Äntligen!!! Elitloppet står runt hörnet och det är en andra julafton för en inbiten travälskare som jag. Självklart är jag i den kungliga huvudstaden för att uppleva och förmedla trav och tips i världsklass…

Till skillnad mot i fjol när söndagen fullständigt regnade bort så ser det nu ut att bli helt magnifikt väder och det kommer att köras fort – så in i bomben. Vi inleder med V75-finaler som vanligt gällande lördagen och sen tar vi tag i idel topplopp under söndagen. Observera att det som lök på laxen är Jackpott som gäller!

Avd 1

Inga träd växer till himlen och inga travare heller för den delen. Hur imponerande B.B.S Sugarlight än har varit på slutet så kommer han snart att slå i huvudet – jag har känslan för att det kan bli redan idag.

Den norske stjärntravaren har naturligtvis goda möjligheter att sjunde raka segern och för den som inte spelar för att bli själv kvar till slut så är han ett gott singelstreck. Jag kommer dock att garderar och det med tre pållar till. Jag vet att Rocket Zet fick regelrätt stryk av favoriten sist de möttes, men jag vet även att Daniel Redén är lyrisk över sin häst för dagen. Han satt fast med alla krafter kvar förra veckan med skor runt om. Nu blir det troligtvis åter barfota och hästen har aldrig varit bättre än han är för dagen – räds inte dödens. Då det kommer att gå fruktansvärt fort så vill jag även har med två miljondrag Royal Fighter och Västerboonthenews. Royal Fighter ska gå barfota för första gången någonsin!, och det kan bli hur bra som helst. Västerboonthenews är fruktansvärt bra, men missgynnas kraftigt av läget. Skulle det gå lite för fort i täten så är han dock den som kan hålla sin speed längst av alla!

Avd 2

Här ska ni få hästen som nog genererar mest spelvärde i omgången och självklart spikas han på min lapp!

Västerbo Fantast visade lite av sitt kunnande på Jägers i början av April och då såg var jag behövde för att vara helt säker – Tränare Båth tänker vinna finalerna på Valla med denna häst. Gången efter smögs han från dåligt läge och då förutsättningarna inte var som bäst senast ströks han. Nu blir det skoryck, jänkarvagn och blir han inte fast invändigt vinner han detta, sanna mina ord!

Avd 3

Stoeliten följer näst och tyvärr så blev man en attraktion fattigare, och jag en spik fattigare, när Drillbis Ås ströks. Loppet blev därmed helt öppet och jag tvingas till fem streck!

Första strecket hamnar på speedkulan She Loves You som nu strukits ner till perfekta spår två. Hon gjorde ett kanonlopp sist och utmanade Elitloppsklara Delicious U.S upploppet ner sist. Barfota runt om då och lika dant nu – pass upp! Nästa häst som det slits skor runt om på är Canaka B.F. Hästen är bäst så och trots att hon ”aldrig” gör dåliga lopp så blir det alltid lite mer utan skor – given! Rensarna är kapabla Dileva Käll och Miss Beniss som jag fått till mig att Nurmos är ruskigt nöjd med inför detta!

Avd 4

Klass II-finalen känns lite extra kul. Två obesegrade hästar och i övrigt en handfull talanger som gör upp om slantarna. Jag fastnade till slut för sex streck och ett par skräller ordentligt.

Bästa chansen har helt klart Ni Talar Bra Latin som vunnit spårlottningen och dessutom kommer från ett kanongenrep på Jägers. Han känns om möjligt ännu vassare nu och måste ha kanonchans. Den som kan jäklas med favoriten och snuva honom på guldet är Sauveur, en häst som inte vet hur det är att förlora. Hästen har offensive Åke Linblom i jollen och väljer han att gasa så kan det gå allt för fort. Salina D.K är nästa ”måstehäst” på lappen. Hästen är som en ballerina som dansar fram över banan och Jeppe Juel är mycket nöjd med sin häst! Skrällarna är Angelo Am som ska köras i spets, Order By Fly som ska gå barfota runt om och Rascal Zet som evetuellt ska testas med lättare balans!

Avd 5

Diamantstoets final är en öppen historia. De bästa hästarna står på tilläggsvolten och med dessa fantastiska förutsättningar som bjuds idag med supersnabb bana blir det svårt att vinna från tillägg över medeldistans! Jag streckar två på start och chansar med två från tillägg.

Bäst chans tycker jag att Pigtails bör ha. Hästen har hittat rätt hos Salmela och varit mycket bra i årets starter. Nu ska hon gå utan skor runt om för första gången och Salmela låter mycket uppåt vad gäller segerchansen. Vidare tycker jag att Conrads Elsa är helt bortglömd. Hästen imponerade stort på barfotabalans för några starter sedan och hennes sämre insats senast var med skor. Åter barfota och hon trivs med sitt tilldelade smygläge. Från tillägg är det storheterna Bergh och Jensen som får förtroendet. Kiss Me Kemp imponerade stor sist och jag har fått mycket fin info från stallet – given. Jumble Ås vågar jag inte heller släppa då hon gör tredje starten för Flemming och det är oftast då hans nyförvärv är som bäst. Hästen vann ett liknande lopp sist och kan vinna även här!

Avd 6

Här sticker jag ut ordentligt och singlar en sex-procentare i Mr Chicago. Fromells finfine travare har gått i mål med alla krafter i behåll i sina två senaste lopp och sett ut som en dröm. Läget är inte optimalt, men jag läser tokkörning i täten och ingen, jag säger ingen, är så speedig som min spik! Håll i hatten!

Avd 7

Harper Hanovers lopp är i år jämnare än på mycket länge. Det är inte många som är chanslösa och det har tagit många timmar att bena ut hur det blir kört. Här kommer min lösning:

Täten tror jag att Frozen tar och han har laddats helt för denna uppgiften under lång tid. Han är i absolut toppform enligt stallet och de vet hur man ska göra då fjolårets vinnare, Nougat Ås, kom med samma förutsättningar. Från mellanvolten tycker jag att det är oerhört högt spelvärde på Rebus. Flemmings häst har varit ruggig länge och sist var han om än ännu bättre då han vann lätt från dödens på en topptid. Han kommer iväg bra i volten och får ett bra lopp här. Från dubbla tillägg tar jag med Beau Mec som laddats för Elitloppet, men inte riktigt nådde hela vägen. Hästen är normalt bäst över dagens distans och med den speed han uppvisade sist måste han räknas med toppchans. Sist med går franske styrkefenomenet Swedishman. Hästen är bland de bättre långskubbarna i Frankrike och jag tror han är med på linjen här!

Spelförslag: 1920 rader / 960 sek

1. 3,5,8,12
2. 1
3. 3,6,8,9,10
4. 2,3,6,7,8,9
5. 6,8,13,15
6. 11
7. 4,10,13,14