Pelé

Pelé

Pelé, eller Edson Arantes do Nascimento som är hans egentliga namn, är en av fotbollshistoriens allra största spelare. Med en bländande teknik och ett målsinne som få satte Pelé under sin karriär stora avtryck inom fotbollen, såväl i hemlandet Brasilien som i övriga världen.

På den här sidan kommer vi att blicka tillbaka på Pelés enastående karriär, som bland annat innehöll tre VM-guld och närmare 1 300 mål. Vi kommer också att titta närmare på höjdpunkterna i karriären och även ta en liten titt på hur uppväxten såg ut. Avslutningsvis ger vi också en inblick i vad som hände efter det att denna enastående fotbollskarriär avslutades.

Karriär

Pelés karriär kan sägas ta sin början år 1956 när han introducerades för Santos FC av sin ungdomstränare Waldemar de Brito, som bland annat hade spelat för det brasilianska landslaget i VM 1934. De Brito berättade för Santos ledning att Pelé en dag skulle bli världens bäste fotbollsspelare. Den blott 15-årige Pelé fick provspela, vilket ledde till att han i juni 1956 skrev på för Santos.

Pelé blev snabbt en publikfavorit och redan följande säsong, 1957, var han ordinarie i Santos startelva. Samma år gjorde han också 41 mål på 38 matcher.

I juli 1957 debuterade han också i det brasilianska landslaget och det i en match mot Argentina, där Pelé också gjorde sitt allra första landslagsmål, blott 16 år och nio månader gammal. Än idag är han den yngste målgöraren i det brasilianska landslaget.

VM 1958

Inför VM i Sverige 1958 var Pelé skadad och tvingades stå över Brasiliens två första gruppspelsmatcher mot Österrike och England. I den sista gruppspelsmatchen mot Sovjetunionen fanns han dock med och spelade fram Vavá till dennes 2-0-mål.

I kvartsfinalen som Brasilien vann mot Wales med 1-0 gjorde Pelé Brasiliens enda målet. I semifinalen mot Frankrike på Råsunda presenterade sig Pelé på allvar för den svenska publiken när han i den andra halvleken stod för ett hat-trick inom loppet av 23 minuter. Till slut vann Brasilien med 5-2.

5-2 blev också slutresultatet i finalen mot Sverige på Råsunda inför närmare 50 000 åskådare. Efter att Sverige redan i den fjärde minuten tagit ledningen genom Nisse Liedholm tog Brasilien mer eller mindre över matchen och vann till slut välförtjänt. För Pelés del blev det två mål i finalen.

Efter VM 1958 fick Pelé flera anbud från europeiska storklubbar som Real Madrid, Manchester United och Juventus, men Pelé blev kvar i Santos. Hösten 1958 vann han också sin första regionala ligatitel med Santos efter att ha gjort nästan ofattbara 58 mål på 38 matcher, vilket innebar ett målsnitt på över 1,5 mål per match.

Andra VM-guldet och Copa Libertadores-titel

Under de följande säsongerna fortsatte Pelé att ösa in mål för Santos och 1961 lyckades han även föra Santos till klubbens första nationella titel i Campeonato Brasilieiro.

Inför VM i Chile 1962 var Pelé världens bäste spelare och i första matchen mot Mexiko gjorde han ett av målen när Brasilien vann med 2-0. I andra matchen mot Tjeckoslovakien åkte Pelé på en skada, vilket gjorde att han tvingades avstå spel resten av turneringen. Trots detta lyckades Brasilien ändå vinna sitt andra raka VM-guld efter finalseger mot just Tjeckoslovakien med 3-1.

1962 var dock inte slut där. I slutet av augusti lyckades Santos för första gången vinna Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Champions League efter seger i omspel i finalen mot uruguyanska Peñarol med 3-0. Pelé gjorde två av Santos mål i matchen, som spelades på neutral plan i Buenos Aires. Några veckor senare vann Santos även Intercontinental Cup mot portugisiska Benfica med 3-2, där Pelé stod för två mål. Därefter avslutades säsongen med att Santos blev brasilianska mästare för andra året i rad.

Santos med Pelé i spetsen följde upp succéåret 1962 med ytterligare en Copa Libertadores-titel 1963 och brasilianska mästerskapsegrar 1963, 1964 och 1965.

Tredje VM-guldet

Inför VM i England 1966 hade Brasilien med Pelé i spetsen något av ett drömlag. Dock åkte Brasilien ut i gruppspelet efter endast en seger mot Bulgarien i första matchen. Både Bulgarien och Portugal, som Brasilien mötte i den sista gruppspelsmatchen gick hårt åt Pelé, som bara gjorde ett mål i turneringen. Men, han blev den förste spelaren att göra mål i tre olika VM-turneringar.

Efter den brutala behandlingen i VM 1966 lovade Pelé att aldrig med spela i ett VM, men i VM i Mexiko 1970 var han ändå tillbaka i det Brasilien som av många betraktas som det bästa i VM-historien. Pelé spelade i samtliga Brasiliens sex matcher och gjorde sammanlagt fyra mål. Bland annat 1-0-målet i finalen mot Italien som Brasilien till slut vann med 4-1.

Efter 19 säsonger i Santos valde Pelé 1974 att tacka för sig. Dock var han tillbaka på fotbollsplanen redan året därpå då han något överraskande skrev på för amerikanska New York Cosmos där han spelade i tre säsonger innan han definitivt la fotbollsskorna på hyllan 1977.

Höjdpunkter

Höjdpunkterna i Pelés karriär är förstås många med tanke på att han genom åren vann otaliga titlar och dessutom gjorde hela 1 281 mål på 1 363 matcher. Här har vi valt ut några av de ögonblick som sticker ut allra mest.

VM 1958

VM i Sverige sommaren 1958 var Pelés absoluta genombrott och det trots att han missade nästan hela gruppspelet på grund av skada. Framför allt i semifinalen mot Frankrike, där han som tidigare nämnts stod för ett hat-trick, och i finalen mot Sverige, där det blev två mål, visade Pelé varför han redan som 17-åring var världens bäste fotbollsspelare. 

Säsongen 1962

Även om VM i Chile 1962 inte var någon höjdare för Pelé eftersom han var skadad blev ändå 1962 ett av Pelés bästa i karriären. Förutom brasilianska mästerskapet vann han med Santos även Copa Libertadores och Intercontinental Cup.

VM 1970

VM i Mexiko 1970 var Pelés sista stora mästerskap och på sätt och vis även hans sista stora insats på den internationella fotbollsarenan. Tillsammans med spelare som Tostão, Rivelino, Gerson, Jairzinho och Carlos Alberto bjöd Pelé på stor show när Brasilien vann samtliga sex matcher i turneringen och dessutom gjorde tre mål eller fler i fem av dessa.

I slutspelet presterade det brasilianska laget på en nivå som världens sällan skådat varken förr eller senare. Kvartsfinalen mot Peru slutade övertygande 4-2. I semifinalen besegrades Uruguay med 3-1 och i finalen bjöd Brasilien på ytterligare ett målkalas. Efter att Pelé givit Brasilien ledningen i den 18:e minuten vann det brasilianska laget till slut med 4-1, vilket innebar att Pelé för tredje gången fick lyfta VM-bucklan, vilket han fortfarande är ensam om att ha gjort.

Uppväxt

Edson Arantes do Nascimento föddes 23 oktober 1940 i Três Coracões, drygt 20 mil norr om São Paulo. Fadern var fotbollsspelare på lägre nivå och vann bland annat ett regionalt mästerskap med klubben Bauru. Namnet Pelé fick han redan i skolan. Enligt vissa ska han fått detta på grund av sitt sätt att uttala namnet på sin favoritspelare, Vasco da Gama-målvakten Bilé. Dock är detta inget som Pelé själv har något minne av.

Pelés växte upp under fattiga förhållanden och tvingades jobba extra som servitör i en tebutik. Någon riktig fotboll hade familjen inte råd med så Pelé spelade med en strumpa fylld med tidningspapper. Under uppväxten spelade Pelé för flera olika klubbar bland annat Bauru Athletic Club, som han ledde till två titlar i regionala juniormästerskap, innan han som 15-åring värvades av Santos FC.

Vad hände efter karriären?

Efter karriärens slut har Pelé fortsatt att synas i rampljuset då och då. Till skillnad mot andra storspelare har han dock inte satsat på någon tränarkarriär. Istället har han skrivit flera självbiografier, medverkat i dokumentärfilmer och även komponerat egen musik, bland annat till dokumentären Pelé från 1977.

Dessutom medverkade han även i filmen Escape to Victory  från 1981 med bland andra Sylvester Stallone, Michael Caine och Max von Sydow. Filmen utspelar sig under andra världskriget och handlar om allierade krigsfångar som möter ett tyskt lag i en fotbollsmatch.

1994 utsågs Pelé till goodwill-ambassadör för FN-organet UNESCO och året därpå blev han även sportminister i den brasilianska regeringen. Han har även varit engagerad i frågor som rör miljö och sociala rättigheter.

På senare år har Pelé på grund av sin ålder fört en allt mer undanskymd tillvaro. Ett av sina senaste offentliga framträdanden gjorde han i december 2017 när han tillsammans med bland andra Maradona medverkade vid lottningen till fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Om Fredrik S

Har enda sedan tidig ålder haft ett stort intresse för fotboll, men även en hel del övrig sport. Utöver det finns också ett stort intresse för musik och politik, framför allt amerikanska presidentval.

  • sport
  • musik
  • politik