Gruppspelet är över och åttondelsfinalerna har tagit fart och vi har bjudits på fyra härliga matcher:Brasilien – Chile innehöll allt med en fantastisk stämning på läktarna och innan matchen ens startat visslade respektive lags supportrar ut varandras nationalsånger. Det small ordentligt i närkamperna och totalt 7 gula kort delades ut under matchen av domaren Howard Webb. Matchen innehöll högt tempo och flera vassa Chilekontringar men matchen var överlag jämn och att det stod 1-1 när matchen var slut var knappast orättvist. I förlängningen var Brasilien det bättre laget men det höll på att gå åt skogen då inhopparen Mauricio Pinilla hade ett skott i ribban i sista minuten av förlängningen. Straffar. Brasilien var betydligt vassare än Chile (som inte tränat straffar inför VM?) och man vann straffläggningen rättvist efter ett par riktigt bra straffar. Riktigt fint att se hur båda Brasiliens och Chiles lagkamrater rusar fram till de spelare som missar straffar i sina lag och pushar dem. Vägen från straffpunkten upp till mittplan efter en missad straff är milslång! Brasilien vidare med nöd och näppe här.

 


Colombia ställdes mot Uruguay i en match som präglats av hårda ord mot FIFA från Uruguays håll med tanke på Luis Suarez tuffa avstängning. I mina ögon är det helt rätt och ÄNTLIGEN slår man näven i bordet och ger en stenhård avstängning. Det är som sagt inte första gången Luis Suarez biter någon!? Jag kan inte första hur en så stor spelare beter sig som en 5-åring på planen, det finns INGET som försvarar sådana handlingar! Åter till matchen där jag förväntade med ett ruskigt taggat och spelsuget Uruguay men fick istället se samma spel som i premiärmatchen mot Costa Rica där man såg riktigt viljelösa ut. Det är bara att konstatera att Uruguays offensiv blir ruskigt lidande utan Suarez löpningar och inflytande i laget. Colombia kunde istället spela ut ordentligt och att man vann med 2-0 var klart rättvist för Colombia och underbarnet James Rodriguez är riktigt härliga att se på! Nu väntar Brasilien på fredag och raka tvåan till 4.75 hos Bet365är riktigt bra, för den fege finns x2 till 2 gånger degen!

 

Holland som minst sagt imponerade i gruppspelet mötte Mexiko som också stod för flera starka prestationer. På förhand trodde jag att Holland med sin härliga fart i offensiven skulle vinna matchen tämligen enkelt men oj så fel jag hade. Mexiko var det klart bättre laget och Holland hade märkligt svårt att komma till vassa avslut i matchen. I andra halvlek tog matchen fart efter Mexikos ledningsmål och då började Holland äntligen spela fotboll och anfallen avlöste varandra. Man fick inte utdelning förrän i slutet av matchen då Wesley Sneijder klippte till med en hård vrist rakt in i mål. 1-1 och förlängning väntade trodde dem flesta! Men så skulle det inte blir för Arjen Robben som fallit väl enkelt i flera situationer tidigare fick äntligen utdelning och straff dömdes för Holland på tilläggstid i matchen. Huntelaar tog tillvara på den och satte 2-1 och Holland var därmed vidare. Arjen Robben är en spelare jag verkligen älskar med tanke på hans fart, teknik och härliga spelsinne men i en match som denna vill man bara gå fram till honom och ge honom en lavett! Jag kan inte förstå hur en spelare kan med, hur han inte kan skämmas ihjäl när hela fotbollsvärlden ser på matchen och han slänger sig och förstärker varenda situation han faller i. Det är straff, inget snack, spelaren är på honom, klantigt av försvararna, men han spelar över brutalt mycket i fallet och det gör att vi ens har en diskussion här. Hade han fallit normalt hade det inte varit något snack om saken och han hade sluppit få massa skit över sig. Kom igen nu Robben, du är bättre än så!

 

Precis som jag förutspådde så blev det en otroligt tråkig och tempofattig första halvlek där lagen blev utbuade för sitt avvaktande spel. I Andra halvlek tog matchen fart och efter Costa Ricas rättvisa ledningsmål bjöds på vi offensiv fotboll igen från båda lagen. Drygt 10 minuter efter Costa Ricas ledningsmål fick vi se orutinen i laget då Oscar Duarte drar på sig sitt andra gula kort i matchen och visas ut. Grekland byter in flera offensiva spelare och resten av matchen ägnas enbart åt offensiven för Grekland mot ett Costa Rica som desperat försöker förstöra matchen helt och hållet med maskning och annat. Grekland tog sig vidare till åttondelsfinal efter mål på straff på tilläggstid och nu var det dags igen men denna gången gjorde man ett spelmål på tilläggstid och kvitteringen till 1-1 var ett faktum. Grekland hade ett guldläge i förlängningen då man mötte ett Costa Rica som spelat länge med en man mindre och som såg riktigt slitet ut. Man skapade flera kvalificerade chanser och helt ärligt, man ska ju bara sätta något av alla de lägen man hade, men så blev det inte utan matchen gick till straffar och där tappade jag nästan hakan… Vilka straffar lagen sköt, framförallt Costa Rica som var grymt bra på straffar! Man sköt samtliga straffar stenhårt och högt upp i målet, helt otagbara! Framgångssagan för Costa Rica fortsätter och nu väntar Holland i kvartsfinal… tack och hej?

3 Notiser:

- 5 förbundskaptener valde att avgå med omedelbar verkan efter gruppspelet. Italiens Cesare Prandelli, Irans Carlos Queiroz, Japans Alberto Zaccheroni, Honduras Luis Fernando Suarez och Elfenbenskustens Sabri Lamouchi har alla lämnat sina uppdrag inom landslagen.

- Vätskepausen. Äntligen tar FIFA tag i det här och det kändes nästan som ett krav från hela världen för fotbollen och spelarna led rejält av den tuffa värmen i matcherna. Holland – Mexiko var först ut med vätskepaus och vi kommer säkerligen få se ett par vätskepauser till framöver. Nu ligger temperaturen runt 30-35 grader varmt och spelarna lider, frågan är bara hur roligt VM blir i Qatar när värmen är upp mot 40-45 grader varmt!? Hur fan tänker FIFA? Just det, mutorna de säkerligen fått gjorde valet enkelt…

- Någon jag kommer sakna är Mexikos härliga tränare Miguel Hererra som visar upp en fantastisk passion för sporten och för sitt landslag. Den glädjen han visar när man gör mål och den ilskan han visar när något går emot dem går knappast att ta miste på och helt ärligt, den mannen borde gå ned 2-3 kg i vikt varje match med tanke på alla rusningar fram och tillbaka som han gör under match!?

Vad tycker ni läsare om åttondelsfinalerna hittills? Vad tycker ni om Hollands straff? Visst kommer ni sakna härlige Miguel Hererra?