Offside

tidningen offsideOffside är en svenskspråkig fotbollstidning som utkommer med sex nummer per år. Det går att prenumerera på Offside, och tidningen går även att köpa i välsorterade tidningsbutiker.

Offside är en av de mest välkända fotbollstidningarna i Sverige och har getts ut sedan år 2000. Den utmärker sig genom att ha riktigt vassa reportrar som inte nöjer sig med att återberätta information som redan finns tillgänglig på internet, utan som gör traditionell grävande och avslöjande journalistik och skriver fördjupade artiklar med fakta, vinklingar och analyser som man inte hittar någon annan stans. Offside handlar om både svensk fotboll, fotboll i andra länder och internationell fotboll.

Offside har publicerat flera uppmärksammade reportage som fått stor spridning även utanför fotbollsmedia, inklusive reportage om Sven-Göran Eriksson, Zlatan Ibrahimović, Glenn Hysén och Frank Worthington. Det var i en artikel i Offside år 2011 som fotbollsspelaren Anton Hysén valde att komma ut som homosexuell.

Många kända författare, journalister och allsvenska fotbollsspelare har bidragit med alster till Offside, såsom Thomas Bodström, Åke Edwardson, Mats Olsson, Per ”Texas” Johansson, Lisa Ek, Sid Lowe och Simon Kuper.

Inför stora händelser, till exempel fotbolls-VM, brukar Offside släppa ett extratjockt nummer på cirka 200 sidor. Detta brukar ske två gånger per år. Att köpa ett sådant extratjockt nummer direkt i butiken kostar 99 kronor, men om man prenumererar ingår de extratjocka tidningarna i prenumerationskostnaden och man debiteras inget extra.

Offside ges ut av Fotbollsmagasinet Offside AB, och har Johan Orrenius och Anders Bengtsson som chefredaktörer. Upplagan ligger på cirka 22 200.

Kuriosa

  • När Offside skapades av journalisterna Mattias Göransson och Tobias Regnell var det i form av ett pocketmagasin som inte bara handlade om fotboll utan även tog upp andra idrotter. År 2003 blev Offside blev ett fyrfägsmagasin.
  • För sitt arbete med Offside fick Mattias Göransson och Tobias Regnell ta emot Stora journalistpriset 2002.
  • Mattias Göransson och Tobias Regnell ligger bakom den populära reportagetidningen Filter som lanserades år 2009.