Förstå vad som sägs vid pokerbordet – del III

Vi har i denna artikelserie om pokerbordets eget språk hunnit gå igenom grundläggande pokertermer samt ta en titt på en del av de fantasifulla namn som förärats olika pokerhänder. I denna tredje del kommer vi att kika närmare på termer som används för att beskriva olika sorters agerande vid bordet, till exempel ”hero call”, ”crying call” och ”instacall”.

Hero Call: Hero call, vilket ordagrant betyder ”hjältesyning” på svenska, är när man matchar en stor insats trots att man logiskt sett troligen har den sämre handen. Ofta sker det under heads-up, och oftast slutar det illa för den som gör det. Efter att en spelare har förlorat på grund av ett hero call är det vanligt att höra bortförklaringar i stil med ”jag trodde jag såg en tell”.
Soul Read: Soul read (soul = själ, read = att läsa / läsning) är den galnaste formen av hero call, att syna trots att det logiskt sett är bortom all vett och sans. Begreppet är en referens till Phil Hellmuths legendariska uttalande ”Det är som att jag kan se in i deras själar”.

Crying Call: Crying call (crying = att skrika eller gråta) sker när man blivit så förälskad i en hand att man inte klarar av att lägga sig utan synar sista satsningen på rivern trots att sannolikheten för att man ska förlora är mycket stor. Många pokerspelare ägnar sig åt crying calls då och då, och brukar – när de förlorar – skrika ”Jag visste det!”.
Instacall: Instacall är när man synar helt utan betänketid. (Insta = instantly = omedelbart.) Brukar ske när en spelare sitter med riktigt bra kort på hand, eller är mån om att få det att verka som att korten är riktigt bra.

Slowrolling: Slowrolling (slow=långsam, to roll = att röra sig, rulla) är inte något du bör ägna dig åt vid pokerbordet såvida du inte vill att alla ska börja irritera sig på dig. Slowrolling är när man låtsas fundera länge på hur man ska agera trots att beslutet är väldigt lätt. Slowrolling är särskilt illa omtyckt när det sker i en all-in situation. Om du till exempel sitter med fyrtal och ändå väntar evigheter med att ”besluta” dig för att stanna kvar i spelet kommer du att ses som en slowrollare.

Sandbagging: Sandbagging (sandbag=sandsäck), även känt som ”trapping” (=att gillra en fälla), är när man lyckas få sina motspelare att bygga upp en pott genom att dölja hur bra kort man sitter med, för att sedan ändra spelstil och gå ut mycket aggressivt. Om du till exempel får fyrtal på floppen kan det vara läge att sandbagga, eftersom du inte vill att samtliga motspelare ska lägga sig och bara låta dig få blindsen. Du kan till exempel nöja dig med att syna fram till rivern, då du istället höjer. Ibland används uttrycket ”slow playing” (=att spela långsamt), men det är lätt att blanda ihop med slowrolling och kan därför bädda för missförstånd.

Floating: Floating (=flyta) är en taktik som används när man har en överaggressiv spelare vid pokerbordet, en spelare som i princip satsar på varenda flop oavsett vilka kort som dyker upp på bordet och i hans hand. Eftersom du vet att chansen för att han ska gå med i potten även när han sitter med dåliga kort är hög, synar du hans satsning trots att du själv inte har någon bra hand. Målet är att försöka tvinga ut honom på turnen eller rivern genom att få honom att tro att du har en bättre hand.