”Hold’em’s Odds Book – gives you an edge” av Mike Petriv

Boken ”Hold’em’s Odd(s) Book – gives you an edge” brukar räknas som den allra första omfattande boken om pokerodds, men är ändå inte äldre än 14 år. Boken gavs ut år 1996 och är skriven av Mike Petriv.

Även för den som avskyr matematik är boken enkelt och lättbegriplig eftersom den steg för steg analyserar verkliga händer och kopplar matematiken till handfasta exempel som varje pokerspelare kan känna igen. Du behöver inte vara någon kunnig matematiker för att lära dig hur man gör sannolikhetsberäkningar för Texas Hold’em och tillämpa dina kunskaper vid pokerbordet. Boken innehåller även korta frågesektioner där du kan testa dig själv för att se att du förstått allt korrekt.

Trots att det flesta pokerspelare man stöter på, både på och utanför internet, förmodligen har minst sex års skolgång är det förvånansvärt många som inte verkar tillämpa den sannolikhetslära man brukar få lära sig sjätte klass. Titt som tätt ser man pokerspelare satsa stort trots att chansen för att de ska få den hand de hoppas på är mikroskopisk. Det är inte fel att bluffa då och då i Texas Hold’em, men man bör vara medveten om att det är vad man gör och inte tro att chansen för att man ska få in den där stegen eller trissen är betydande.

För dig som gjort vad du kan för att begrava alla minnen från mellanstadiets mattelektioner längst bak i huvudet ägnar Petriv bokens inledningskapitel åt att gå igenom grundläggande principer för odds och sannolikhet.

Förutom uträkning av startodds förklarar Petrivs bok omsorgsfullt hur senare händer påverkar oddsen. För den som brukar spela på magkänsla är det upplyftande att få se vetenskapen bakom oddsen. Oddsuträkning är någon som många erfarna spelare ägnar sig åt utan att ens reflektera över att det skulle vara matematik. När de ”känner på sig” något handlar det sällan om någon slags övernaturlig pokerförmåga utan om att de omedvetet lärt sig beräkna oddsen automatiskt i huvudet utan att tänka på det. För den som önskar förvärva samma förmåga utan att behöva spela tusentals händer först är Petrivs bok en bra genväg.

Att förstå hur pokerodds fungerar gör inte någon till pokermästare, men det är en oerhört viktig grundsten som – tillsammans med andra färdigheter – ger dig ett betydande övertag vid bordet.

Det blygsamma omslaget på ”Hold’em’s Odd(s) Book – gives you an edge” döljer ovärderlig information för alla pokerspelare som vill lära sig mer om pokerodds och använda dem för att skaffa sig en fördel vid pokerbordet. Det här är en enkel, spiralbunden bok utan stora åthävor och till skillnad mot många andra ”pokertegelstenar” innehåller den bara drygt 200 sidor. Dessutom är boken underhållande nog för att man ska vilja återkomma till den gång på gång.

Mike Petriv (1996) 209 pp., spiral bound, Objective Observer Press, ISBN: 0-968-12230-2.
Boken går att beställa från Amazon UK