arets hastDen 8 februari är det dags för den stora Hästgalan då Årets Bästa i svensk travsport kommer att hyllas. Totalt finns det tio olika kategorier, och både tvåbenta och fyrbenta varelser har nominerats.

Nytt år år är att Hästgalan kommer att äga rum inne i Stockholm, på Waterfront. Tidigare har det varit Göteborg som gällt, men nu ordnas festligheterna istället på Solvalla och i centrala Stockholm.

”Det har varit fantastiskt i Göteborg men nu vill vi arrangera Hästgalan efter ett nytt och spännande koncept. Vi börjar på Solvalla på lördag förmiddag och via V75-finalerna tar vi sedan Hästgalan i mål på lördag kväll, efter tävlingarna,” säger Elisabeth Normelli, ATG:s projektledare för Hästgalan.

Först ut blir ett pressmöte på Solvalla, och sedan följer V75-finaler. De 15 kuskar som var mest framgångsrika i V75 under år 2013 kommer att delta i en kuskmatch för att mäta sin krafter, innan det är dags att dra sig vidare in mot Stockholm.

Hästgalan arrangeras gemensamt av AB Trav och Galopp (ATG), Svensk Travsport och Svenska Travsportjournalisters Klubb (SHK).

Vem blir Årets Häst 2013?

Den mest prestigefylld av de tio utmärkelserna är den för årets häst, och i denna kategori har fyra hästar nominerats:

 • Digital Ink
 • Nahar
 • Sebastian K
 • Mosaique Face

Vem som vinner avgörs gemensamt av den svenska allmänheten och Svenska Hästsportjournalisters Klubbs (SHK) cirka 280 medlemmar. För mer information om hur du kan vara med och rösta, gör ett besök hos www.aretshast.se. Det går att rösta både via nätet och per telefon.

I de övriga nio kategorierna är det endast SHK:s medlemmar som har rösträtt.

Årets hästar i övriga kategorier

Förutom Årets Häst kommer ytterligare sex stycken hästar att hyllas den 8 februari. De kategorierna är Årets Kallblod, Årets Tvååring, Årets Treåring, Årets fyraåring, Årets Sto och Årets Äldre.

 • Årets Kallblod

Det här är en kategori som introducerades redan år 1964, då Greitind tog hem utmärkelsen. För år 2013 är det Bro Viking, Hallsta Lotus, Faksen J:r och Månprinsen A.M som är nominerade. Förra gången vann Hallsta Lotus – får vi se en upprepning av detta?

 • Årets Tvååring

I den här kategorin är Enya Boko, Kickans Girl, Onceforall Face och Soonerorlater nominerade.

Förra gången gick utmärkelsen till Denim Boko.

 • Årets Treåring

I den här kategorin är Amazon Am, D’One, Rokkakudo och Rolling Stones nominerade. Förra gången gick utmärkelsen till Chelsea Boko.

 • Årets Fyraåring

I den här kategorin är Digital Ink, El Mago Pellini, Mosaique Face och Quid Pro Quo nominerade. Både Digital Ink och Mosaique Face är också nominerade i kategorin Årets Häst och har alltså möjlighet att få med sig fler än en utmärkelse från Hästgalan. Förra året gick priset för årets fyraåring till Pato.

 • Årets Sto

I den här kategorin är Amazon Am, Blended Scotch, D’One och Mellby Briolett nominerade.

Förra gången gick utmärkelsen till Fascination.

 • Årets Äldre

I den här kategorin är Maharajah, Nahar, Panne de Moteur och Sebastian K nominerade. Förra året gick utmärkelsen till Sebastian K – får han den även den här gången?

Årets människor

Vad gäller människorna i travvärlden så är det tre stycken som kommer att hyllas lite extra den 8 februari: Årets Tränare, Årets Kusk och Årets Komet.

 • Årets Tränare

Robert Bergh, Lutfi Kolgjini, Åke Svanstedt och Roger Walmann är nominerade. Årets tränare för år 2012 blev Stefan Melander.

 • Årets Kusk

Robert Bergh, Björn Goop, Örjan Kihlström och Ulf Ohlsson är nominerade. Örjan Kihlström utsågs till Årets Kusk redan det första året som utmärkelsen existerade. För år 2012 gick utmärkelsen till Åke Svanstedt.

 • Årets Komet

Fredrik Claesson, Mattias Djuse, Helena Johansson och Emma Wahlberg är nominerade. Förra gången var det Oskar J Andersson som blev årets komet.