Kriteriehelgen närmar sig och med det 14 härliga V75-lopp att se fram emot. Vi värmer upp med en finalomgång under lördagen och bara ökar under söndagen där topploppen avlöser varandra.

Banan verkar ha hämtat sig väl efter att man kört rally på den och det förväntas bli ok väder och med det möjlighet att välja balans efter smak. Solvalla kör som vanligt utan vinklar startbilsvinge och extra innerspår.

Avd 1

Bronsfinalen inleder omgången och jag väljer att gardera favoriten Tidied Accelerator som dragit en nitlott i spårlottningen.

Att Melanders favorit är ett måste på lappen är självklar då han är tämligen okänslig för positioner. Risken är dock överhängande att han hamnar långt bak i fältet och då är han sårbar. Joker Stursk känns som ledaren efter 500 körda. Det är gott om snabba invändigt, men de flest är bäst över korta häcken och är alla nöjda med en bra rygg. Från spets ska Janssons formtoppade springare ha bra chans. Hästen att se upp med är helt klart Ariel Boko, men häst som ständigt utvecklas och dessutom har en ruggig avslutning att tillgå. Sist gjorde hon loppet själv och höll mycket fint till en andraplats. Nu kommer hon att få ett lugnare lopp och med lucka blir hon mycket farlig. Caliber T.T vågar jag inte lämna utanför efter att jag pratat med stallet. Man har siktat på detta loppet en tid och Caliber var finfin i sista jobbet och jag blir inte förvånad om hästen dyker upp på målfotot.

Avd 2

I klass I-finalen väljer jag att ta ställning och spikar Åkes Aristocat Boko trots bakspår och trots att han fick regelrätt på nöten av Oleander sist de möttes.

Jag är dock av uppfattningen att Åke körde för sent sist och gick då miste om segern. Hästen känns enligt stallet mycket smidig och fin i träningen och måste räknas med mycket fin chans – barfota runt om på nytt!

Avd 3

Stoeliten lever för en gång skull upp till namnet och har samlat merparten av de bästa svenska stona till start. Loppet är jämnt och skulle Global Midnight missa spets är det nästan läge för helgardering.

Jag bygger mitt system på att Åkes favorit tappar ledningen till Dileva Käll som denna gång ska utrustas med helstängt huvudlag, vilket är första gången i år. Hästen blir då än snabbare ut och jag har svårt att se någon häst svara henne då. Båda hästarna är givna på systemet. Draget är helt klart Simb Ruby som sist äntligen fick utdelningen på en lång formtopp då hon vann ett bra lopp från dödens. Normalt är hon bäst bakifrån och kommer att få ett fint lopp i ryggar här. Jag vill även ha med K.L.M Prelong som enligt stallet tränar förbättrat efter senast. Nu har hon ett kanonläge och är streckad på färre än var tionde kupong.

Avd 4

Här står det mellan fyra hästar i mina ögon och det känns heltäckt.

Power M.S är den troliga ledaren och blir då hästen att slå. Jag tycker dock att hästen är bäst över kort distans och får han inte fuska bort några hundra meter i loppet lär det bli tunga ben till slut. Le Mat ser ut att bli farthållaren från dödspositionen. Hästen som äntligen växt i sin stora kostym besitter fin styrka och kommer att försöka hålla ett jämnt hårt tempo – barfota fram igen. Draget är helt klart fine Gigant Proud som imponerade storligen vid vinst från dödens sist. Hästen rapporteras lika fin i träningen som inför vinsten och måste räknas till glatt odds. Tab Hall är sist med på lappen. Hästen gick bra i ledningen sist och verkar bli bättre och bättre. Nu är det dock tuffare emot och med blott tre starter innanför västen får han stå tillbaka i rankingen.

Avd 5

Diamantstoets final avgörs över två volter och här finner vi omgångens största favorit i Braås Palema. Hästen har visat att hon reder dessa förutsättningar tidigare, men jag har hittat motbud.

Scarlet Tabac är ingen bluff även om hon var oplacerad sist. Då var hon sjuk, men i starten innan var hon mycket fin vid vinst från dödens. Kommer hon till spets blir hon ingen lätt nöt att knäcka för favoriten. Även Aborren är av hårt virke och enligt stallet har hon aldrig varit bättre än nu. Hästen är stor och har tagit tid på sig, men ser smidigare ut för varje start och kommer allt mer. Miljondragen är Aloe Vera och Retract. Aloe Vera är sen härlig speedkula som kommer att försöka rygga favoriten och då blir hon farlig. Retract har inte blommat ur för Svanen än, men har å andra sidan inte kunnat köras barfota. Eventuellt blir det så nu och då kanske växeln hoppar i!

Avd 6

Första dubbeln är ett härligt getingbo där de bästa hästarna fått lite sämre spår. Det höjer spelvärdet och jag streckar fem hästar som alla har bra chans.

Parkin är det naturliga förstastrecket då han slagit i stort sett samtliga motståndarna tidigare. Från spår sju riskerar han ett tufft lopp och jag tycker det är värt att syna honom nu. Saston är normalt bäst över de längre distanserna, men vann ett liknande lopp för två starter sedan. Döden är nästan alltid ledigt och han kommer inte att ge sig utan strid därifrån. Montgomery Hill kördes lustigt sist och fick aldrig chansen efter att ha släppt spets. Nu ska han köras offensivt och med lite flyt sitter han i tredje ut inför slutvarvet och avsluta kan han. Även stallkompisen Obi Wan ska räknas från ett fint läge. Hästen störtdök från invändigt läge sist och vann i enkel stil mot bra hästar. Formen är minst lika bra enligt Jensen och jag vågar inte lämna honom utanför. Sist med på lappen år Amore Rapide som är en avslutare av rang. Hästen vann från liknande läge för två starter sedan och trivs med Jonny i jollen.

Avd 7

Sista avdelningen vinns av Beckman! Hästen har varit oerhört fin i två starter för Svanstedt. Barfota verkar vara rätt melodi och att det är ett halvvarv längre denna gång låter stallet hälsa bara är en fördel. Enda orosmomentet är starten, men Åke kan kosta på sig en lugn sådan och ändå vara före de värsta motståndarna.


Spelförslag: 1600 rader / 800 Sek

1. 1,7,8,10
2. 11
3. 1,2,4,10
4. 3,5,7,10
5. 5,6,7,12,14
6. 4,5,7,8,11
7. 9