Diego Maradona

Diego Maradona

Diego Armando Maradona är en av fotbollshistoriens absolut största ikoner och kanske världens mest kände fotbollsspelare genom alla tider. Den argentinske anfallaren hade en karriär som innehöll det mesta man kan tänka sig med alltifrån gudabenådade prestationer på planen till dopingskandaler.

På den här sidan kommer vi att titta närmare på Maradonas karriär och se vad det var som gjorde honom till den fantastiske fotbollsspelaren han var. Vi kommer även att gå igenom några av höjdpunkterna i karriären och även se tillbaka på Maradonas uppväxt. Sist, men inte minst, kommer vi att ta en närmare titt på vad som hände efter att Maradona lagt fotbollsskorna på hyllan.

Karriär

Maradonas professionella karriär inleddes 20 oktober 1976 när han knappt 16 år gammal debuterade för Argentinos Juniors i argentinska Primera División. Två veckor senare gjorde han också sitt första mål i en match mot Marplatense.

Efter fem säsonger i Argentinos Juniors värvades Maradona av storklubben Boca Juniors för hela fyra miljoner dollar, vilket med den tidens mått var en oerhört stor summa. Under första säsongen i Boca Juniors blev det 28 mål på 40 matcher och det var knappast förvånande att han sedan blev uttagen i den argentinska laget till VM i Spanien 1982. Någon större succé blev det dock inte i VM, varken för Maradona eller Argentina som var regerande världsmästare. För Maradona blev det endast två mål mot Ungern i gruppspelet och för Argentina tog det slut i andra gruppspelsrundan.

Trots detta valde FC Barcelona ändå att köpa loss Maradona för motsvarande fem miljoner pund, vilket var nytt rekord för en övergång. Tiden i Barcelona blev dock stökig. Förutom att mer eller mindre ha startat ett slagsmål i Copa del Rey-finalen 1984 var Maradona ofta i konflikt med Barcelonas klubbledning. Detta ledde till att Maradona mer eller mindre själv begärde att få lämna Barcelona, vilket också blev verklighet.

Kung i Napoli

Sommaren 1984 såldes Maradona till italienska FC Napoli för närmare sju miljoner pund, vilket även det var en rekordsumma. 75 000 välkomnade honom på nya hemmaarenan San Paolo och nu inleddes också Maradonas verkliga storhetstid. Första säsongen gjorde han 17 mål på 30 matcher och dyrkades av fansen. Andra säsongen förde han Napoli till toppen av Serie A, då laget slutade på en tredjeplats.

Inför VM i Mexiko 1986 var Maradona spelaren alla snackade om och många undrade om han skulle kunna föra Argentina hela vägen till guld. I gruppspelet blev det bara ett mål för Maradonas del, i 1-1-matchen mot Italien. Men, i slutspelet visade han verkligen varför han var världens bäste spelare.

Två klassiska mål mot England i kvartsfinalen och två mål mot Belgien i semifinalen gjorde att Argentina nådde hela vägen till final mot Västtyskland. Efter en svängig match lyckades Argentina till slut vinna med 3-2 och säkra sitt andra VM-guld. Mer om VM 1986 går att läsa nedan.

Väl tillbaka i Napoli fortsatte succén. 1987 förde Maradona klubben till sin första scudetto och blev mer eller mindre helgonförklarad i Neapel. Tillsammans med Bruno Giordano och Careca bildade han den fruktade trion ”Ma-Gi-Ca”, vilket ledde till två raka andraplaceringar i Serie A, säsongerna 1987/88 och 1988/89. På våren 1989 tog Napoli också sin första internationella titel när man vann UEFA-cupen efter finalseger mot Stuttgart.

Året därpå, 1990, vann Napoli sin andra ligatitel och sommaren samma år lyckades Argentina med en stor portion tur ta sig hela vägen till final trots att Maradona inte gjorde ett enda mål under hela turneringen. I finalen blev det dock förlust mot Västtyskland som vann med 1-0.

Kokain och dopingavstängning

Efter VM 1990 började Maradonas liv utanför fotbollsplanen allt mer att kantas av skandaler. I januari 1991 fick han böta motsvarande 70 000 dollar för att ha missat både träningar och matcher, bland annat på grund av ett ökat kokainmissbruk, vilket ledde till 15 månaders avstängning. Samtidigt gick även rykten om att han hade samröre med camorra, den napolitanska maffian. Maradona lämnade Napoli 1992, vilket även markerade slutet för storhetstiden.

Trots detta var Maradona fortfarande het på marknaden och sommaren 1992 skrev han på för spanska Sevilla där han spelade en säsong, innan han återvände till Argentina och Newell’s Old Boys.

Inför VM i USA 1994 hade Maradona på ett sensationellt sätt kommit i form på bara några månader och blivit uttagen som lagkapten i det argentinska laget. I första matchen mot Grekland som Argentina vann med 4-0 gjorde Maradona ett av målen. Matchen mot Nigeria blev Maradonas sista insats på de internationella fotbollsarenorna. Efter matchen togs Maradona in för ett dopingtest som visade positivt för efedrin med dopingavstängning som följd. En storartad fotbollskarriär var i praktiken till ända. Dock blev det några säsonger i Boca Juniors innan Maradona definitivt lade fotbollsskorna på 1998.

Vad var det då som gjorde Maradona till den fantastiske spelaren han trots allt var? Först och främst måste man framhålla tekniken som var fullständigt briljant samt en i det närmaste övernaturlig bollkänsla.

Sedan får man heller inte glömma Maradonas otroliga förmåga att läsa spelet, som gjorde att han kunde slå de avgörande passningarna i exakt rätt sekund. Sist, men inte minst, kunde Maradona också på egen hand lyfta ett helt lag till oanade höjder.

Höjdpunkter

Det finns förstås många höjdpunkter att lyfta fram i Maradonas karriär, men ett par slår förstås högre än alla andra.

VM 1986 – Argentina–England

VM 1986 är den absoluta höjdpunkten i Maradonas karriär och kanske framför allt kvartsfinalen mot England, som är en av de mest klassiska VM-matcherna i fotbollshistorien. Inför närmare 115 000 på Azteca-stadion i Mexico City skrev Maradona fotbollshistoria inte bara en, utan två gånger.

I den 51:a minuten lyckades Maradona efter en höjdduell med den två decimeter högre engelske målvakten Peter Shilton nå bollen först och sätta 1-0 i nät för Argentina. De engelska spelarna markerade för hands på Maradona, men domaren godkände målet. Efter matchen sa Maradona på en presskonferens att det var med lite hjälp av ”Guds hand” som han styrde in bollen i mål.

Det som hände fyra minuter senare var dock mindre av guds verk och mer av äkta fotbollskonst. Från egen planhalva tog sig Maradona förbi mer eller mindre halva det engelska laget innan han rundade Peter Shilton och satte bollen i nät efter en löpning på över 50 meter, ”Goal of the Century”.

Lo scudetto med Napoli 1987

Redan innan han ens hade spelat var Maradona mer eller mindre kung i Neapel. När han i maj 1987 hade fört Napoli till klubbens första ligatitel korades han till gud och blev i praktiken helgonförklarad. Förutom de sista åren är förstås Maradonas hela tid i Napoli något av en saga, men ska man peka på en specifik höjdpunkt så måste det ändå bli scudetton säsongen 1986/87.

Århundradets spelare

År 2000 utsågs Maradona till ”FIFA Player of the Century” efter en omröstning på det internationella fotbollsförbundets hemsida. Maradona fick hela 54 procent av rösterna medan tvåan Pelé fick 18 procent av rösterna.

Uppväxt

Diego Armando Maradona föddes 30 oktober 1960 och växte upp i Villa Fiorito i ett fattigt hem strax utanför Buenos Aires. Redan när han var åtta år fick en talangscout upp ögonen för honom och så småningom började han spelade för Argentinos Juniors juniorlag ”Los Ceballitos”. Som 12-årig bollkalle underhöll han publiken i halvtid under matcher i den högsta divisionen med i det närmaste magiska bollkonster. En stjärna var född.

Vad hände efter karriären?

Sedan Maradona avslutade karriären har han knappast hållit någon låg profil, snarare tvärtom. Något som ofta varit omskrivet är hans viktproblem. 2005 tvingades han till en bypass-operation i Colombia efter att ha vägt 130 kg. Samma år skapade han också rubriker när han hälsade på Venezuelas omstridde president Hugo Chavez.

Maradona har även hyllat Kubas före detta ledare Fidel Castro och även beskrivit denne som ”en andra far”, då Maradona vistades på Kuba ett antal gånger för att få bukt med sitt drogmissbruk.

2008 tillträdde Maradona som det argentinska landslagets nye förbundskapten och lyckades, om än inte övertygande, ta laget till VM i Sydafrika 2010. Argentina imponerade i gruppspelet med tre raka segrar mot Nigeria, Sydkorea och Grekland. I åttondelen blev det ytterligare en övertygande seger mot Mexiko med 3-1. Men, i kvartsfinalen tog det tvärstopp, 0-4 mot gamla ärkerivalen Tyskland.

Enligt det argentinska fotbollsförbundet erbjöds Maradona att stanna kvar som förbundskapten fyra år till, men enligt Maradona fick han indirekt sparken eftersom flera personer i ledarstaben inte fick förnyat förtroende. I maj 2011 fick han nytt jobb som tränare för Al Wasl i Förenade Arabemiraten där han blev kvar i ett drygt år innan han fick sparken. Mellan 2013 och 2017 var han assisterande tränare i argentinska Deportivo Riestra.

2017/18 var han tränare för Fujairah i Förenade Arabemiratens andradivision. Hösten 2018 tog han över Dorados i mexikanska division 2, där han blev kvar fram till sommaren 2019 då han på grund av hälsoskäl valde att lämna sin post. I september 2019 återvände Maradona till hemlandet, nu som tränare för Gimnasia y Esgrima i Primera División..

Skriven av
Fredrik S

Fredrik S

Har enda sedan tidig ålder haft ett stort intresse för fotboll, men även en hel del övrig sport. Utöver det finns också ett stort intresse för musik och politik, framför allt amerikanska presidentval.

Intressen:

sport musik politik