Colombia – imponerade i kvalet då man slutade tvåa i slutgruppen och värt att nämna är att man redan efter tre matcher i kvalet bytte förbundskapten. Man slutade på 9 segrar, 3 oavgjorda och 4 förluster och det som imponerade mest under kvalet var lagets försvarsspel som bara släppte in 13 mål på 16 matcher, bäst av alla i det sydamerikanska kvalet. Man genrepade med att spela 2-2 mot Senegal och sedan med att köra över Jordanien med 3-0 i sista matchen inför VM. Man har givetvis stor nytta av att VM spelas i just Sydamerika här. Man har en grymt lag och trots att stora stjärnan Falcao är skadad så har man sylvassa spelare i Jackson Martinez, Cuadrado, Carlos Bacca och Rodriguez som alla är offensiva vapen man har att tillgå. Defensivt har man som sagt imponerat och det förvånar mig otroligt mycket om man inte tar sig vidare från den här gruppen. Man bör rent av vinna gruppen utan problem för så bra lag har man!

Grekland – slutade tvåa i sin kvalgrupp på samma poäng som gruppvinnarna Bosnien men eftersom man hade sämre inbördesmöten fick man spela playoffmatcher mot Rumänien där man vann med totalt 4-2. Man hade ingen tuff kvalgrupp men det går inte säga annat än att lagets defensiv imponerade med bara 4 insläppta mål på 10 gruppspelsmatcher. Man spelade 0-0 med såväl Portugal och Nigeria nu för VM men i genrepet vann man med 2-1 mot Bolivia. Defensiven är fortsatt stark för Grekerna men för att avancera i gruppen måste man göra mål och där är lagets akilleshäl inför VM då man saknar formstarka spelare i offensiven. Jag tror man får nöja sig med en tredjeplats i detta gruppspel…

Elfenbenskusten – vann enkelt sin kvalgrupp med 4 segrar och 2 oavgjorda på sina 6 matcher mot Marocko, Tanzania och Gambia. I playoffmatchen slog man enkelt ut Senegal med 4-2 totalt och därmed var man klara för sitt tredje raka VM-slutspel. Det finns massor av rutin i laget och tyvärr har man haft ursvåra lottningar de senaste åren men nu ser det äntligen ljusare ut för laget som bör ha god chans att ta sig vidare från gruppen då man är aningen vassare än Grekerna och Japanerna i mina ögon. Man genrepade med att förlora med 1-2 mot Bosninen och vinna med 2-1 mot El Salvador. Man har under en längre tid haft en bra trupp och nu ser mixen riktigt vass ut med nya stjärnskott som Wilfred Bony och Gervinho som tillsammans med tunga namn som Yaya Toure, Kolo Toure, Drogba, Kalou, Zokora och Tioté m.fl. bör ha god chans att nå åttondelsfinal i år.

Japan – har som vanligt tämligen enkelt att kvala in till VM då man trots en tung inledning på kvalet slutade två i gruppen trots förluster mot Nordkorea och Uzbekistan. I slutrundan höjde man sig något spelmässigt och vann sin grupp före lag som Australien och Jordanien men vad säger det egentligen?Nu blir det tuffare i VM och med största sannolikhet blir det respass direkt för laget som är alldeles för svaga i år. Japan har genrepat vasst med segrar mot Cypern (1-0), Costa Rica (3-1) och Zambia (4-3) men nu är det allvar och då blir det jobbigare för Japan. Det finns kapacitet i laget, inte minst offensivt där spelare som Honda, Kagawa och Okazaki huserar men spelarna känns formsvaga och jag har ingen feeling över huvudtaget för Japan i detta VM. Man saknar bredden i år och fysiken i truppen är inte i närheten av motståndarna i denna gruppen och det kommer bli ett problem för laget.

             Min gruppvinnare är Colombia:
colombia

Fullständigt tips: 
1. Colombia
2. Elfenbenskusten
3. Grekland
4. Japan