Binära optioner

Binära optioner, eller digitala optioner alternativt överunder-optioner, fungerar i sak på samma sätt som vanliga optioner för exempelvis handel i råvaror och aktieindex i det att värdet av optionen avgörs av prisutvecklingen på en underliggande tillgång eller ett index, men det finns också några tydliga skillnader.

Den främsta skillnaden är att en binär option har en fast avkastning och att den antingen uppnås eller inte. Av den anledningen kallas binära optioner ofta även för vadslagningsoptioner. Jämför med spel på odds där ett vad antingen sitter eller går förlorat. För en vanlig option är den eventuella avkastningen alltid beroende av hur den underliggande tillgångens pris utvecklas, men för binära optioner är det allt eller inget som gäller.

På den här sidan kan du läsa mer om hur binära optioner funkar, hur du kommer igång att handla med denna instrument, vilka risker som finns, vilka tillgångar du kan betta på, med mera. Om du vill ha mer ingående information bör du även besöka binaryoptions.co.uk som är UK’s största guide.

Så här fungerar binära optioner

Om du kan din matematik vet du att binära tal utgörs av rader av ettor och nollor, det vill säga endast två tecken. Det är från detta sammanhang som de binära optionerna har fått sitt namn. Det finns helt enkelt endast två utfall för en binär option, och avkastningen är fastställd i förhand.

De två typer av binära optioner du kan handla med är köpoptioner och säljoptioner. En del mäklare erbjuder varianter på dessa. Du kan läsa mer om varianterna nedan.

En köpoption ger avkastning (eller vinst med ett annat ord) på ett förutbestämt belopp i det fall priset på den underliggande tillgången (värdepapper, aktieindex, råvara, etc.) vid optionens förfallotid är högre än lösenpriset.

En säljoption ger vinst på ett förutbestämt belopp i det fall priset på den underliggande tillgången ligger lägre än lösenpriset.

För att förstå ovan gäller det att veta vad lösenpris och förfallotid är för något, så håll till godo:
Lösenpriset räknas ut i samma stund som du handlar optionen och förfallotiden är den tidpunkt då optionen förfaller och eventuell avkastning uppkommer.

Ett exempel: Du handlar en köpoption med lösen 100 euro på en tillgång. Vid förfallotiden har priset gått upp till 120 euro. Din option är därmed ”in the money” och du har vunnit på din option.

Köp-optioner och sälj-optioner med fastställda förfallotider är de vanligaste binära optionerna. Det finns också ett par varianter på dessa. Notera att det inte är alla plattformar som erbjuder dessa. Några exempel är:

  • Över/under binaries: Med över/under satsar du på att den underliggande tillgången kommer att ligga över/under en viss nivå vid en förutbestämd tidpunkt.
  • Range: Om du köper en option av typen range (kan översättas till svenskans ”tunnel”) vinner du om marknaden ligger inom ett visst intervall vid en förutbestämd tidpunkt. Om du gissar att marknaden kommer att stänga ”utanför” tunneln väljer du i stället en säljoption.
  • Touch: Touch binaries ger vinst om marknaden når en viss nivå, även om grafen bara nuddar den nivån under bråkdelen av en sekund.

Kom igång med ett demokonto

Du ska absolut inte kasta dig in i handel med binära optioner innan du har läst på om hur de fungerar och vilka risker som finns. Du bör heller inte satsa egna pengar förrän du har provat på att handla med optioner med ett demokonto.

Alla mäklare erbjuder demokonton och det är helt gratis att sätta upp ett sådant och börja göra trades på låtsas. Du kan i lugn och ro bekanta dig med mjukvaran och testa de olika funktionerna utan att riskera dina egna pengar. Du kan med fördel välja en plattform som är på svenska, eller åtminstone har hjälptexter på svenska. Terminologin för binära optioner är lite knepig och det kan vara till stor hjälp att få saker och ting förklarade på modersmålet.

Program och verktyg

För att lyckas bättre med din handel med binära optioner finns många verktyg på nätet som är helt gratis att använda. Hörnstenen i din verktygslåda bör vara en bra funktion för realtidsgrafer och diagram (charts). Se till att du kan manipulera graferna på olika sätt för att få fram signaler och tekniska indikatorer. Hur du sedan använder dessa är ett ämne för en annan artikel!

I övrigt är nätet fullt med sajter som påstår sig erbjuda den heliga graal när det gäller hur man tjänar pengar på binära optioner. Det räcker med en snabb sökning på Youtube för att du ska se omfattningen. Det finns sajter som erbjuder robotar, stensäkra system och avancerade strategier. Vårt tips är att du håller dig borta från dessa och i stället fokuserar på att hitta sajter med utbildningar i hur binära optioner fungerar och hur du med hjälp av smart trading och ännu smartare money management kan maximera dina chanser till vinst. Du kan med fördel också leta reda på bloggar och guider som skrivs av privatpersoner som handlar med binära optioner dagligen.

Risker med binära optioner

Binära optioner marknadsförs ofta som ett snabbt sätt att bli rik. Inte sällan ligger tyngdpunkten i marknadsföringen också på att det är mycket enkelt att handla med dessa och att man egentligen inte behöver några förkunskaper. Visst, den första punkten stämmer alldeles utmärkt. Det är inte mycket svårare att göra en trade i en köp- eller sälj-option än att placera ett spel på en fotbollsmatch på ett spelbolag, men den andra punkten är helt felaktig. Binära optioner är ingen bluff, men det krävs en hel del arbete för att nå framgång.

För att bli en framgångsrik trader inom binära optioner krävs kunskap om hur finansiella marknader fungerar, vilka nyheter som kan påverka vissa marknader, hur olika marknader interagerar, med mera. Det är minst lika svårt att handla med binära optioner som att arbeta som daytrader på börsen. Förutom kunskap krävs också is i magen och en känsla för money management.

Om du kastar dig huvudstupa in i den exotiska och spännande värld som handel med binära optioner faktiskt är, kommer du att förlora pengar. Du kanske prickar in en vinnare på din första trade, men i det långa loppet kommer du att förlora om du inte riktigt vet vad du gör.

Courtage

Det är inte gratis att erbjuda en plattform för handel med binära optioner och därför tar mäklarna ut ett slags courtage på varje handel. Du betalar dock inte detta courtage som ett tillägg till priset för optionen, utan det är snarare så att det görs ett automatiskt avdrag från din förtjänst om din option ger vinst.

Bonus för handel med binära optioner

Det är inte sällan som du kan ta del av bonuserbjudanden som ny kund hos en plattform för handel med binary options. Dessa bonusar fungerar normalt på samma sätt som bonusar för casinospel och sportspel. Du får helt enkelt en bonus i procent på din första insättning. Bonusen landar normalt på ditt konto så fort din insättning har registrerats.

Binära optioner och skatt

Vanliga optioner som du köper och säljer på auktoriserade marknadsplatser är skattemässigt att jämföra med exempelvis aktier. För eventuell vinst är skattesatsen 30% (inkomst av kapital). För beskattning för binära optioner gäller i utgångsläget samma regler. Du ska alltså ta upp dina trades på blankett K4 i deklarationen. Vinster och förluster (som kan kvittas) tar du upp under avsnitt A. Handel med valutor redovisar du under avsnitt C. Som i alla andra skattefrågor när det gäller spel och handel på nätet bör du dock kontakta Skatteverket för att få svart på vitt kring om hur du ska ta upp din handel när du ska deklarera.

Det är möjligt att Skatteverket kommer att se över reglerna när det gäller skatt på binära optioner. Saken är ju den att handel med binära optioner mer är att jämställa med vadslagning på sport online än med traditionell handel med finansiella instrument.

Handla med optioner i mobilen

Många mäklare inom binära optioner har tagit fram mobilapplikationer som du når antingen via en mobilanpassad webbplats eller en särskilt utvecklad app (finns normalt både till iPhone, iPad och Android). Med en sådan lösning kan du göra trades när som helst direkt i mobilen. Framför allt får du kanske en ökad trygghet eftersom du kan kontrollera status för dina optioner när som helst och var som helst.

Tillgångar för köp- och säljoptioner

Det finns inga som helst begränsningar för vilka marknader som kan användas för trading med binära optioner. Det gäller bara att marknaderna är likvida och att det de facto är rörelser i priserna. Utan rörelser går det nämligen inte att tjäna pengar.

Det är i huvudsak fem grupper av marknader som kommer ifråga för handel med binära optioner, nämligen aktieindex, enskilda aktier, valutor, råvaror samt Bitcoin.

Binära optioner aktieindex
Hos de flesta onlinemäklare kan du göra trades i binära optioner på åtminstone ett tiotal av de större aktieindexen i världen. Det är snudd på obligatoriskt att erbjuda åtminstone NYSE, NASDAQ, S&P500, DAX, FTSE, CAC, IBEX och Euronext. Majoriteten av onlinemäklarna erbjuder också binära optioner på OMX (Stockholmsbörsen).

Binära optioner enskilda aktier
För handel i enskilda aktier ligger ett stort fokus på de större bolagen som är noterade på börserna i New York (NYSE och NASDAQ). Det är dock inte omöjligt att hitta plattformar för handel även med svenska aktier.

Binära optioner valuta
Det var egentligen för valutor som binära optioner först började användas och alla mäklare erbjuder handel i de vanligaste valutaparen. Några exempel är EUR-USD, GBP-JPY, GBP-USD, USD-CHF.

Binära optioner råvaror
Exempel på råvaror som de flesta mäklare erbjuder handel i är guld, silver, koppar och råolja.

Binära optioner Bitcoin
Ett antal mäklare för binära optioner online erbjuder sedan en tid tillbaka handel i tillgångsslaget Bitcoin.

Fördelar

Den stora fördelen med binära optioner är att du inte behöver något större startkapital. Vill du försöka göra dig en hacka på börsen krävs mycket pengar till att börja med, men för binära optioner kan du komma igång med så lite som omkring 1000 kr.

En annan fördel är att du i samma stund som du gör din trade vet precis hur mycket du kan tjäna och hur mycket du kan förlora. Du vet också exakt vid vilken tidpunkt kontraktet löses in och således när du inkasserar vinst/åsamkas förlust. Det ger en transparens och en trygghet.

Nackdelar

Den främsta nackdelen med binära optioner är att du förlorar hela ditt satsade belopp om du misslyckas med en trade. Det är som sagt allt eller inget som gäller för binära optioner.

En annan nackdel är att marknaden för trading med binära optioner i huvudsak är oreglerad i dagsläget. Det finns ett ganska stort antal plattformar tillgängliga idag och det gäller att du väljer rätt för att få en stabil grund att stå på. Det är sällan det kommer nyheter om bedrägeri i samband med binära optioner, men det är viktigt att inte köpa grisen i säcken. Du kan med fördel välja någon av de plattformar vi presenterar här på SpelaSpel.se för att vara på den säkra sidan.