Finaldags denna gången och det är Solvalla som gäller. Som vanligt när det gäller finaler så är det toppentrav runt om. Spelmässigt är det svårt, sånär på Amaru Boko som näppeligen torskar idag.

Banan håller trots regn och töväder fint skick och valfri balans gäller!

Avd 1

Fyra fina hästar får pryda min kupong i öppningsloppet. Med en startslö favorit på framspår öppnar det för lite rolig körning inledningsvis och det kan mycket väl skrälla här!

Montgomery Gel kan det mesta utom att öppna från början. Hästen står visserligen med spår två nu och han kommer att få ett fint lopp, men det finns chans för övriga med vinstinriktning att komma förbi både invändigt och utvändigt från början. Jag vill ha med Nothing But Class som det häxade för sist, men är i mycket fin form. Hästen är snabb ut och kommer att garanteras en toppenresa nu! Även Chapeau ska räknas trots sitt urusla läge. Hästen har gjort finfina lopp på slutet och över det långa upploppet kan hans avslutning ge full utdelning. Sist med går By Air som sist vann till glatt odds och dessutom spik på mitt system. Formen är fin och det enda som gnager är att han underpresterat på Valla och kanske inte gillar banan!

Avd 2

I klass I finner vi ännu en stor favorit från fint spår, men som jag kommer att gardera. Uroy må ha vunnit två raka på V75, men jag tycker inte att hästen är värd sina 50 % på strecken och måste garderas!

Jag är tveksam till att favoriten kommer till spets och motstånd saknas inte. Bear Dancers insats näst senast släpper inte min näthinna och gör hästen om den insatsen har Uroy inte en chans. Hästen räds inte dödens och något blufflopp blir det inte frågan om här. Körs det hela vägen, vilket jag tror, ska även Royal Fighter, Mercury Broline och Trailing Edge med. Royal är nästan ostreckad efter att senast varit favorit, snabb ut och placeringssäker och de båda övriga ska gå barfota runt om nu vilket är mycket intressant!

Avd 3

Här spikar jag Amaru Boko som verkar hittat formen på nytt i Berghs regi. Två raka i fin stil och tränarens minst sagt optimistiska inställning gör att jag väljer att spika. Hade det varit frågan om kort distans hade Bath Launcher varit aktuell att gardera med, men över 2140 meter kommer han inte att köra mot favoriten även om han lyckas ta sig förbi i inledningen!

Avd 4

Klass II blir dyr denna vecka och till slut blev det hela sju streck på lappen. Många hästar är på väg upp i karriären och det ser klart lurigt ut!

Chip Lane är bästa chansen från stall Nurmos under dagen. Hästen har startas igång efter lång vila och ska enligt tränaren vara som bäst nu. Hamnar han inte för illa till från början ska han räknas som förstahäst. Från innern startar en av mina favoriter i Leonas Kaviar. Hästen ser ut som en guldvinnare och kommer säkert att vara det i framtiden om han han får vara frisk. Nu är risken dock att han hamnar invändigt då spetschansen inte är så hög och det krävs lite tur för vinst! Från spår två är Demo mitt spetsbud här. Hästen ska testas utan skor idag vilket jag tycker är lite av ett lotteri då han inte är helt harmonisk i travet från grunden. Faller det väl ut kan det mycket väl bära till vinst. Skrällarna är Mellby Brunello som ska lättas i balansen och Geisha Sund som är anmäls helt utan skor! Sist med går Persos Amarula och Super Photogenic som är bra, men båda står med trista startspår!

Avd 5

Här kommer jag att ta tjuren vid hornen och spikar utan att tveka en storskräll som jag fått mycket fin info på – Miss Beniss! Hästen ”är i sitt livs form och ska gå med optimal utrustning idag” säger man från stallet! Hästen är mycket speedig och kommer att få sitt lopp under slutrundan här – håll i hatten!

Avd 6

Första Dubbeln är loppet som gett mig flest gråa hår denna veckan. Från att ha varit nio streck i början av veckan till ett igår så är jag nu på ett mellanspår med fem…

Queasy var jag igår inne på skulle leda loppet runt om och jag har inte släpp tanken helt. Jag är dock inte helt säker på att Örjan kan hålla ut Rico Follo som nu ska gå barfota och laddas för fullt för spets. Rico som såg brutalt fin ut sist som fastlåst, älskar spets och kommer att sälja sig dyrt om han når dit. Risken med denna taken är att det kan gå lite väl fort i täten och därmed bjuds övriga in. Rooibos är given liksom Navigator Sib som fick göra jobbet sist och Dontellmeanymore som går barfota runt om denna gång!

Avd 7

Avslutningen löses med tre hästar, även om det hade varit skönt att ha några till. Av mina tre är ingen streckad på över tio provcent och det tycker jag är lustigt!

Rocket Zet tycker jag är given etta efter sin fina årsdebut. Hästen är enormt kapabel och matchade bland annat Digital Ink vid ett par tillfällen förra året. Han kan dock inte öppna så vasst från spår fyra och därför våga jag inte lämna hästen ensam på lappen. Spets tar istället Baretta Boko som nu börjat acklimatisera sig hos sin nya tränare Ulf Stentrömer efter att ha gått ner i vikt från början. Senast såg hästen finfin ut och kapacitet för vinst har han utan tvekan. Miljondraget är Labero Broline som set lysande ut i två starter efter operation. Sist satt hästen fast med allt kvar i gulddivisionen och jag jag blir inte förvånad om han vinner med rätt resa här!

Spelförslag: 2100 rader / 1050 sek

1. 3,4,9,12
2. 2,6,7,8,9
3. 1
4. 1,2,3,7,8,10,11
5. 14
6. 1,2,4,6,9
7. 4,6,11