Då gott folk – Elitloppshelgen är äntligen här! Årets höjdpunkt tar sin början idag med en mycket intressant omgång V75. Det är i stort sett bara Stoeliten som ter sig något rumphuggen då flera strykningar gjort loppet ihåligt.

Från fönstret på pressläktaren så är det just nu lite trist väder, men alla tecken tyder på att vädret, precis som tempot, bara blir bättre och bättre ju närmare Elitloppsfinalen vi kommer.

Jag har penslat av alla mina kontakter och kommit fram till att det kan bli mycket pengar för den som lyckas stämpla in sju rätt – håll i hatten så kör vi!

Spikarna:

Jag kommer att lösa omgången med två stenhårda hästar som är långt ifrån favoritspelade i sina respektive lopp. Jag bygger min lösning bygger jag på hur loppen kommer att köras i min lilla värd och jag går på två oerhört starka hästar som kan hålla sin höga fart längre än många andra.

I Klass I-finalen kommer jag att lämna en gäst från Finland ensam på lappen. Wasa Warrior är en segerstaplare som i sina tre senaste lopp lyft sig minst två snäpp till när man börjat köra honom utan skor runt om. Hästen har blivit betydligt ledigare i travet och det flyter på ett sätt som det bra gör hos riktiga kanoner. Favoriten Talassio är bra, men han är seg och trots vinsten sist tyckte jag att han borde kunnat betydligt bättre – han är i fara och varför inte lösa det med omgångens drag – Wasa Warrior!

Jag tar även ett beslut i Silver som annars blir mycket dyrt. Det är nästan ingen som är chanslös, men jag läser loppet som ett av omgångens som kommer att gå fortast hela vägen. Många mycket startsnabba kommer att bråka i inledningen och risken är stor att det blir en hel del trötta ben till slut. Tanken är att det gynnar mitt singelstreck Al´s Winnermede som är en otrolig häst. Han kan hålla sin speed hur länge som helst och med Jorma i jollen blir det droppen som avgör.

Avd 1 (1609m auto)

Tyvärr så har Stoeliten reviderats till bara sju hästar då hela tre hästar strukits i veckan. Det har gjort loppet ganska rundstreckat och jag har svårt att lösta det. Fyra hästar blir det på min lapp då ingen riskerar en dålig position med så få hästar.

I inledningen så blir det lite körningen mellan två självklara streck i Roses Glory och Moving On. Båda är sugna på ledningen, men jag tror samtidigt att det inte blir någon tokörning när det är så få deltagare. Roses ska gå barfota runt om och Veijo säger hon kan 09,5 vilket blir mycket intressant att se om det lyckas.

Bakom dessa är Windy Ways given trots att hennes senaste insats var sämre. Det blir barfota idag och det är ett stort plus för hästen som Redén är mycket nöjd med – hon profiterar på ett högt tempo om så blir fallet. Storskrällen är Heaven´s Door som var grymt fin i fjol, men i år inte startat. Jag fick precis lite info om att Reijo slipat hästen i träningen och att han förväntar sig en kanoninsats!

Avd 2 (2140m auto)

Spik: Wasa Warrior

Avd 3 (2140m auto)

Spik: Al´s Winnermede

Avd 4 (2140m auto)

Bronsfinalen är fint lopp där två hästar sticker ut rejält på strecken. Både Le Miracle och Eldrick Boko kommer från finfin insatser och kommer säkert att göra bra lopp även idag. Jag tycker dock att båda ser ut att få lite problem, Eldrick då han inte kommer att kunna hålla spets och Le Miracle då han dragit trista spår elva. Jag har flera mycket roliga motdrag och streckar fem hästar till.

Miljondraget är helt klart Cigor Coyote som dagen till ära utrustas med jänkarvagn, springer utan skor för första gången och dessutom får skjutaren Yannick Gingras i jollen. Hästen är blixtrande snabb ut och kommer att få ett kanonlopp – pass upp! Den som kommer att först få överta ledningen från mitt drag är hästen att slå. Jag tror det står mellan Well done La Marc som är obesegrad med Goop och Copimade från formstallet Westholm.

Jag vill ha med två hästar till som normalt får svårt, men båda är så lågt streckade i förhållande till kunnande så jag kan bara inte släppa dem. Donato E som höjt sig mycket på slutet och segerstaplaren Trecciadoro Rex som gjorde det mycket bra i Danmark senast.

Avd 5 (2140m volt)

Diamantstoets final känns som en eller alla för mig. Den som kan vara tänkt som singelstreck, om någon letar efter ett tredje, så är det Basic från stall Goop. Hästen har varit fin på slutet och ska idag gå utan dojjor. Jag är dock inte säker på att hon får något enkelt lopp och väljer därför att strecka på för fulla muggar.

De jag tror mest på är Magnesea och Angel Rain. Båda är mycket fin form och har stort kunnande. Manesea har sin årsdebut avklarad med högsta betyg på pappret och hon bör vara ännu bättre idag. Angel Rain testades barfota runt om sist, men hoppade så man återgår till barfota bak som såg perfekt ut näst senast.

Övriga på lappen bör vara: Jetset som man testar barfota bak på!, Alvena Take It i absolut toppform, Takeaway från perfket läge, Dark Chocolate om hon går felfritt, M.T Klara som hade dåliga blodvärden sist och Gaia Sund som är enormt snabb om hon får rätt resa!

Avd 6 (2140m auto)

Bronsdivisionens final är nog en av de bästa som körts – någonsin. Jag tycker mig se åtminstone tre blivande gulddivisionare i loppet och bakom dessa lurar flera hästar som kan överraska. Jag spelar med många även här.

Fossens Bonus, King Sir Kir och Heartbreaker V.S hade var för sig kunnat utgöra förslag till singelstreck, men mot varandra är jag inte karl nog väja ut en. Alla tre är givna och jag är övertygad om att positionerna av gör vem av dem som är först i mål.

Bakom dessa vill jag varna kraftigt för Bartender In som sett ut som en runt miljon på slutet. Åter barfota runt om igen och finfint smygläge. Även Pepe Di Jeselo är given på en skrällapp. Han har aldrig varit bättre och ska lättas i balansen.

Jag tar även med Whithouse Express som var duktig sist i Finland, Bravo Navarone som bara blir bättre och bättre samt Picasso Sama som jag gillar skarpt.

Avd 7 (3140m volt)

I styrkeutmaningen Harper Hanovers lopp ser det ut att stå mellan två kanoner. Jag chansar bort Mellby Viking och Alfas Da Vinci och går helt och skärt på Sauveur och Bird Parker.

Sauveur är ett monster och så fin som hästen sett ut i år har jag mycket svårt att se honom förlora idag. Hade inte Franske fantomen Bird Parker varit med hade jag spikat, men Bird Parker är ett unikum enligt min frankrikekontakt och får inte missas.

Två hästar räcker och sen hämtar jag ut degen…

Spelförslag: 4032 rader / 2016 sek

1. 2,3,9.10
2. 7
3. 10
4. 2,3,4,5,7,11,12
5. 1,2,3,5,6,7,13,14,15
6. 3,4,5,6,7,9,11,12
7. 11,14