SpelaSpel Bingo

Powerball

Det amerikanska lottospelet Powerball är världens mest penningstinna lotteri. Merparten av de amerikanska delstaterna erbjuder spel på detta lotteri och varje vecka omsätts motsvarande flera miljarder svenska kronor.

Powerball är numera, tillsammans med lotteriet Mega Millions, mer eller mindre en institution inom spel om pengar i USA och i många delstater är det ett givet nöje att köpa sig en kupong till någon av eller båda veckans dragningar.

Lotterna

En lottokupong till Powerball kostar 2 dollar och man kan köpa den i stormarknader, i mataffärer, på bensinmackar, ja i princip överallt. Sedan 2014 säljs lotterna i 44 stater samt Washington D.C., US Virgin Islands och Puerto Rico.

På kupongen ska man fylla i fem stycken ”vanliga” nummer från 1-59 samt ett powerball-nummer (1-35). Powerball-numret kan vara detsamma som ett vanligt nummer man redan har valt. Givetvis finns en ”quick-pick”-funktion som kan användas för att slumpa fram en rad.

Powerball lotteri

Det finns också ett tilläggsspel att göra om man vill. Tilläggsspelet kallas för PowerPlay och det kostar 1 extra dollar att aktivera det. Med PowerPlay aktiverat tar man hem en större vinst i det fall man träffar en vinstgivande kombination i huvuddragningen. Det är nämligen så att man är garanterad minst 2 gånger vinsten.

Dragningen

Det sker två dragningar varje vecka, nämligen på onsdagar och lördagar. Tidpunkten att hålla reda på är kl. 10:59 EST (New York-tid). Vid dragningen, som oftast sker i Florida, används två stycken tombolamaskiner. Totalt finns fyra maskiner i studion och innan dragningen slumpas de två som ska användas fram. Den ena maskinen slumpar fram de fem vanliga numren medan den andra slumpar fram ett powerball-nummer. Slutligen slumpas en multiplikator för PowerPlay fram. Det finns 30 bollar i PowerPlay-tombolan och av dessa är 15 stycken 2x-bollar, 9 stycken 3x-bollar, 3 stycken 4x-bollar och 3 stycken 5x-bollar.

Vinstlistan för Powerball

Här är vinstlistan för Powerball med utbetalning och sannolikheter. Oddsen utgår från en insats på 2 dollar.

Antal rätt Utdelning Sannolikhet
5 av 5 + powerball Jackpott 1 på 175 miljoner
5 av 5 $1 000 000 1 på 5,15 miljoner
4 av 5 + powerball $10 000 1 på 650 000
4 av 5 $100 1 på 19 000
3 av 5 + powerball $100 1 på 12 000
3 av 5 $7 1 på 360
2 av 5 + powerball $7 1 på 700
1 av 5 + powerball $4 1 på 111
Powerball $4 1 på 55

Oddset för att ta hem en vinst över huvud taget i Powerball är omkring 32 till 1. Den högsta vinsten som någonsin har betalats ut på Powerball är 590 miljoner US dollar. Det var en äldre kvinna från Florida som kammade hem den enorma vinsten i maj 2013. Eftersom hon valde kontantalternativet i stället för annuitetsutdelningen blev vinsten dock ”bara” omkring 370 miljoner dollar. Denna vinst är dock inte den högsta lotterivinsten någonsin. På Mega Millions, som också det är ett amerikanskt lotteri, har jackpottvinsten överstigit 600 miljoner dollar två gånger.

Spela Powerball i Sverige

Det finns idag ingen möjlighet att spela på Powerball-lotteriet hos någon svensk aktör. Det finns emellertid ett antal europeiska webbplatser som erbjuder spel på Powerball. Vi kan inte gå i god för någon av dem i dagsläget, så vi rekommenderar att du har tålamod och väntar tills det att något välrenommerat nätcasino eller spelbolag tar in Powerball som en del av sitt spelutbud.

Om Multi-State Lottery Association

Multi-State Lottery Association, som arrangerar Powerball, är en organisation som samlar 33 medlemslotterier. Idag ingår även spel som Mega Millions och Hot Lotto i den portfölj av spel som denna aktör basar över.