Det inledande World Team Poker eventet kommer att sätta igång den 19 maj på Golden Nugget Casino i Las Vegas. I denna innovativa tävling kommer lag bestående av pokerproffs från många olika länder att mötas, och i den första turneringen på Golden Nugget kommer 40 toppspelare från åtta nationer slåss mot varandra i en $50 000 buy-in event.

Varje nationellt lag har en lagkapten som inför varje match väljer ut fyra spelare från gruppen, samt en ersättare som kan sättas in för för att fullt ut nyttja lagmedlemmarna olika styrkor. De officiella lagkaptenerna för de första åtta lag som ska tävla är Ben Roberts (England), Johnny Chan och David Chiu som delar kaptensrollen mellan sig (Kina), Men “The Master” Nguyen (Vietnam), Eli Elezra (Israel), Jeff Lisandro och Tony Guoga som delar kaptensrollen mellan sig (Australien), Juliano Maesano (Brasilien), George Kapalas (Grekland) and Phil Hellmuth (USA).

Hellmuth erbjöd sig att lämna över ämbetet till Doyle Brunson och sa att ”Jag kommer att ge honom kaptenströjan för han förtjänar det, och jag kommer att spela andra fiolen.Brunson tackade ja och paret satte ihop ett lag bestående av Annie Duke, Howard Lederer, Mike Matusow, Allen Cunningham, Erik Seidel, Jennifer Harman och Chris Ferguson – en mycket kraftfull samling spelare.

World Team Poker består av ligor. Varje år hålls fyra divisioner som spänner över en lång rad olika pokervarianter, och WTP kulminerar sedan i ett mästarevent – ungefär som finalen i Superbowl. Tävlingens arrangörer har ansträngt sig för att få World Team Poker att stå ut från andra lagtävlingar genom att introducera idéen om lagtaktik och ersättare, samt locka till sig några av pokervärldens största namn. Brenda Prackup sa i en press release “Efter att okända ansikten vunnit WSOP Main Event i sju år är askungesagan överspelad. Poker behöver en ny saga.”

Det första World Team Poker eventet kommer att bestå av en shootout med fem bord, där det kommer att spelas Pot Limit Omaha, No Limit Hold’Em och Fixed Limit Hold’Em. De två spelare som klarar sig längst vid varje bord kommer att mötas vid finalbordet. Matchen kommer att direktsändas på www.worldteampoker.com och de som registrerar sig kommer att kunna titta gratis på nätet. Matchen kommer även att filmas för TV, men vem som äger sändningsrättigheterna har ännu inte offentliggjorts.

Trots att de flesta laguppställningar för World Team Poker ännu inte är klara har några namn bekräftats, bland annat Dave “Devilfish” Ulliot och Ram Vaswani (England), Toto Leonidas (Phillipinerna), David Levi (Israel) och Kevin Song (Sydkorea).