Tomas Brolin

Tomas Brolin

Tomas Brolin är en av de svenska fotbollsspelare som gjort allra störst avtryck på de internationella scenerna och det trots att hans karriär var relativt kort. Framför allt är det Brolins tid i landslaget som vi minns allra bäst, inte minst på grund av att han alltid var bäst när det gällde som mest.

En spelare som Tomas Brolin har förstås en given plats i vår serie om fotbollslegendarer. I den här delen kommer vi att titta tillbaka på hur allt började för Brolin, genombrottet i Allsvenskan och hur han sedan tog sig vidare ut i världen. Utöver vi det kommer vi också att ta en närmare titt på vad som hände efter karriären och sist, men inte minst, bjuda på lite spännande Brolin-fakta.

Tidiga åren

Per Tomas Brolin föddes 29 november 1969 i Hudiksvall och det var också där han som sexåring började spela fotboll i Näsvikens IF. Hans bolltalang visade sig snabbt och redan som 14-åring debuterade han i A-laget i division 4.

Under tiden på fotbollsgymnasiet i Sundsvall fick GIF Sundsvalls dåvarande tränare Anders Grönhagen upp ögonen för den bollskicklige yngligen och 1987, 17 år gammal, debuterade Brolin i Allsvenskan. Totalt blev det tre säsonger i GIF Sundsvall innan han värvades av regerande mästarna IFK Norrköping inför säsongen 1990, där han dock inte skulle komma att bli kvar särskilt lång tid.

Genombrottet

Våren 1990 fick Tomas Brolin sitt verkliga genombrott i Allsvenskan. I premiären blev det hela tre mål när IFK Norrköping krossade IFK Göteborg med 6-0. Det var för övrigt i den här matchen som Brolin introducerade sin klassiska målgest, ”knorren”. Succén i Allsvenskan fortsatte med totalt sju mål på de första nio matcherna.

Detta gjorde också att förbundskaptenen Olle Nordin tog ut Brolin i VM-truppen trots att han bara spelat en enda landskamp, nämligen mot Wales, där han gjorde två mål.

I VM i Italien 1990 gick Brolin rakt in i startelvan och gjorde också mål i första matchen mot Brasilien, som Sverige dock förlorade med 2-1. Efter ytterligare två 1-2-förluster mot Skottland och Costa Rica var Sverige ute ur VM. Men, för Brolins del innebar turneringen det definitiva genombrottet, vilket ledde till att han senare under sommaren skrev på för italienska Parma. På hösten belönades han också med Guldbollen.

Toppen av karriären

I Parma hittade Brolin snabbt sin plats och bildade tillsammans med Alessandro Melli ett fruktat anfallspar. Trots att laget var nykomlingar slutade Parma sexa i Serie A, mycket tack vare Brolin och Melli. Året därpå, våren 1992, vann Parma sin första stora titel i form av italienska cupen efter finalseger mot storklubben Juventus.

Succén i Parma följdes upp med succé i EM på hemmaplan 1992 där Brolin gjorde tre av Sveriges totalt sex mål. Efter en mycket oväntad gruppseger tog det sedan stopp för blågult mot Tyskland i semifinalen. Mer om EM 1992 senare.

Till följd av hårdnad konkurrens fick Brolin spendera allt mer tid på bänken i Parma. Dock gjorde laget säsongen 1992/93 sin bästa säsong någonsin med en tredjeplats i Serie A. Dessutom vann man Cupvinnarcupen efter seger med 3-1 i finalen mot Royal Antwerpen i vilken Brolin spelade från start. Även året därpå lyckades Parma ta sig till final Cupvinnarcupen, men den gången blev det förlust mot Arsenal.

Inför VM i USA 1994 var Tomas Brolin tillsammans med Martin Dahlin de stora stjärnorna i det svenska laget. Och som alla vet blev det ju stor succé även här med ett brons. Mer om det klassiska VM 1994 strax, som på sätt och vis också innebar att toppen av Tomas Brolins karriär var nådd.

Skadeproblem

EM-kvalmatchen mot Ungern på Råsunda i november 1994 innebar slutet för Tomas Brolin som storstjärna. I mitten av andra halvlek efter en framspelning till Martin Dahlins 2-0-mål halkade Brolin till, landade på vänsterfoten och bröt denna. Skadan innebar rehabilitering i närmare ett halvår, vilket i förlängningen innebar att han lämnade Parma för Leeds och Premier League hösten 1995.

Tiden i Leeds kantades av ständiga dispyter med tränaren Howard Wilkinson och under sin andra säsong i klubben var Brolin utlånad till både schweiziska FC Zürich och sin gamla klubb Parma, dock utan någon större framgång.

I november 1997 gick Brolin till Crystal Palace, som också kom att bli hans sista klubbadress. Sitt sista framträdande på de internationella fotbollsscenerna gjorde han i 0-3-matchen mot Manchester United 27 april 1998. Innan han definitivt lade fotbollsskorna på hyllan hoppade han in som målvakt för Hudiksvalls ABK i slutet av augusti senare samma år.

Höjdpunkter

I Tomas Brolins karriär finns förstås många höjdpunkter att lyfta fram, framför allt med tanke på att tiden i rampljuset var relativt kort. Men, givetvis så finns det ju ett par höjdpunkter som slår lite högre än andra.

EM 1992

Under EM i Sverige 1992 levde Tomas Brolin verkligen upp till förväntningarna som lagets stora stjärna. I andra gruppspelsmatchen mot Danmark gjorde han matchens enda mål och i den avslutande gruppspelsmatchen mot England stod han för ett av mest klassiska målen i svensk fotbollshistoria. Efter läckert väggspel med Martin Dahlin satte han 2-1 till Sverige med tio minuter kvar. Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, som var expertkommentator, kallade det för ”one touch football” och det är väl bara att hålla med.

Målet innebar att Sverige vann gruppen före Danmark, Frankrike och England. Även i semifinalen mot Tyskland gjorde Brolin mål, reducering till 1-2 på straff i mitten av andra halvlek. Dock var tyskarna för starka och vann till slut med 3-2.

VM 1994

Inför VM 1994 var Tomas Brolin återigen den store stjärnan i det svenska laget. Efter att startat som anfallare bredvid Martin Dahlin i premiären mot Kamerun valde förbundskapten Tommy Svensson att plocka ner Brolin på mittfältet. Ett drag som skulle visa sig mycket framgångsrikt. För i en fri offensiv roll på mittfältet briljerade Brolin och lade mycket av grunden till det svenska anfallsspelet.

Dessutom gjorde Brolin precis som i EM 1992 tre mål i VM 1994. På straff mot Ryssland i gruppspelet, på den klassiska frisparken mot Rumänien i kvartsfinalen samt mot Bulgarien i bronsmatchen. Brolin var Sveriges bäste spelare i turneringen och belönades med en plats i världslaget.

Klassiskt ögonblick

10 juli 1994. Stanford Stadium, Stanford.

Med 0-0 och drygt tio minuter kvar i VM-kvartsfinalen mot Rumänien står matchen och väger när Sverige får frispark sex-sju meter utanför straffområdet. Stefan Schwarz hoppar över, Mild slår bollen precis till höger om den rumänska muren från vilken Tomas Broin springer sig fri och slår in 1-0 till Sverige. Svensk fotbollshistoria är ett faktum.

Efter karriären

Efter karriären har Brolin fortsatt att skapa rubriker på olika sätt. 1999 ingick han i ”supergruppen” Friends In Need tillsammans med Dr Alban, Björn Borg och Mattias Frisk. Tillsammans släppte de låten ”Alla Vi” som blev en av Sveriges största snackisar under våren och sommaren 1999. Låten är än idag något av en klassiker.

Utöver det har Brolin även varit involverad i en rad olika företag. Bland annat som krögare på den numera nedlagda restaurangen Undici, ”elva”, i centrala Stockholm, som specialiserade sig på italiensk och norrländsk mat.

Förutom det är Brolin sedan många år tillbaka även delägare i Twinnovation, som säljer dammsugarmunstycken. För detta har Brolin genom åren fått utstå en del pikar, men då ska man veta att Twinnovation på senare år gått ganska bra. 2008 gjorde bolaget en vinst på närmare sex miljoner kronor.

Som många andra kändisar har Brolin också provat lyckan vid pokerborden och som snart alla gamla svenska idrottsmän har han även varit med i TV-programmet Mästarnas Mästare. Brolin var med i den andra säsongen 2009-10 och slutade på en fjärdeplats.

Brolin-fakta

 • Antal landskamper: 47
 • Antal mål i landslaget: 27
 • Första landslagsmålet: 1-1 mot Wales, 25 april 1990
 • Sista landslagsmålet: 1-0 mot USA, 16 augusti 1995
 • Det har debatterats om huruvida Tomas Brolin gjort 26 eller 27 mål i landslaget. I en landskamp mot Norge i augusti 1991 tilldelades nämligen Roland Nilsson 1-1-målet, men sista man på bollen var faktiskt Brolin, som touchade bollen med ryggen innan den gick in i mål. På Svenska Fotbollförbundets hemsida står numera Brolin som målgörare.
 • Antal matcher i Serie A: 144
 • Antal mål i Serie A: 20
 • Antal matcher i Premier League: 32
 • Antal mål i Premier League: 4
 • I brittiska The Times år 2007 blev Leeds värvning av Tomas Brolin hösten 1995 utsedd till den näst sämsta i Premier Leagues historia.
 • Vinnare av Guldbollen: 1990 och 1994
 • Tillsammans med övriga landslaget mottog Tomas Brolin 1994 även Svenska Dagbladets bragdmedalj för sina insatser i VM 1994.
 • År 2010 valdes Tomas Brolin in som #38 i Svensk Fotbolls Hall of Fame
 • 2010 slutade Tomas Brolin på fjärdeplats i Mästarnas Mästare
 • Inför VM i USA 1994 fick Tomas Brolin en låt tillägnad till sig när Spirella Girls gjorde ”Brolin”, som var en cover på Dolly Partons ”Jolene” med svensk text. I låten beklagar sig en kvinna över mannens besatthet av Tomas Brolin.
Skriven av
Fredrik S

Fredrik S

Har enda sedan tidig ålder haft ett stort intresse för fotboll, men även en hel del övrig sport. Utöver det finns också ett stort intresse för musik och politik, framför allt amerikanska presidentval.

Intressen:

sport musik politik