World Series of Poker (WSOP) Main Event 2012 har vunnits av Greg Merson, ett 24 år gammalt pokerproffs från Maryland, USA.

Merson vann även WSOP Event #57 – $10 000 No Limit Hold’em Six-Handed i somras (en seger värd $1,1 miljoner) vilket gör honom till första spelare sedan år 2000 som vinner både ett sidoevent och Main Event under samma WSOP. År 2000 var det välkända pokerproffset Chris Ferguson som lyckades med det konsttycket.

Att Merson nu sitter med ett armband från både Event #57 och Main Event innebär också att han klättrat över Phil Hellmuth på listan över WSOP Player of the Year 2012.

Sedan når år tillbaka har WSOP Main Event inte spelats färdigt under sommaren utan istället tagit en paus när finalbordet nåtts och låtit finalen äga rum i november. Denna tudelning tillämpades även i år, men för att inte krocka med presidentvalet i USA flyttades finalen från november till slutet av oktober. Det var därför i måndags som de nio finalisterna återvände till Rio All-Suits Hotel & Casino i Las Vegas för att avsluta årets WSOP Main Event och komma fram till vem som skulle bli ägare till världsmästartiteln, armbandet och ett förstapris på $8 531 853.

Final i två delar

Finalen var uppdelad över två dagar och första dagens spel avslutades så snart sex personer lämnat bordet. De spelare som åkte ut under den första finaldagen var dessa:

4Russell Thomas
5Jeremy Ausmus
6Andras Koroknai
7Michael Esposito
8Rob Salaburu
9Steve Gee

När bordet öppnade igen för den andra och sista finaldagen var det Greg Merson som satt med störst stack, följd av Jesse Sylvia och Jacob Balsiger.

Greg Merson88 350 000
Jesse Sylvia62 750 000
Jacob Balsiger46 875 000

Merson gick hårt ut redan från början och lyckades vinna åtta av de nio första potterna. Han blev den första spelare som nådde upp till 100 miljoner och han fick snabbt kontroll över mer än hälften av markerna vid bordet.

Vid finalbordshand nummer 382 höjde Sylvia till 4 miljoner från knappen, något som fick short-stackade Balsiger att gå all-in med sina 20,3 miljoner. Efter en markerräkning beslutade sig Merson för att syna, varpå Sylvia flydde fältet och kastade sina kort. Merson satt med den dominerande handen: klöver kung + spader dam mot Balsigers hjärter dam + ruter tio. På bordet landade triss i sexor på floppen, en raritet som givetvis fick igång publiken. Efter en klöverknekt på turnen och en hjärterfemma på rivern fick Balsiger lämna turneringen, och heads-up mellan Merson och Sylvia kunde inledas.

Merson i ledningen när heads-up startar

Med hjälp av de marker han precis tagit över från Balsiger hade Merson 117,6 miljoner i stacken när heads-up satte igång, medan Sylvia satt med 80,6 miljoner. Sylvia lyckades inte minska avståndet utan förlorade istället flera mindre potter till Merson var stack svällde upp till 130 miljoner.

Till slut mini-höjde Merson till 4 miljoner från knappen vilket fick Sylvia att tre-betta till 9,5 miljoner. Merson gick all-in vilket försatte Sylvia, vars stack var betydligt mindre än Mersons, i en prekär situation som krävde en del överväganden. Om Sylvia gick all-in och förlorade skulle Merson koras till vinnare av turneringen. Om Sylvia gick all-in och vann skulle Merson fortfarande vara kvar i turneringen, dock med en betydligt mindre stack. Om Sylvia kastade sina kort nu skulle han förlora allt han redan lagt i potten och Merson övertag skulle bli ännu större.

Efter en stunds betänketid valde Sylvia att gå all-in med sina 69,3 miljoner och visa upp att han hade spader dam + spader knekt på hand. Även Merson visade sina kort, ruter kung + ruter fem. Det var alltså Merson som satt med den dominerande handen, men Sylvia hade flera utvägar att hoppas på. På bordet landade ruter sex – hjärter tre – spader nio vilket inte var något av de kort som Sylvia så desperat behövde. Turnen bestod av en spadersexa, och därefter var det som att hela publiken höll andan medan dealern varsamt visade upp kort nummer fem – en rutersjua.

Det blev därmed Greg Merson som höll ut längst av de över 6 500 spelare som deltog i årets WSOP Main Event i Las Vegas.

Resultat för finalen av World Series of Poker (WSOP) 2012 Main Event

1Greg Merson$8 531 853
2Jesse Sylvia$5 295 149
3Jake Balsiger$3 799 073
4Russell Thomas$2 851 537
5Jeremy Ausmus$2 155 313
6Andras Koroknai$1 640 902
7Michael Esposito$1 258 040
8Rob Salaburu$971 360
9Steve Gee$754 798