World Series of Poker Tournament of Champions, en turnering som övergavs av arrangören Harrah’s Entertainment år 2007, kommer att återuppstå i år efter att ha genomgått en radikal ansiktslyftning.

I ett försök att förse pokervärlden med en ”All-Star”-tävling, precis som NBA och NFL där fansen röstar fram de spelare som varit bäst under säsongen och dessa spelare sedan går en match mot varandra, har Harrah’s utvecklat ett nytt format som låter pokervärldens 27 bästa spelare möta varandra.

Eventet har utvecklats för TV och kommer att sändas av ESPN. Endast spelare som vunnit minst ett World Series of Poker armband får delta. Allmänheten kommer att rösta fram vilka armbandsvinnare de vill se i eventet och de tjugo spelare som får flest röster kommer att bjudas in till en freeroll turnering där $1 miljon lagts i potten av tävlingens sponsorer.

Dessutom kommer två ”sponsorundantag” att delta i tävlingen, tillsammans med de aktuella World Series of Poker och World Series of Poker Europe mästarna Joe Cada och Barry Shulman. Vinnarna av den traditionella Tournament of Champions kommer att fylla de tre sista platserna.

Turneringen var ursprungligen en invite-only tävling där segraren tog hem hela potten, och de som bjöds in var de tio ledande namnen i pokervärlden, såsom Phil Hellmuth och Johnny Chan. Öppningseventet vanns av Annie Duke, som därigenom tog hem varenda cent av de $2 miljoner som Harrah’s lagt i prispotten.

Under nästkommande år utökades Tournament of Champions och alla spelare som hamnat på pengaplacering i någon av World Series of Poker circuit eventsen, plus alla som tog sig till finalbordet i Main Event, kunde kvalificera sig.

Kontrovers uppstod när eventets sponsor krävde att tre undantag skulle göras för att få med vissa högprofilnamn, men turneringen kom att innehålla 114 deltagare och vanns av Mike “The Mouth” Matusow.

År 2006 bantades turneringen ned till 27 deltagare: alla vinnare av World Series of Poker circuit eventen, de spelare som tagit sig till finalbordet i World Series Main Event, samt en handfull sponsorundantag. Mike Sexton blev slutligen den som tog hem segern och $1 miljon i prispengar.

År 2007 la Harrah’s turneringen på hyllan på obestämd tid.

Harrah’s Entertainment vice-president Ty Stewart hoppas att World Series of Poker Tournament of Champions nya turneringsformat kommer att fortsätta användas år efter år.

-”Storleken på prispotten, formatet med omröstning, allting har designats för en årligen återkommande händelse”, kommenterade han. ”Det är verkligen ett all-star event, pokern behöver ett all-star event, och vi tror att den behöver det varje år.”