V75-finaler, fint väder OCH Jackpot, det är lite julaftonskänsla i magen på mig idag. Storloppssäsongen smyger igång dessutom med första uttagningen till Olympiatravet och det betyder att snart, snart kommer alla kanoner ut och livet är underbart!

Förutsättningarna i dag kan nog inte blir så mycket bättre för årstiden. Det förväntas sol och uppehåll under tävlingarna och med det kan vi vänta oss en kanonbana.

Spikarna:

Jag kommer att gå ut stenhårt och singla i de två inledande avdelningar, och ja jag vet, det kommer halva övriga spelkollektivet också att göra, men vi kommer att skilja oss i alla fall på en punkt.

Att Maven får stå själv i första avdelningen är ju inget inget att hurra över kanske. Hästen är jättefavorit och det krävs inte någon särskild kompetens för att hitta den spiken. Jag kan dock bara konstatera att hästen kommer från en kanoninsats mot världseliten i Frankrike, laddas för Elitloppet och känns mycket bättre än i fjol då kretsen kring henne trodde att hon skulle kunna vinna just Elitloppet. Mot ett halvblekt stogäng ska hon bara vinna – spets efter 500 meter och sen säker seger med en halv längd i lagom avslappnad stil!

I den andra avdelningen kommer många att singla Ready For More som kommer med fyra raka segrar i bagaget. Jag tackar för det och singlar emot. Jag är övertygad om att Wilda Tigern Jack sitter i spets efter första sväng och den slår favoriten inte från utvändigt. Detta är en häst som jag anser lika bra som storfavoriten och för er som tvivlar så kan jag rekommendera lopparkivet och de två senaste loppet – kolla särskilt sist! Barfota runt om igen om jag skrattar hela vägen till banken…

Avd 3

I guld kommer många att luta sig tillbaka och singlar vinterns häst – Digital Ink. Jag gör inte så och resonerar som följer.

”Inken” har nu startat på i över ett år utan att ha fått någon riktig vila. Han har har startat i tämligen usla gulddivisioner på slutet och vunnit efter att motståndarna gett bort segern för att köra för silverpokalen. Nu är det betydligt mer på spel och från ett uselt läge kommer hästen att få ett betydligt tuffare lopp än han fått på länge. Jag kommer att spela Västerboonthenews som jag ser i spets och detta är en Elitloppsdeltagare i mina ögon, Montgomery Hill från rygg ledaren, Dreams Take Time på kapacitet och sist, men inte minst Porthos Amok som har lopp i kroppen. Hästen gjorde debut för året sist och såg mycket, mycket fin ut. Han sprang en 12-tid över lång distans efter ett halvårs vila och nu kommer han att vara än bättre – varning!

Avd 4

Klass II-finlaen kommer att stå mellan hästarna på framspår som jag ser det. Be bästa hästarna har fått de bästa spåren och jag tar med fyra hästar.

Jag pratade med en kollega som har insikt i stall Crebas och där är det laddat inför denna uppgiften. Daydream Rapida ska enligt uppgift gå barfota runt om för första gången någonsin och med jänkarvagn. Crebas tror han håller upp spets och sen körs han där. Hästen är absolut bra nog att vinna här och gör han det blir det till glatt odds! Vidare måste även Royal Prince med efter hästens imponerande dödensseger sist. Nu blir det dessutom barfota runt om och det är mycket spännande. Även stallkamraten Il Sånna går med på min lapp. Det vankas lättning i balansen även där och från perfekt spår kommer hästen att få ett bra lopp. Sist med på lappen går Scarpia som har gjort det mycket bra på slutet från usla lägen. Barfota fram igen och stallet är optimistiska.

Avd 5

Diamantstoet är tämligen ojämnt i mina ögon och de fem hästarna som jag streckar höjer sig markant mot övriga.

Trinity Zet har vunnit spårlotten och är hästen att slå om hon hittar till spets. Stallet är mycket nöjda med hästen för dagen och anser det vara stallets bästa chans. Värst emot är Staro Hollywood som åter var fin efter att näst senast floppat på V75. Hon är dock ojämnt startsnabb och från spår fem kan det bli himmel eller pannkaka. Jag vill varna kraftigt för en häst jag följt noga och länge i No Credit Broline. Johan Untersteiners fina märr är en extrem barfotadansare och har gjort några ruskiga insatser utan skor på fötterna. Efter två raka med skor blir det nu åter optimal balans och till fem procent på strecken är hon omgångens drag i mina ögon!

Från bakspår vill jag ha med två hästar som har kapacitet att vinna ett lopp som detta, men det måste klaffa med positionerna. Quick On The Draw och Felicia V.E är båda vassa avslutare och kan de hjälpa varandra under slutvarvet blir jag inte förvånad om de dyker upp i segerstriden!

Avd 6

I Silver möts två formtoppade snackhästar i Zonguldak och Naglo Del Nord. Båda kommer från imponerande insatser och ska naturligtvis räkans här, men de kommer att passa på varandra och risken finns att man glömmer bort motståndarna här. Jag vågar inte ta bort dem, men har ett par motbud som blir mycket farliga över upploppet!

Mind Your Face har körts avvaktande på slutet och laddats för denna uppgiften ett bra tag. Nu har hästen spetsläge och kommer att få överta från Maffioso Face när krutröken lagt sig. Från spets blir det inte någon enkel nöt att knäcka för favoriterna. Från bakspår startat On Hold som denna gången ska gå utan skor. Det gjorde han några gånger i fjol och det gör mycket på denna springare – pass upp! Sist med går Falcon Håleryd som jag gillar skarpt. Spåret är uselt, men körs det bra där framme har han en avslutning som gå och jag vågar inte släppa honom.

Avd 7

Här var jag länge inne på att singla Rocket Zet som äntligen ska gå barfota, men ju mer jag läser ju mer säker är jag på att Vacqueyras tar sig förbi i inledningen och då blir det dödens och kanske för hårt tempo – för båda.

Jag streckar dessa bägge, men vill ha med två djur till som älskar hårt tempo. Super Otto är ruskigt snabb över ett halvvarv och det visade han sist när han svepte ett bra gäng på två steg. 100 meter kvar tog det dock slut när mjölksyran sprutade ur öronen efter på hästen och han hanns upp på linjen. Får han gå något senare nu blir hans speed det som kan avgöra. Avslutningsvis streckar jag även Djali Boko som åter ska gå med optimal balans efter att ha genrepat som trea med träningsbalans. Norström är mycket nöjd med hästens form och kapacitet har han så det räcker och blir över.

Spelförslag: 2000 rader / 100 sek

1. 8
2. 5
3. 1,4,5,11,12
4. 1,3,4,6
5. 5,6,7,11,13
6. 2,4,6,10,12
7. 4,5,10,11