Rättvik bjuder på sensommartrav idag och ett hyffsat tillfälle är det för att vinna mycket pengar. Spelvärdet känns högt, då det i våra ögon, finns ganska många frågetecken på flera av favoriterna.

Banan i Rättvik tål en del regn och det är tur då det verkar bli en del av den varan under tävlingarna. Pass upp för de känsliga travarna som kan få problem om regnet inte hinner rinna undan helt! Vanligt trav i övrigt utan extra innerspår och vinklad vinge.

Avd 1

Direkt i inledningen finner vi en stor favorit som gjort sig känd som både halshäst och underlagskänslig. Det bara går inte att spika Nuntucket även om det normalt är bästa hästen.

Loppet är fullt av roliga motdrag och det klart mest intressanta är On Track Piraten – en riktigt häst! Det är frågan om en hårding av klass det här. Han får ofta trista löpningar av sin tränare och kusk, men verkar tåla hur mycket som helst och nu känns det som att förutsättningarna är fina. Strömberg kan välja lite som han vill och vi tror han tar dödens och synar storfavoriten till slut. Harry Haythorw har äntligen ett kanonläge och kommer från en fin insats. Härifrån får hästen sitt lopp och blir farlig med minsta klaff. Vi trycker in tre chanshästar tillsammans med övriga och det är verkligen inga dåliga hästar: Victory Hill som är supersnabb med rätt resa och härdats i guld i vår, Zapdos Håjt som kommer från ett riktigt formstall samt Carambole P som ser ut som en ny häst barfota runt om.

Avd 2

Även här finner vi en stor favorit i den lovande Stein Daylight. Hästen som gjort det mycket bra i tuffa årgångslopp tycker många är stenklar, men vi anser att två hästar till bara måste med.

Favoriten är ganska kvick ut, men absolut ingen raket. Sist fick han spets efter att de två invändiga hoppat och han råkade vara först fram och överta. Nu tror vi han får svar av vårt första bud – Hallelujamoment F som såg bländande ut i sin debut sist för Lennartsson – bättre nu! Vi släpper inte heller en riktig rysare i Candor Hall. Hästen är härdad i hårda omgivningar och ska nu lättas i balansen!

Avd 3

I guld finner vi nästa stora favorit som vi ställer oss tveksamma till: Friction. Hästen må ha gjort det fantastiskt i år, men nu känns det inte helt rätt mot någon att göra honom till stor favorit i sin gulddebut.

Vi plockar med hästarna 1-5 som vi tycker har bäst läge i förhållande till form. Vår vinnare är Amaru Boko som kommer från sjukdom, men har gjort ett demonjobb på Valla i veckan och stallet är lyriska. Snabb ut och tuff som attan. Micro Mesh är nästa springare som normalt måste räknas. Hästen har lopp i kroppen och kan mycket väl vara spetsvinnaren här. Beanie M.M satt fast länge sist och såg fin ut. Nu är läget lite chansartat så det känns svårt att hålla spets, men skulle det lyckas är det hästen att slå. Miljondraget är Jasper Lane som sett fin ut i skymundan och kan avsluta mycket var med lucka i tid!

Avd 4

Här går vi emot nästa favorit och till och med spikar emot.

Edolles Malte är stor favorit efter ett fint lopp senast. När sedan lill-Goopen hoppar upp i vagnen spikar halva Svea rike. Vi tycker dock att vinnaren står att finna i norska gästen Tyri Svarten. Hästen är snabb ut och från perfekt springspår kommer han på framspårshästarna tidigt och sen är han bara starkast.

Avd 5

Vi spikar vidare och sticker ut hakan rejält här. I ett annars mycket jämnt lopp väljer vi att lämna Young Mystic ensam på lappen. Vi blev mycket imponerade av hästens sista insats så han sprang åttor runt ett hyfsat gäng.

Avd 6

Första dubbeln kommer att öppnas i överljudsfart och det kommer att bli många trötta ben till slut. Vi plockar med ett par framspårshästar, men det känns som att det kan bli mycket bra betalt för bakspårens skrällar.

Kalypso Face
är en sund favorit, men det kommer att kosta om han ska köras i spets. Vi vågar inte lämna honom ensam på lappen. Sandringham Hanover och Balticas Yahoo kommer att hamna fint på det från framspåren och ska räknas. De två som vi tror mest på startar dock från andra ledet. Ouch var mycket förbättrad sist på ny utrustning och är knappt streckad alls. Han kan göra mycket eget jobb och är gynnad av det troligt höga tempot. Fritiof Piraten är nästa rysare som måste med. Hästen är, till skillnad mot Ouch, beroende av att andra arbetar för honom, men som det ser ut kommer så att ske – pass upp!

Avd 7

Avslutningen är kul då flertalet av de hästar som startar över den långa distansen inte är vana vid detta och det gör det hela lite lurigare. Vi tar fyra hästar på lappen och hoppas det räcker.

Arazi Boko är vårt första streck. Hästen har gjort två kanonlopp utan skor på hovarna och kommer att gå så även här – kanonchans. Ardi Boko är nog fältets mest kapabla häst och var fantastiskt fin sist över kort distans. Han är oprövad över distansen, men man lika väl vinna med halva upploppet. Francais Du Gull är även han en kanon och härdad till skillnad mot många av de andra. Får han sina ryggar blir han farlig. Skrällen är Ninepoints Charlie som gick barfota för första gången sist och gick i mål med mycket krafter i behåll. Samma balans nu och hästen ska räkans.

Systemförslag:

1. 1,3,6,8,10,12
2. 2,6,9
3. 1,2,3,4,5
4. 9
5. 6
6. 2,6,8,9,10
7. 3,4,9,13