Intressanta fakta om poker

Här samlar vi olika intressanta eller roliga fakta om poker, dvs pokerkuriosa av olika slag. Kontakta oss om du vet något intressant om poker, så tar vi med det här.

Varifrån kommer namnet ”poker”?
Ordet poker kommer med största sannolikhet från ett bluffspel med 20 kort som föddes ur spelet poque från Frankrike. Det spelades av fransk-kanadensiska nybyggare i New Orleans i början av 1800-talet. Spelet fördes norrut längs floden Mississippi av sjömännen på flodbåtarna. Flodbåtarna blev så småningom till stora flytande palats med spelsalonger ombord, ombord på vilka man alltid kunde hitta ”riverboat gamblers”. Uppemot 2000 professionella spelare försörjde sig på spel ombord när trafiken var som störst. De flesta begagnade sig av andras lättrogenhet och kunde dra in stora summor pengar på falskspel. Rättvisan var summarisk och de som blev ertappade åkte överbord, ibland efter att ha blivit skjutna.

Vann finansministerposten i poker
John Griffin Carlisle, USA-senatens andre talman blev faktiskt finansminister tack vare poker. 1888 satt han med i ett pokerparti tillsammans med presidenten Grover Cleveland, marinministern Whitney, senatorn Cameron och journalisten Henry Watterson. Cleveland fick en kåk i given medan Carlisle köpte fyra nya kort. Efter mycket höjande och kontrahöjande blev det så småningom syn och miraklet inträffade- Carlisle kunde visa upp ett fyrtal i kungar! ”Ta pengarna” utbrast Cleveland. ”Om jag någonsin blir omvald ska du få bli min finansminister. Gör bara inte om det där fyrkortsköpet för ofta!”. Cleveland omvaldes 1892 – och höll sitt löfte!

Poker i Sverige
Poker kom till Sverige omkring 1890, ungefär samtidigt som som två andra nyheter dök upp, jokern och hörnbeteckningarna. Hörnbeteckningarna kom till som ett svar på pokerspelarnas behov av att ”smyga” med korten. En sådan lek kallades för ”pokerlek”.

Pokerspelet spreds snabbt i Sverige under beredskapstiden runt 1940. Män från alla samhällsklasser fördes samman och när tiden blev lång och inget fanns att göra blev poker en populär sysselsättning. Många svenska storspelare lärde sig poker under beredskapsåren.

Pokerspelaren Nixon
Richard Nixon lärde sig av en officerskollega att spela poker utifrån förutsättningen att man aldrig skulle gå med om man inte var säker på att man hade de andra slagna redan före köpet. Han blev en spelare i toppklass och vann under de följande två månaderna 6000 dollar. När han blev vicepresident tonade han ner sina pokertalanger utåt. Hans sinne för strategier svek honom när han trodde att kongressen inte skulle våga sig på att syna hans bluff i Watergateaffären. Han fick avgå 1974.

Lollapaloozan
En kringresande professionell falskspelare kliver in på en saloon i Butte, Montana. Ett parti poker  är i full gång. Han släntrar bort till bordet efter att först ha tagit en drink.

– ”Får man vara med och spela?” frågar han.

– ”Det går väl för sig ”muttrar de övriga.

Efter en händelselös halvtimme anser proffset tiden mogen och ger sig själv fyra ess. Han står nöjd i köpet och bryr sig inte om att en grånad och skäggig gamling vid bordet gör detsamma. Efter åtskilliga höjningar blir det syn och proffset visar belåtet upp sin hand och börjar raka in potten.

– ”Sakta i backarna, gosse” säger gamlingen och lägger upp tre klöver och två ruter.

– ”Vad menar du?”  utbrister  proffset. ”Jag har ju fyra ess!”

– ”Må så vara, men här i stan slår en lollapalooza allting annat och det är precis vad jag har, tre klöver och två ruter!”

De andra vid bordet nickar instämmande. Proffset inser att han blivit lurad men kan bara hålla god min. Efter en stund sätter han in stöten igen och ger sig själv tre klöver och två ruter. Insatserna rakar i höjden och proffset visar triumferande upp sina kort. De andra skakar bara på huvudet och en man med två par börjar raka in potten.

– ”Ajdå, främling”, säger gamlingen. ”Du borde ha förhört dig ordentligt om reglerna, innan du gick med. Här i stan gäller bara lollapaloozan en gång per kväll.”

Denna klassiska anekdot, återgiven första gången 1896 i Poker Stories av John Lilliard visar hur viktigt det är att förhöra sig om reglerna innan man börjar spela. I vissa pokergäng finns faktiskt lollapaloozan med och den vanligaste varianten är ett kort i varje färg och ett som bildar par med något av de andra. Den kan bara vinnas en gång per kväll.

Död mans hand
Klockan var tio över tre på eftermiddan den 2/8 1876 i staden Deadwood i Dakotaterritoriet. En revolver av kaliber .45 avlossades från en position snett bakom offrets huvud. Kulan gick rakt igenom skallen och ut genom den högra kinden och mannen var död innan han slog i golvet. Över bordet virvlade en pokerhand som gått till historien som ”Död mans hand”. Den innehöll två ess och två åttor, alla svarta. Det femte kortet råder det osäkerhet om. Mannen som höll korten var känd som Wild Bill Hickok Han var bara 39 år när han dödades och för alltid kom med i pokerns historia. Mannen som höll pistolen var en revolverman vid namn Jack McCall, som senare hängdes för brottet.