Fanteam

Fanteam fantasy fotbollFanteam är den första svenska aktören inom den snabbt växande spelformen fantasy sports där du kan spela på Allsvenskan. I andra delar av världen är fantasy sports enormt stort och i USA är spelformen faktiskt en reell konkurrent till vanlig sportbetting. Fanteam siktar på att ta över stafettpinnen här i Europa.

Sajten finns på sex språk, nämligen svenska, engelska, norska, finska, tyska och ryska. Lanseringen gick av stapeln under våren 2015 och sajten växer stadigt i och med att fler betting- och sportintresserade får upp ögonen för konceptet. Fanteam handlar enbart om fantasy football. Här finns ingen traditionell sportbetting, inga casinospel och ingen poker.

Ägare och licens
Fanteam drivs av Scout Ltd., som är ett företag baserat på Malta. Bolaget har licens från spelmyndigheten MGA på Malta vilket innebär att vinster är skattefria.

Idén med Fanteam

Fanteam fungerar precis som de stora amerikanska fantasykoncepten såsom exempelvis Draft Kings. Idén är att du som spelare signar upp för en turnering/liga och sedan tar ut ett lag bestående av riktiga spelare. När du har betalat anmälningsavgiften (buy-in) tävlar du sedan med ditt lag mot andra spelare av kött och blod. Ju fler poäng du samlar ihop tack vare dina spelares prestationer i riktiga matcher (Premier League, Allsvenskan, Champions, för att ta några exempel), desto högre upp på topplistan kommer du. Kommer du ”in the money” vinner du riktiga pengar.

Fanteam Bonus

Nya spelare kan komma igång med sin upplevelse av fantasy fotboll med en generös välkomstbonus. Sätter du in minst 10 euro (du kan enbart spela i euro för tillfället) får du en bonus på 200%. Maximal bonus är 500 euro.

Precis som på de flesta pokersajter får du på Fanteam inte hela bonuspengen utbetald direkt. I stället kommer du att få den utbetald löpande i takt med att du betalar rake för dina inköp i turneringarna.

Att notera är att du kan prova på att spela på Fanteam på riktigt (det vill säga att du har chansen att vinna riktiga pengar) utan att du först behöver göra en insättning, detta genom att delta i free rolls. I vissa free rolls ligger så mycket som 300 euro i potten sammanlagt.

Kom igång

För att börja spela fantasy fotboll-turneringar på Fanteam måste du öppna ett spelkonto. Sedan ska du göra en insättning på minst 10 euro. När det är gjort kan du kasta dig in i hetluften.

Det första steget är att leta reda på en turnering att delta i. Gå till översikten och klicka dig framåt i navigeringen. För varje turnering ser du uppgifter om när buy-in stänger, för vilka matcher/omgångar den gäller, vad buy-in är, hur mycket som ligger i potten totalt samt hur många lag som är anmälda. Du kan givetvis sortera turneringarna på ett flertal sätt.

När du hittar en turnering du vill delta i, får du på nästa sida befolka en startelva (alternativt ett lag för Six-A-Side eller Five-A-Side). Det är fritt fram att välja vilka spelare som helst, men se till att du håller dig inom budgeten! När du har pusslat klart och även har valt spelsystem väljer du lagkapten samt vice lagkapten och registrerar laget.

Så här räknas poäng

Poängsystemet hos Fanteam är ganska omfattande och det är det fristående bolaget OddsModel som har tagit fram modellen för poängberäkningen. Det finns 15 poänggivande händelser. I tillägg är det tre spelare som får bonuspoäng för bra insatser på planen. För kaptenen, eller vicekaptenen i det fall kaptenen inte kan spela, räknas alla poäng dubbelt. Hela poänglistan ser du längst ner i vår Fanteam recension.

Ligor

De ligor för vilka Fanteam tar fram turneringar är Allsvenskan, Superettan, La Liga (Primera División), Premier League, Bundesliga, Süper Lig (Turkiet), Champions League, Tippeligaen och Obos liga (båda Norge), Championship, Veikkausliiga (Finland) och Premiership (Skottland).

Turneringstyper

Det finns sex typer av turneringar att välja mellan:

Cash games
Cash games är den vanligaste typen. Alla spelare som betalar buy-in innan det att anmälningstiden går ut får kämpa om en prispott som fördelas ut enligt principen ”omvänd julgran”.

Free rolls
Free rolls är turneringar som är gratis att delta i. Vinsterna i free rolls på Fanteam består antingen av riktiga pengar eller gratis buy-in till turneringar med pengar i potten.

Draft’n’GO
Draft’n’GO liknar pokerns Sit’n’GO i det att det finns ett begränsat antal platser och i det att varje plats måste fyllas för att turneringen ska spelas.

Challenges och Head 2 Head
Challenges och Head 2 Head är turneringar med endast två deltagare.

Privata turneringar
Varje spelare kan skapa egna, privata, turneringar och till exempel bjuda in vänner och bekanta.

Liveresultat

En mycket bra funktion är den realtidsuppdatering av livematcher i de tillgängliga ligorna som finns på sajten. Här får du inte bara information om de viktigare händelserna i respektive match utan kan också i realtid se hur händelserna översätts till poäng alternativt avdrag.

Tips och strategi för Fanteam

Inget handlar om tur i Fanteam. I stället är det kunskap och erfarenhet (och en gnutta fingertoppskänsla) som avgör om du blir en vinnande spelare eller inte. Det finns en lång rad faktorer att ta med i beräkningen när du sätter ihop ditt lag, till exempel:

  • Vilka spelare är formstarka?
  • Hur har spelarna presterat poängmässigt på sistone?
  • Vilka lag kommer spelarna att ställas mot?
  • Hur ser förhållandet pris/värde ut?
  • Vilka spelsystem passar bäst utifrån liga och spelarmaterial i förhållande till poängräkningen?

I de mer penningstinna turneringarna kan det vara en idé att ställa upp med fler lag än ett (det är tillåtet) och experimentera med olika uppställningar och olika spelare.

Insättningar och uttag

Exempel på betalningsmetoder för insättningar hos Fanteam:
VISA
MasterCard
PugglePay
Paysafecard
Neteller
Skrill

För uttag använder du VISA, Neteller, Skrill eller banköverföring. Fler betalningsmetoder kommer att att läggas till i framtiden.

Kundtjänst

Fanteam har support via e-post och livechat. För kontakt via e-post använder du adressen [email protected]

Poängräkning

Speltid (upp till 59 minuter) = 1 poäng
Speltid (60+ minuter) = 2 poäng
Mål (försvarare eller målvakt) = 6 poäng
Mål (mittfältare) = 5 poäng
Mål (anfallare) = 4 poäng
Assist (i öppet spel) = 3 poäng
Inget insläppt mål (försvarare och målvakt) = 4 poäng förutsatt att spelaren har varit på planen i 60+ minuter
Inget insläppt mål (mittfältare) = 1 poäng förutsatt 60+ minuter på planen
Gult kort = -1 poäng
Rött kort= -3 poäng
Målvaktsräddningar = 1 poäng per varje tre räddningar
Räddad straff = 5 poäng
Straffmiss = -2 poäng
Insläppta mål = -1 poäng för målvakter och försvarare för varje två insläppta
Självmål = -2 poäng
Bonuspoäng 3 stjärnor (bästa spelaren på plan) = 3 poäng
Bonuspoäng 2 stjärnor = 2 poäng
Bonuspoäng 1 stjärna = 1 poäng