Förstå vad som sägs vid pokerbordet – del II

Texas Hold’em är en av de mest välkända pokervarianterna och spelas idag världen över, både på internet och live. Under tidens gång har de flesta händer i Texas Hold’em förärats med diverse smeknamn, som även om de har sin logiska förklaring kan vara tämligen obegripliga för en nybörjare. I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på några av namnen och historierna bakom dem.

Dead Man’s Hand: Död mans hand härstammar från legenden om Wild Bill Hickok som sköts i bakhuvudet under ett parti five card draw. Berättelsen är en av de mest välkända historierna från den mytomspunna vilda västerns glansdagar, och enligt den satt Wild Bill Hickok med två par – ess och åttor – när han skjöts. Numera är det inte bara AA88 som benämns Dead Man’s Hand utan begreppet innefattar även starthanden A8 i Texas Hold’em.

Presto: Presto brukar man utbrista när en pokerspelare vinner med pocket femmor, men ursprungligen användes begreppet för en ”naturlig” 21 i Black Jack. Att använda presto vid pokerbordet tycks vara en tämligen ny företeelse, det äldsta belägg man har kommer från diskussionsgrupper på Internet där termen användes under 1990-talet, troligen på grund av att det börjat spridas historier på nätet om olika pokerpartier där 55 på ett i det närmaste mirakulöst vis tagit hem potten.

Anna Kournikova: Anna Kournikova är en rysk tennisspelare och under en period var hennes namn en av de vanligaste söktermerna i Googles bildsök. Hon har fått ge namn åt handen som bär hennes initialer – AK. Gemensamt för de båda är att ser bra ut men i slutändan inte tar hem särskilt många segrar.

Flat Tyre / Flat tire: Precis som många andra namn i Texas Hold’em kommer Flat Tyre (eller Flat Tire som det heter i amerikansk engelska) från en tämligen långsökt ordlek. När du första gången hör någon kalla sin J4 för Flat Tyre kan det vara lockande att fråga varför, varpå någon av dina motspelare förmodligen kommer att skratta och säga ”What’s a jack for?” (Vad ska man med en domkraft till?). Flat tire betyder platt däck, det vill säga ett däck som fått punktering och måste bytas ut med hjälp av en domkraft.

The Gay Waiter: The Gay Waiter betyder ordagrant ”den homosexuelle kyparen” men när någon nämner begreppet vid ett pokerbord är det sällan servingspersonalens sexuella läggning som diskuteras. The Gay Waiter är namnet på en starthand bestående av Q3. Handen brukade kallas ”queen with a trey” vilket så småningom ledde till ”the gay waiter”.

German Virgin: En German Virgin (tysk oskuld) består av två nior, en hand som på senare tid även blivit känd som en ”Phil Hellmuth” eftersom Hellmuth tog hem segern i World Series of Poker Main Event med två svarta nior på hand. För att förstå namnet German Virgin måste man tänka sig hur någon försöker övertala en gammaldags tysk jungfru att ha göra något oanständigt, och hur hon kyskt utropar ”Nein! Nein!” vilket på tyska betyder ”Nej! Nej!” men för en engelsktalande person låter som ”Nio! Nio!”.

Montana Banana: Starthanden 92 kallas av någon outgrundlig anledning ”Montana Banana”. Det finns en vandringssägen som påstår att Lagförslag 92 gjorde poker lagligt i Montana, men det är inte sant. Ett talesätt inom pokervärlden lyder ”det är troligare att bananer börjar växa i Montana än att någon vinner med 92”.