det kallas för att man har korten på fickan, till exempel ”jag satt med ess på fickan”, vilket betyder att man hade två ess på hand. Pocket, det engelska ordet för ficka, används också flitigt även bland svensktalande pokerspelare, som i meningen ”jag ville inte lägga mina pocketfemmor”.

Det är vanligt att hänföra till perioden innan floppen har lagts ut som pre-flopp, till exempel ”han satsade $100 pre-flopp”. Det som händer efter floppen sker följaktligen post-flop, till exempel ”hon valde att gå all-in post-flop”.

Kort nummer fyra på bordet kallas för turnen (ibland även 4th street), medan kort nummer fem kallas rivern (också känd som 5th street). När en spelare förlorar en pott på grund av att motståndaren räddades av det kort som dök upp på rivern brukar man på engelska säga att den förlorande parten ”was rivered”, ”lost to the river” eller ”drowned in the river”. Om du stannar kvar i potten i hopp om att riverkortet ska rädda dig kallas det ”living by the river” eftersom det är lika riskfyllt som att bo intill en flod som ofta svämmar över.