John Campbell

Travhästar körda av John Campbell har vunnit motsvarande cirka 2 miljarder svenska kronor med Campbell vid tömmarna, vilket gör John Campbell till världens genom tiderna mest vinstrika kusk. På meritlistan står bland annat sex stycken segrar i Hambletonian Stakes, det största travloppet i hela Nordamerika.

Även i Sverige har Campbell gjort rejäla avtryck. År 1988 vann 4-årige Mack Lobell Elitloppet med Campbell vid tömmarna, en utklassningsseger som fortfarande räknas som en av de mest imponerande någonsin i Elitloppssammanhang.

I augusti kommer denna levande legend till Sverige, för att delta i loppet Ahlsell Legends på Solvalla.

”John Campbell var den internationella pusselbiten som saknades,” säger Solvallas sportchef Tore Fyrand. ”Vi är mycket tacksamma för Johns beslut och att han i och med sin medverkan väljer att tävla i Sverige igen för första gången på nästan 20 år. Denna legendmatch är travnostalgi av absolut yppersta klass och återigen kan vi med dessa legendarer i spetsen bjuda travpubliken på något unikt och alldeles extra. Detta under en redan mycket omtyckt Jubileumspokalskväll.”

Som kuriosa kan nämnas att Mack Lobell fortfarande lever i frodas här hemma i Sverige, och firade sin 30-årsdag tidigare i år. I samband med John Campbells besök i Sverige kommer han att hälsa på den numera pensionerade Mack Lobell på Menhammar Stuteri.

Ahlsell Legends

Ahlsell Legends är ett lopp som skapats för att hedra travsportens legendarer och som hade premiär förre året, då det kördes på Solvalla under samma dag som Jubileumspokalen. Alla deltagare var enormt välmeriterade kuskar, och många av dem hade egentligen redan avslutat sina kuskkarriärer men gjorde ett undantag för Ahlsell Legends.

Loppet blev en stor framgång både bland publik och aktiva inom travsporten, och redan innan året var över stod det klart att det skulle bli en upprepning året därpå. Ahlsell Legends 2014 kommer att äga rum på Solvalla den 20 augusti och många av de kuskar som deltog förra året kommer att återvända till Solvalla för att återigen mäta sina krafter mot varandra.

”För vår del handlar det om en vidareutveckling av konceptet kring Jubileumspokalkvällen,” säger Solvallas sportchef Tore Fyrand. ”Ahlsell Legends blev en verklig humörhöjare i fjol, och många av de deltagande kuskarna tyckte att det var en synnerligen trevlig upplevelse.”

Kuskar som likt John Campbell har tackat ja till att delta i Ahlsell Legends 2014 är Stig H Johansson, Olle Goop, Helen A Johansson, Berndt Lindstedt, Heinz Wewering, Erik Berglöf, Thomas Nilsson och Jean-Pierre Dubois.

”Vi är naturligtvis väldigt glada och tacksamma att Stig H Johansson har tackat ja till Ahlsell Legends, det betyder mycket för löpningen,” säger Mats Heed, vd på FM Reklam som är Solvallas samarbetspartner kring Ahlsell Legends.

Mer information om Ahlsell Legends, och resten av Jubileumspokalsdagen på Solvalla, hittar du hos ATG.