Världsmästerskapet i ishockey, som i år spelas i Tyskland, startar imorgon (fredag 7/5) och en mycket intressant och framför allt ungdomsbetonad turnering kommer bevittnas. Generationsväxlingar i de stora nationerna Sverige, Kanada och USA, vilket bäddar för en turnering som kan komma att bli, som sagt, mycket intressant och spännande. Ryssland är enligt odds och experter solklara favoriter, men klarar de av att upprätthålla favoritskapet och ta sig hela vägen…?

Ja, ryssarna kommer med, i princip, det bästa de har i offensiv väg. Washington Capitals floppade i slutspelet, där Ovechkin, Semin och Varlamov valde att, till skillnad från Nicklas Bäckström, tacka ja till spel i VM. Enorma offensiva kvalitéer direkt, och det blir ju inte sämre av att New Jersey Devils blev utslagna, vilket bäddade för ännu en superstjärna, Ilya Kovalchuk. Från andra sidan Atlanten kommer även Kulemin, Frolov och Anisimov, spelare som definitivt är värda att hålla ett extra öga på! Förutom dessa NHL-namn finner vi även majoriteten av toppskiktet från den ryska ligan, KHL. Namn som Radulov, Svitov, Mozyakin, Fedorov och Kozlov, bland många andra. Ett, som vanligt, stjärnspäckat och mycket namnkunnigt lag med många individualister. Kvalitén är ett stort utropstecken, men frågetecken gällande om de kommer att få ihop ett fungerande lagspel? I sådana fall är 2,40 som vinnare av VM ett riktigt bra odds!

Sverige däremot kommer med en yngre trupp än på mycket, mycket länge! Unga talanger får äntligen sin chans i Bengt-Åke Gustafssons lagbygge. NHL-genombrott hos Niklas Bergfors, Carl Gunnarsson, Victor Hedman och framför allt Erik Karlsson har bäddat till en given plats i laget, som tillsammans med Torontos målvakt (f.d. Färjestad) Jonas Gustavsson är de enda från andra sidan Atlanten. I övrigt är det framför allt KHL- och Elitseriespelare av hög kvalitet. Omark och Harju har sett bleka ut en längre tid, och fått kritik både i klubblag och i Euro Hockey Games av kommentatorn Nicklas Wikegård. Den gamla LHC-duon Mårtensson/Weinhandl återförenas igen i landslagströja, och nästa säsong även i Sankt Petersburg. Bägge dessa har gjort en riktigt bra säsong i resp. klubbar, där Weinhandl var en stor bidragande faktor till Dynamo Moskvas framgångar i grundserien. I övrigt hittar vi unga namn som Oliver Ekmann-Larsson,  Andreas Engqvist, Jacob Markström, Pääjärvi-Svensson och Fredrik Pettersson i truppen, som alla gjort starka insatser i Elitserien. Orutin och avsaknaden av den där spetskompetensen bidrar till att Sverige ses som lite av en outsider, och är tippade att gå till semifinal, men inte längre. 6,25 är oddset på en guldmedalj, och kan vara värt en liten peng.

Lagen från andra sidan Atlanten, USA och Canada, kommer bägge, precis som Sverige, med mycket unga och talangfulla spelartrupper, där snittåldern i bägge lagen ligger på strax över 24,4 år. Trots den ringa åldern finns en handfull stjärnor att hålla ögonen på, eller vad sägs om Steven Stamkos, Evander Kane, T.J Oshie, Corey Perry, Brooks Laich, John Tavares och Marc Staal. Dock tror jag att bägge lagen kommer att väga aningen lätt mot Ryssland, som helt enkelt är det på pappret bästa laget!

Spelmässigt ligger både värde och sannorlikhet i 2,40 på Ryssland som guldmedaljörer. Man har stjärnorna, rutinen, spelkvalitén. Men, att förglömmas är icke heller Alexander Eremenkos målvaktsspel, som verkligen varit strålande den gångna säsongen i Salavat Yulaev. Han kommer att dela målvaktsspade med Washingtons Varlamov, även det en mycket begåvad målvakt, som fick sitt genombrott i slutspelet i fjol. Uppstickaren ser jag personligen ändå Sverige som. Om man bara vågar ta avslut istället för att cirkulera längs sargerna tror jag att man kan ha en liten chans att, om allt stämmer i kombination med Gustavssons/Markströms målvaktsspel, plocka hem guldet!