Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer, även känd som ”Der Kaiser”, är Tysklands kanske mest kände fotbollsspelare genom alla tider. Dessutom är han förevigt inskriven i fotbollshistorien som en av få som blivit världsmästare både som spelare och tränare.

Beckenbauer är inte bara en av Tysklands största utan också en av världens största fotbollslegendarer och har därför en självklar plats i vår serie. Här kommer vi att titta närmare på Beckenbauers långa och framgångsrika karriär både som spelare och tränare. Utöver det kommer vi även att bjuda på en hel del spännande och kul fakta som du kanske inte kände till sedan tidigare.

Ungdomsåren

Franz Beckenbauer föddes 11 september 1945 i München strax efter andra världskrigets slut. Den unge Franz började spela fotboll som nioåring i SC München ’06. 1959 gick han över till storklubben Bayern München som han sedan kom att bli trogen under större delen av karriären.

Den 6 juni 1964 debuterade Beckenbauer i Bayern Münchens A-lag i en kvalmatch till Bundesliga. Kommande säsong blev han mer eller mindre ordinarie och på våren 1965 tog sig Bayern München upp i Bundesliga. I laget fanns förutom Beckenbauer blivande storstjärnor som målvakten Sepp Maier och målsprutan Gerd Müller. Hösten 1965 debuterade Beckenbauer även i det västtyska landslaget.

VM-silver och Bundesligatitel

Beckenbauer blev snabbt ordinarie i det västtyska landslaget och blev uttagen till VM i England 1966 där han tog plats på det centrala mittfältet, till skillnad mot i Bayern München där han spelade i backlinjen. Västtyskland gick obesegrade genom gruppspelet och vann sedan kvartsfinalen mot Uruguay med 4-0 och semifinalen mot Sovjetunionen med 2-1.

Finalen mot England på Wembley räknas som en av de mest klassiska i fotbollshistorien. 2-2 efter full tid innebar förlängning där Geoff Hurst 3-2-mål blev omdiskuterat. Var bollen verkligen inne? Till slut vann England med 4-2 och blev världsmästare.

Tillbaka i Bundesliga började Bayern München närma sig toppen i rask takt. Seger i tyska cupen både 1966 och 1967 samt seger i dåvarande Cupvinnarcupen samma år efter finalseger mot Glasgow Rangers.

På våren 1969 kom också den första Bundesligatiteln, som följdes upp med andraplaceringar 1970 och 1971 samt tre raka guld 1972-74. På våren 1974 tog Bayern München ytterligare en tung titel när laget vann Europacupen för första gången med Beckenbauer som lagkapten efter seger i finalen mot Atlético Madrid. Bayern München vann sedan Europacupen både 1975 och 1976.

VM-guld

I landslaget fortsatte Beckenbauer som mittfältare. I VM 1970 tog Västtyskland tre raka segrar i gruppspelet och vann sedan mot England i kvartsfinalen med 3-2 efter förlängning. Beckenbauer stod för ett av målen. Semifinalen mot Italien blev känd som det ”Game of the Century” där italienarna till slut vann med 4-3 efter förlängning, mer om denna och Beckenbauers osannolika prestation längre ner. Till slut blev det i alla fall ett brons för Västtyskland efter 1-0 mot Uruguay i matchen om tredjepris.

1971 befordrades Beckenbauer till lagkapten i det västtyska landslaget och samtidigt flyttade även i landslaget ner i backlinjen. Året därpå vann laget också EM-guld efter att ha besegrat Sovjetunionen med 3-0 i finalen på Heyselstadion i Bryssel.

I VM 1974 var pressen stor på det västtyska laget och inte minst på Franz Beckenbauer i rollen som lagkapten. Trots en trevande inledning i det första gruppspelet där man bland annat förlorade mot Östtyskland kom den vättyska maskinen på allvar igång i det andra gruppspelet och vann tre raka matcher, bland annat mot Sverige. I finalen besegrades Holland med 2-1 på Münchens Olympiastadion och Västtyskland tog hem sitt andra VM-guld. Mer om VM 1974 senare.

Pensionering

Sitt sista stora framträdande på den internationella fotbollsscenen, som spelare ska sägas, gjorde Beckenbauer i EM 1976 där Västtyskland tog silver efter att ha förlorat finalen mot Tjeckoslovakien på straffar. Året därpå, 1977, valde Beckenbauer något överraskande att gå till amerikanska New York Cosmos, där han spelade under fyra säsonger.

1980 var han dock tillbaka i Bundesliga, men inte i Bayern München utan i Hamburger Sport Verein, HSV. I HSV blev det under två säsonger dock bara 28 matcher och knappast någon jättesuccé. Innan Beckenbauer definitivt lade fotbollsskorna på hyllan blev det ytterligare en säsong i New York Cosmos 1983.

Höjdpunkter

Franz Beckenbauers karriär är en av de mest framgångsrika i fotbollshistorien med tre VM-medaljer, två EM-medaljer och tre Europacuptitlar. Därför finns det förstås hur många höjdpunkter som helst, men vi har valt att fokusera på ett par av de allra största.

Europacupfinal 1974

Vägen fram till Europacupfinalen 1974 hade varit allt annat en smärtfri för Bayern München. Redan i den första omgången på hösten 1973 kunde det tagit slut då Åtvidaberg tvingade fram en avgörande straffläggning i returmatchen på Kopparvallen. Men, Beckenbauer o co redde ut det hela efter att just Beckenbauer satt den avgörande straffen.

Även i andra omgången var med nöd och näppe som Bayern tog sig vidare efter totalt 7-6 mot östtyska Dynamo Dresden. I kvart och semi gick det dock lättare och till slut var Bayern framme i final mot Atlético Madrid, som gått som tåget fram till finalen. Men, Bayern med Beckenbauer i spetsen stod upp bra och efter 90 minuter var det fortfarande 0-0. I 114:e minuten gjorde Atlético 1-0 genom Aragonés. Men, Schwarzenbeck lyckades kvittera i sista minuten och tvinga fram ett omspel två dagar senare.

I omspelet var det dock inget snack. Bayern München vann med hela 4-0 och Beckenbauer fick äran att för första gången lyfta Europacupbucklan mot skyn.

VM-guld 1974

Västtyskland gick in i hemma-VM 1974 som klara favoriter. Beckenbauer var lagkapten och inget annat än guld räknades. Dock började det sådär i gruppspelet. Framför allt förlorade hemmanationen mot Östtyskland med 1-0. Men, i det gruppspel nummer två var det andra tongångar. 2-0 mot Jugoslavien, 4-2 mot Sverige och 1-0 mot Polen. Finalplatsen mot Holland var säkrad.

I finalen punktmarkerade Beckenbauer och övriga tyska backar den holländske storstjärnan Johan Cruyff, vilket gjorde att Holland mer eller mindre tappade sitt så framgångsrika spel, som benämndes ”totalfotboll”. Förvisso tog Holland ledningen på straff redan i andra minuten, men innan första halvlek var slut hade Västtyskland både kvitterat och gjort 2-1. Efter en mållös andra halvlek fick Beckenbauer äran att som förste spelare lyfta den nya VM-bucklan till skyn.

Klassiskt ögonblick

17 juni 1970. Estadio Azteca, Mexico City.

Det kanske mest ikoniska ögonblicket i Franz Beckenbauers karriär ägde rum i VM-semifinalen mot Italien 1970, matchen som också kallats ”Game of the Century”. Redan i åttonde minuten tog Italien ledningen med 1-0.

I andra halvlek vred Beckenbauer axeln ur led, men eftersom Västtyskland redan gjort sina två byten tvingades Beckenbauer spela vidare med armen i mitella, en av de starkaste insatserna i fotbollshistorien. Framför allt med tanke på att matchen gick till förlängning efter att Västtyskland kvitterat i 90:e minuten.

Till slut vann Italien med 4-3 efter en minst sagt dramatisk förlängning. Dock är det Beckenbauers heroiska insats med armen i mitella som det är det som matchen främst blivit ihågkommen för.

Efter karriären

Efter den avslutande sejouren i New York Cosmos 1983 blev Beckenbauer redan året därpå förbundskapten för Västtyskland. I VM i Mexico 1986 tillhörde Västtyskland definitivt en av favoriterna. Precis som i VM 1982 tog sig laget hela vägen till final, men förlorade guldet till Argentina som med Maradona i spetsen vann en svängig match med 3-2.

I Italien fyra år senare gick det dock bättre för Beckenbauer och hans mannar. Med bra organisation och ett effektivt spel tog sig laget för tredje gången i rad till final och återigen stod Argentina för motståndet. Den här gången fick Västtyskland revansch och vann med 1-0. Därmed blev Franz Beckenbauer efter Brasiliens Mario Zagallo den andre att vinna VM som både spelare och förbundskapten.

Efter VM 1990 blev Beckenbauer tränare för Olympique Marseille som han våren 1991 förde till final i Europacupen. Ett par år senare blev han tränare i Bayern München och 1994 tog han också över posten som klubbdirektör. 1996 hoppade han även in som tränare och ledde laget till en UEFA-cuptitel.

På senare år har Beckenbauer hamnat i blåsväder efter anklagelser om korruption i samband med att Ryssland och Qatar fick VM 2018 respektive 2022, vilket gjorde att han sommaren 2014 blev avstängd från FIFA:s etiska kommitté under 90 dagar. Så småningom fick han även böta motsvarande 50 000 kronor.

Beckenbauer-fakta

  • Antal matcher i Bundesliga: 455
  • Antal matcher i landslaget: 103
  • Antal VM-matcher: 18
  • VM-medaljer: Silver 1966, brons 1970, guld 1974
  • Antal VM-matcher som förbundskapten: 14
  • VM-medaljer som förbundskapten: Silver 1986, guld 1990.
  • Smeknamnet ”Der Kaiser” fick Beckenbauer efter att han i samband med en träningsmatch med Bayern München i Wien poserat bredvid en staty av den forne österrikiske kejsaren Franz Josef I. Efter detta kallade medierna honom för ”Fußball-Kaiser”, fotbollskejsaren. Så småningom blev det bara ”Der Kaiser”.
  • Beckenbauer anses ha uppfunnit den så kallade libero-rollen, som många lag spelade med under 1970- och 1980-talet.
  • I TV-spelet FIFA 15 finns Beckenbauer med i ”Ultimate Team Legends”.
Skriven av
Fredrik S

Fredrik S

Har enda sedan tidig ålder haft ett stort intresse för fotboll, men även en hel del övrig sport. Utöver det finns också ett stort intresse för musik och politik, framför allt amerikanska presidentval.

Intressen:

sport musik politik