Pierluigi Collina

Pierluigi Collina

Italienaren Pierluigi Collina är tveklöst den mest ikoniske fotbollsdomaren genom alla tider. Med sitt karakteristiska utseende och sitt mycket tydliga och rättframma sätt att döma blev han i början av 2000-talet något av en publikfavorit. Under en tid var han nästan lika känd som de allra bästa spelarna.

På den här sidan kommer vi att titta närmare på Collinas karriär och vad det var som gjorde att just han blev en så känd domarprofil. Vi kommer även att titta närmare på några av hans största matcher, som inkluderar en rad finaler i stora internationella turneringar. Dessutom tar vi en titt på hur Collinas uppväxt såg ut och även vad som har hänt sedan han la visselpipan på hyllan.

Karriär

Pierluigi Collinas väg mot de stora internationella fotbollsscenerna började 1977 när han som 17-åring övertalades av en kompis att gå en domarkurs. Collina hade tidigare spelat fotboll på lägre nivåer i positionen som mittback, men ganska snart upptäckte han att han hade en naturlig fallenhet som domare.

Under de kommade åren, samtidigt som han fullgjorde militärtjänst, dömde han matcher i de högsta regionala serierna. År 1988 började han döma matcher i de italienska nationella serierna Serie C1 och Serie C2 och 1991 började han även döma matcher i Serie A och Serie B. Collinas första match i Serie A var Verona–Ascoli 14 december 1991, en match där han fick dela ut både ett gult och ett rött kort. Själva matchen vann till slut Verona med 1-0.

1995 utsågs Collina till FIFA-domare, vilket innebar att han nu även kunde börja döma internationella matcher. Första matchen utanför Italien var en gruppspelsmatch i den dåvarande Intertoto-cupen mellan tyska Karlsruhe och engelska Sheffield Wednesday 15 juli 1995. Matchen, som slutade 1-1, blev en ganska lugn tillställning utan några utdelade kort.

Våren 1996, närmare bestämt 24 april, dömde Collina också sin första landskamp i form av en träningsmatch mellan Holland och Tyskland på De Kuip-stadion i Rotterdam. Matchen slutade 1-0 till Tyskland. Sommaren 1996 fick han även förtroendet att döma i fotbollsturneringen i OS i Atalanta, bland annat finalen mellan Nigeria och Argentina, som Nigeria vann med 3-2.

VM och Champions League-final

Under de kommande åren blev det allt fler internationella matcher i både Champions League och UEFA-cupen samtidigt som Collina fortsatte att döma matcher i såväl Serie A som Serie B. Med tanke på detta var det inte helt förvånande att han även blev uttagen som en av totalt 34 domare att döma VM i Frankrike 1998. Där fick han förtroendet att döma två gruppspelsmatcher, Holland–Belgien samt Frankrike–Danmark.

Nu började Collina verkligen bli etablerad som internationell domare och dömde stora matcher i både EM-kval och Champions League, bland annat EM-kvalmatchen mellan Sverige och England på Råsunda i början av september 1998, som Sverige vann med 2-1. Det verkliga genombrottet kom dock i maj 1999 när han fick förtroendet att döma Champions League-finalen mellan Manchester United och Bayern München.

När 1900-tal övergick i 2000-tal stod Collinas karriär på topp med stora matcher i både Champions League samt i EM 2000 i Holland och Belgien. Men, trots detta fortsatte Collina att döma några matcher i Serie B varje säsong. Detta innebär att han ena dagen kunna döma en kvartsfinal i Champions League mellan Galatasaray och Rela Madrid och några dagar senare Sampdoria–Treviso i Serie B.

VM-final och sista matchen

Inför VM i Japan och Sydkorea 2002 hade Collina blivit en riktig profil i fotbollsvärlden. I gruppspelet dömde han Argentina–England och sedermera även åttondelsfinalen mellan Japan och Turkiet. Den matchen gjorde honom vida känd i Japan och så småningom fanns han med i en reklamfilm för den japanska maträtten takoyaki.

Senare har fjärdedomaren i matchen mellan Japan och Turkiet, Graham Poll, berättat att Collina inför matchen gav övriga domarna en grundlig genomgång av de bägge lagen så att domarteamet skulle vara väl förberedda på vad som komma skulle. Just de minutiösa förberedelserna var en av de saker som gjorde Collina till världens kanske bäste domare genom alla tider.

Eftersom Italien åkte ut redan i åttondelsfinalen i VM 2002 blev förstås Collina den främste kandidaten till att döma VM-finalen, vilket han sedan också gjorde. Inför finalen mellan Brasilien och Tyskland var dock inte den tyske målvkaten Oliver Kahn särskilt nöjd med att det var just Collina som skulle döma.

Men, det var inte på grund av att Kahn ansåg att Collina var en dålig domare utan för att han knappast medförde tur för den tyske målvakten. Collina hade som tidigare nämnts dömt CL-finalen mellan Manchester United och Kahns Bayern München, i vilken Bayern tappade 1-0 till 1-2 på övertid. Dessutom hade Collina även dömt VM-kvalmatchen mellan Tyskland och Danmark hösten 2001, där England vann med 5-1. Som bekant förlorade Tyskland även VM-finalen mot Brasilien efter två mål av Ronaldo.

Efter VM 2002 fortsatte Collina att döma på högsta nivå. Bland annat dömde han en match i franska Ligue 1 mellan Lyon och Marseille, något som får anses som anmärkningsvärt då det är ovanligt för utländska domare att döma i inhemska ligor. Våren 2004 dömde han UEFA-cupfinalen mellan Valencia och Marseille samt EM-semifinalen mellan Grekland och Tjeckien. EM i Portugal 2004 blev Collinas sista stora turnering.

29 maj 2005 dömde Collina sin allra sista Serie A-match, Fiorentina–Brescia, den 240:e i ordningen. Collina delade ut fyra gula och ett rött kort i matchen som slutade 3-0 till Fiorentina. En knapp vecka senare dömde han även sin sista landskamp i form av VM-kvalmatchen mellan Portugal och Slovakien. Den sista matchen över huvud taget för Collina blev Villarreal–Everton i den tredje omgången i Champions League-kvalet 24 augusti 2005, som slutade 2-0 till Villarreal.

Höjdpunkter

Med närmare tio år som domare på internationell toppnivå har Pierluigi Collina förstås många höjdpunkter att se tillbaka på. Dock finns det ju några som slår lite högre än alla andra både på och utanför planen.

Champions League-final 1999

Finalen i Champions League mellan Manchester United och Bayern München på Camp Nou i Barcelona 26 maj 1999 betraktas som en av de mest klassiska och dramatiska CL-finalerna genom alla tider. När 90 minuter var spelade ledde Bayern München med 1-0 och titeln var i princip deras. Men, så kom kallduschen. I 91:a minuten kvitterade Teddy Sheringham till 1-1 och ett par minuter senare fastställde Ole Gunnar Solskjær slutresultatet till 2-1 för Manchester United.

För Collina är CL-finalen 1999 en av de absoluta höjdpunkterna i karriären, som i princip bara slås av en annan match, som vi strax kommer till. Som match var finalen mellan Manchester United och Bayern München en ganska städad historia då Collina bara delade ut ett enda gula kort.

VM-final 2002

Collinas absoluta höjdpunkt i karriären är förstås VM-finalen mellan Brasilien och Tyskland på International Stadium i Yokohama 30 juni 2002. Efter en mållös första halvlek avgjorde Ronaldo matchen med två mål i mitten av andra halvlek och därmed också säkrade Brasiliens femte VM-guld.

För Collinas del blev det en ganska lugn tillställning, även om han vid ett par tillfällen tvingades lugna ner spelarna. Totalt blev det två utdelade kort i finalen, ett till Brasiliens Roque Junior och ett till Tysklands Miroslav Klose.

UEFA-cupfinal 2004

Collinas sista stora match var finalen i UEFA-cupen mellan Valencia och Marseille 19 maj 2004, som spelades på Ullevi i Göteborg. Till skillnad mot de andra finalerna fick Collina ta fram kortleken betydligt fler gånger på Ullevi och dela ut fyra gula kort, två till vardera lag. Själva matchen vann till slut Valencia med 2-0.

Pro Evolution Soccer

Ytterligare ett bevis på Collinas storhet i början av 2000-talet är att han fanns på omslaget till spelet Pro Evolution Soccer 3, som släpptes 2003. Han fanns även med på omslaget till Pro Evolution Soccer 4, som släpptes 2004, tillsammans med Thierry Henry och Francesco Totti.

Uppväxt

Pierluigi Collina föddes i Bologna 13 februari 1960. Hans mor var lärare medan hans far arbetade vid det italienska försvarsministeriet. Att följa regler var något som var viktigt under Collinas uppväxt och med tanke på det var det kanske inte förvånande att han till slut blev fotbollsdomare.

Precis som många andra italienska pojkar drömde även Collina om att bli fotbollsproffs. Eftersom han var längre än sina kamrater, gjorde detta honom idealisk i positionen som mittback. I ungdomsåren stod det dock klart att det inte skulle bli något fotbollsproffs av Collina. På en väns inrådan gick han istället som 17-åring en domarkurs och resten är som det brukar heta historia.

Vad hände efter karriären?

Efter att han lade visselpipan på hyllan har Collina fortsatt att arbeta med fotboll. Bland annat har han arbetat som konsult till det italienska domarförbundet och även varit medlem av UEFA:s domarkommitté. Dessutom har han vid flera tillfällen dömt välgörenhetsmatchen Soccer Aid, där tidigare engelska fotbollsspelare och andra kändisar möter gamla fotbollsspelare och kändisar från övriga världen.

År 2010 blev Collina även chef för domarsektionen vid det ukrainska fotbollsförbundet. En positionen han innehade åtminstone fram till år 2018. Utöver det har Collina även varit med i en del reklamfilmer, bland annat för tyska bilmärket Opel, det serbiska ölet MB Pivo samt den turkiska mobiloperatören Aria.

Skriven av
Fredrik S

Fredrik S

Har enda sedan tidig ålder haft ett stort intresse för fotboll, men även en hel del övrig sport. Utöver det finns också ett stort intresse för musik och politik, framför allt amerikanska presidentval.

Intressen:

sport musik politik