Ess + Kung – en av de svåraste pokerhänderna

Ess + Kung på hand kan vara en av de knepigaste pokerhänderna att spela väl i No Limit Texas Hold’em, och särskilt jobbig brukar handen vara i turneringar.

I pokervärlden går handen under benämningen ”Anna Kournikova”, inte bara för att de engelska initialerna är AK utan för att handen precis som den berömda ryska tennisstjärnan ser oerhört bra ut men sällan vinner något av vikt.

Sanningen är dock att en välspelad Ess + Kung kan dra hem en hel del pengar, men det gäller att vara försiktig så att man inte övervärderar den. Ett av de inneboende problemet med Ess+Kung är att handen sällan leder till något högre än högsta par. Högsta par är visserligen inte fy skam, särskilt inte om man dessutom har en hög kicker, men det kräver att ess eller kung landar på bordet och om detta sker redan under floppen brukar spelare med svaga händer dra sig ut samtidigt som de med starka kort stannar. Det samma gäller när ess+kung leder till tvåpar – med både ess och kung på bordet behöver spelare med svaga händer knappast fundera två gånger på att lägga sig.

Knepet för att vinna med ess+kung är alltså att få sina motspelare att lägga mycket marker i potten redan innan floppen. Om så sker ser dina odds riktigt fina ut. Par i damer är en 50/50 situation, medan oddsen för oparade kort under kung är minst 60/40 till Anna Kurnikovas fördel. Den som sitter med ess+kung behöver inte ens vara överdrivet rädd för att stöta på en spelare med par i kungar eftersom det finns tre ess kvar i leken.

De flesta gånger ess+kung vinner en pott är det med par, vilket som förklarats ovan är svårt att spela efter floppen. Att gå all-in redan innan floppen kan många gånger visa sig lönsamt, eftersom det begränsar dina post-flopp beslut. Det blir då svårare för dina motspelare att manipulera dig, och du behåller kontrollen över vad som sker.

Om du vet med dig att du brukar ha problem med ess+kung kan det alltså vara idé att bli lite modigare med dina marker och skjuta in dem i mitten av bordet oftare med ess+kung på hand. Ett vanligt nybörjarmisstag är att använda ess+kung för att vinna en lång rad småpotter, men sedan misslyckas och låta sig skrämmas när det verkligen finns en rejäl pott att hämta. Den som går all-in innan floppen har försäkrat sig om att få se turnen och rivern och kan inte backa ur av feghet.

Nu är det dags för kung+ess att börja dra in pengar till din bankrulle.
Lycka till vid pokerbordet!