Ett vintrigt Romme bjuder på V75 idag. Efter några riktigt kalla dagar är det nu något mindre kallt, men med förväntat snöfall under dagen kan jag inte tolka in annat än att det blir knepiga förhållanden. Svårighetsgraden ökar betydligt och med en jackpot som gräddan på moset så kan det bli mycket pengar för den som lyckas slå in julklappen på rätt sätt!

Den infon jag fått om banan fram tills nu har varit mycket svävande och från banpersonalen lämnar man en liten liten lucka för ”eventuellt, kanske om vi har tur -barfota fram”, men läser jag mellan raderna så blir det skor runt om för merparten och grepp bak är nog ett måste.

Avd 1

Tyvärr ströks storfavoriten Carlos Lightning igår vilket var mycket synd då han var ett mer än lovligt byte – en barfotaballerina som många hade snubblat bort på. Garderingen var självklar från början.

Från innerspår startar en hårding i Elles W Phedo. Hästen är snabb ut, gillar tuffa förhållanden och har fin form – en mycket spelvärd häst i loppet. Belgrado har alltid lovat mycket men levererar i omgångar. Nu har han bytt regi och det verkar som att han hittat hem. I tre starter för sin nya tränare har han övertygat stort och sett bättre ut än någonsin. Min förstahäst i loppet. Yosemite Boko ska ni vara vakna på även om han inte vinner ihjäl sig precist. Han gjorde ett starkt lopp sist på V7 och går alltid med skor. Från fint läge är han tidig. Inhibited är ojämn, men kapabel. Sist såg han fin ut efter en smygare och verkar ha god form. När favoriten inte startar ströks han ner ett spår och ska med på min lapp. Vermo och Omelette står med trista lägen, men med lustiga väderförhållanden brukar även bakspårshästarna kunna få chansen och båda är bra i grunden.

Avd 2

Ett knivigt stolopp tar vid i avdelning II. Jag har fastnat för fyra hästar som alla stoltserar med fin form, men den som spelar med större plånbok kan med fördel ta med lika många till.

Förstahästen är Global Nirvana som varit mycket fin på slutet. Hon är dessutom travsäker värre och trots svårt spår är hon en spetsaspirant. Går både i spets och i ryggar vilket ger Goopen fördelen att välja. Leonas Yaffa är motbudet i spetskörningen och det är nog lite vinna eller försvinna vad gäller möjligheten till ledningen. Hästen är klart bäst från spets och är hästen att slå om hon lyckas nå dit. My Love Star visade fina takter sist när hon kunde vinna trots galopp på vägen. Hon visade dock att skor med brodd funkade bra och hon ska med på alla lappar. Från tillägg startar nästa häst som gillar förutsättningen med hårda banor. ” Det är en fördel om det kravs hakar bak” säker Lennartsson om Carmen Sund och som hon gick sist vågar i alla fall inte jag skippa henne!

Avd 3

Ni som följer mina tips vet min inställning till Saston – en oerhört och unik häst. Det är inget jag ändrat på, men man måste vara saklig i sin bedömning. I två raka starter ha hästen visat tendenser som inte varit helt till belåtenhet och med en galopp och taskigt trav känns det som att hästen inte är helt i ordning. Slår man dessutom på hästen skor kan det bli sju resor värre och jag måste gardera.

On Track Piraten är det självklara motbudet som han sett ut på slutet. Hästen har höjt sig flera klasser under hösten och är nu mer än mogen att ta sig an guldhästarna. Han går bra med skor och har i mina ögon nästan samma vinstchans som favoriten.

Avd 4

Bästa hästen är utan tvekan Starbec´s Macklo. Han återkom senast efter lång vila, men visade ingen ringrost och vann lätt. Hästen är dock klart bäst barfota bak och det är en osäkerhetsfaktor här. För den som vill chansa så är det ett möjligt spikförslag, men jag tar med fyra djur till.

Loads Of Dosh har blivit lite av en snackhäst sedan han kom till Bergh. Han stoltserar med två raka segrar och har styrkan som vapen. Från fint läge ska han räknas tidigt. Eklas Superior är en speedkula som nu har lopp i kroppen efter sjukrivning. Sist vann han på ett snyggt sätt och Thomas Lönn meddelar att hästen känns mycket bättre i träningen nu – kul motbud! Jag har även snöat in på att Rapide Marke ska ha en fin chans. Hästen har växt i sin stora kropp och sett piggare ut på slutet. Han är snabb ut och ska räknas. Paradiceruner är mitt miljondrag i loppet. Hästen gick i dödens på en bra häst sist och var inte långt efter flera kanoner i mål. Full form och nästan ostreckad!

Avd 5

Här gör jag det enkelt för mig och låser loppet på två hästar. Lix Mollyn och Höstbo Fredrik känns huvudet högre än sina motståndare här och jag är inte tuff nog att välja en av dem.

Lix Mollyn gjorde sist ett allvarligt försök att svara Faksen J:r sist, men hoppade och fullföljde sedan fint på innerspår. Han står mycket bra inne i detta loppet då värsta motbudet, som han stod samma start med sist, måste plocka in 20 meter. Trots sitt tillägg vågar jag inte lämna in utan Höstbo Fredrik. Han gick i dödens på Faksen J.R sist och var med på målfotot. Banan var dessutom opassande och insatsen var mycket stark.

Avd 6

Här tycker jag att veckans bästa spik står att finna. Molle C.D har väldigt lite stålar på banken i förhållande till sitt kunnande. Trots att han har varit med i kulltoppen under hela sin karriär så har han inte fått till det i något av penningstinna loppet. Mellan varven har han dock imponerat och nu går han ner många klasser till dagens lopp. Skor runt om är inga problem.

Avd 7

Avslutningen är svår löst och även om suget funnits med spik för Overtaker By Sib så är det för många osäkerhetsfaktorer som avråder till just det.

Att Walmanns häst ska vara först på lappen är dock otvivelaktigt. Hästens insats senast var av bästa märke och formen är i topp. Nu blir det troligtvis skor runt om och det är ett minus vilket även Witasps uttalande om att Sandrngham Hanover ska köras i spets är. Det gäller att Untersteiner träffar helt rätt från början om han ska nå ledningen och därmed öka segerchanserna till max. Witasps springare ska även han med då formen är på topp, men då får han inte utsättas för allt för mycket press i spets. Vidare startar tre riktiga tuffingar från framspår och det kan bli en hel del kubbning inledningsvis. Buck Boko är finnarna mycket nöjda med och han har laddats för just detta loppet, Wariner som gick fint från dödens sist trots dålig mage och Prey Frontline som alltid levererar. Från bakspår går det inte att släppa en häst som Udo´s Oiler. Hästen är ju styrkan personifierad och han har löst liknande uppgifter tidigare. Han hoppade sist, men det var ett olycksfall och han räkans. Tokdraget är Chainier som kan få ryggen på Udo´s under slutvarvet och han kan verkligen avsluta. Sist fick han göra lite för mycket jobb själv, men höll strålade ändå – under tio procent!

Spelförslag: 3360 rader / 1680 sek

1. 1,4,5,8,10,12
2. 3,7,8,15
3. 6,11
4. 3,4,5,6,11
5. 13,15
6. 9
7. 2,3,4,5,6,9,12